Belgialainen harjoittelija Jonas Verbrugghe tuo kansainvälisen tuulahduksen Kuntoaskeleeseen

15Jonas 1 Belgialainen fysioterapeuttiopiskelija Jonas Verbrugghe on työharjoittelussa Kuntoaskelessa Viialassa viiden viikon ajan ja sanoo nauttivansa Suomen-visiitistään. Stereotypiat suomalaisista puhumattomana kansana ovat osoittautuneet vain stereotypioiksi.

– Minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa Suomesta. Olen aina saanut kysyessäni apua, Jonas kertoo.

Hän on Suomessa kaikkiaan kolmen kuukauden verran. Fysioterapeutin koulutus kestää Belgiassa viisi vuotta. Viimeiset kaksi vuotta ovat käytännön harjoittelua. Jonas halusi kokemusta ulkomailla työskentelystä, ja Suomi tuntui paremmalta vaihtoehdolta kuin turhan tuttu Saksa. Jonaksen yliopistosta ei käytännössä ollut muita maita, joihin hakeutua harjoitteluun.

Miehellä on kimppakämppä Peltolammilla Tampereella. Matkat Viialaan hoituvat näppärästi junalla.

Jonas Verbrugghen harjoittelu hoitui Tampereen ammattikorkeakoulun kautta. Kansainvälisillä harjoittelijoilla on tutorit, jotka opastavat käytännön asioissa, ja sitä kautta opiskelijat ovat tutustuneet paitsi suomalaisiin myös muihin harjoittelijoihin. Suomalainen saunakulttuurikin on tullut tutuksi.

 Tehokkaampaa treenaamista

Jonas Verbrugghe harrasti nuorempana kilpaurheilua kansallisella tasolla ja sai apua harjoitteluunsa fysioterapeuteilta. Niinpä hän halusi itse erikoistua opinnoissaan urheilufysioterapiaan.

Kuntoaskelessa opiskelija pääsi perehtymään Toijalan Vauhdin juoksijan Aino Honkamäen ongelmakohtiin.

– Minulla on selän lihaksissa epätasapainoa. Nyt olemme löytäneet yläselkään oikeanlaisia harjoitteita. Lisäksi lonkilleni on tehty liikkuvuusharjoitteita. Olen käynyt aikaisemmin monella fysioterapeutilla ja saanutkin paljon apua, mutta tästä on ollut ehkä eniten apua tähän asti, Honkamäki tuumii.

Tuleva fysioterapeutti sanoo, että urheilufysioterapiassa on olennaista keskittyä yksityiskohtiin. Urheilijat tekevät yleensä paljon harjoitteita, mutta on tärkeää tehdä ne juuri oikealla tavalla, jotta niistä olisi mahdollisimman suuri hyöty.

Suomen ja Belgian välillä on eroja siinä, miten fysioterapiaa toteutetaan. Jonas Verbrugghen mukaan Belgiassa luotetaan vahvasti tieteelliseen näyttöön hoidoista. Suomessa fysioterapia on asiakaslähtöisempää.

– Täällä mietitään, mikä on paras ratkaisu juuri kyseiselle asiakkaalle. Samaa lähestymistapaa haluaisin viedä Belgiaankin.

Entinen kilpaurheilija harrastaa nykyään kuntourheilua kuten juoksemista ja polkupyöräilyä pysyäkseen hyvässä kunnossa.

Fysioterapeutti ja yrittäjä Päivi Rouvali kehuu Jonaksen vahvaa tietotaitoa. Harjoittelijat työskentelevät aina ammattilaisen ohjauksessa, mutta englantia puhuvia asiakkaita mies on opastanut ilman, että Rouvali joutuisi toimimaan tulkkina. Englannin kielen vetreyttäminen ja kansainvälisten näkemysten saaminen on hyödyttänyt myös Kuntoaskelen henkilökuntaa.

Aino Honkamäki sai apua ongelmakohtiinsa ja treenaamiseen Jonaksen opastuksella.
Aino Honkamäki sai apua ongelmakohtiinsa ja treenaamiseen Jonaksen opastuksella.
Aino Honkamäki sai apua ongelmakohtiinsa ja treenaamiseen Jonaksen opastuksella.
Aino Honkamäki sai apua ongelmakohtiinsa ja treenaamiseen Jonaksen opastuksella.