Worldloppet-sarjasta on kasassa jo 13 leimaa

Risto Ihamäki hiihtää pitkään ja kaukana

Risto Ihamäki sai kymmenestä Worldloppet-sarjan maratonhiihdosta Master-arvonimen kunniakirjoineen ja mitaleineen. Nyt kasassa on jo 13 kisaa eri puolilta maailmaa. Tuorein leima tuli helmikuussa Japanin Sapporosta.

Risto Ihamäki sai kymmenestä Worldloppet-sarjan maratonhiihdosta Master-arvonimen kunniakirjoineen ja mitaleineen. Nyt kasassa on jo 13 kisaa eri puolilta maailmaa. Tuorein leima tuli helmikuussa Japanin Sapporosta.

Viialassa vuodesta 1975 asunut Risto Ihamäki hiihti juniorina kilpaa, mutta armeijan hikilankut söivät innon kolmeksi vuodeksi. Appiukon houkuttelemana hän palasi vähitellen laduille eikä ole niiltä sen jälkeen poistunut.

Erityisesti pitkän matkan hiihdot ovat muodostuneet ensin mielenkiinnon kohteeksi ja sitten intohimoksi. Eri puolilla maapalloa hiihdettävässä Worldloppet-sarjassa on vuosittain 16 osakilpailua, ja Ihamäki on hiihtänyt niistä 13. Kaukaisin leima on Australian Kangaroo Hoppetista, ja monet tapahtumat ovat tulleet tutuksi useampanakin vuotena.

– Jäin eläkkeelle Kiillon tietohallintopäällikön tehtävistä vuonna 2010, ja tässä on niin ikäloppu, että ei voi jäädä sohvan nurkkaan. Muuten hautausmaa kutsuu, Ihamäki perustelee maratonhiihtoharrastustaan.

Worldloppet-osakilpailut ovat pituudeltaan keskimäärin 50 kilometriä, ja suurin osa niistä hiihdetään perinteisellä tyylillä. Risto Ihamäki oli ennen eläkeikää hiihtänyt jo Finlandia-hiihdon ja Etelä-Virossa suksittavan Tartu Maratonin. Eläkkeellä muita osallistumisia on kertynyt siihen tahtiin, että kymmenes leima tuli passiin Italian Marcialongassa viime vuonna. Kymmenestä eri hiihdosta myönnettiin myös Master-diplomi. Risto Ihamäki on Master numero 3673.

Peruskuntoa pyörällä ja juoksemalla

Risto Ihamäki lähdössä Sapporon maratonille.

Risto Ihamäki lähdössä Sapporon maratonille.

Tänä vuonna Risto Ihamäki on hiihtänyt perinteisellä Dolomitenlaufin Itävallassa ja vapaalla Japanin Sapporon. Sapporossa mies oli ensimmäistä kertaa, ja kisa oli rankka.

– Hiihto oli osittain vuoden 1972 olympialaisten viisikymppisellä, ja kyllä oli raskasta. Oli kovia nousuja ja kovia laskuja. Minullakin teki aika heikkoa 42 kilometrin kohdalla nousussa, mutta jaksoin kun tiesin, että lopussa on helpompaa.

Harjoituskilometrejä ei tällä kaudella ole hiihtoladuilta juuri kertynyt, sillä Ihamäki on päässyt hiihtämään lähinnä Ylläksellä.

– Vähintään 500 kilometriä pitäisi olla alla ensimmäisessä hiihdossa, mutta nyt ei ollut kuin ehkä 300 ennen Dolomiitteja. Viime vuonna lunta riitti, ja hiihdin ensimmäisen kerran yli 2 000 kilometriä talvessa.

Vaikka hiihtolatuja on nyt ollut harvassa paikassa, kertyy Ihamäelle harjoituskilometrejä muilla alustoilla.

– Periaate on se, että peruskunto luodaan juoksemalla kesäisin. Juoksen aina vähintään yhden maratonin. Viime vuonna se oli Berliini, ja treenitapahtumana juoksin puolikkaat maratonit Levillä ja Helsinki City Runissa. Lisäksi poljen pyörällä 3 000–4 000 kilometriä vuodessa.

Raija-Liisa Ihamäki tarjoaa purtavaa Sapporon välihuollossa 32 kilometrin kohdalla.

Raija-Liisa Ihamäki tarjoaa purtavaa Sapporon välihuollossa 32 kilometrin kohdalla.

Hiihtomaratoneilla laduista otetaan kaikki ilo irti, ja saattaapa samalla reissulla tulla myös juostua.

– Usein olen hiihtänyt varsinaisen perinteisen hiihdon lauantaina ja vapaalla saman reitin puolikkaan sunnuntaina. Australiassa taas sattui olemaan kolme viikkoa hiihdon jälkeen Sydneyn maraton, ja juoksin senkin. Minulla oli pieni kamera mukana, ja otin samalla kuvia, Ihamäki kertoo.

Ohitteluennätys syntyi Norjassa

Worldloppetin osakilpailuista suurimpia ovat Norjan Birkebeiner ja Sveitsin Engadin, joissa hiihtäjiä on noin 17 000. Risto Ihamäen ohitteluennätys onkin ensimmäiseltä Norjan-reissulta, jolloin hän joutui lähtemään koko joukon takaosista. Vastaan tuli noin 9 500 hiihtäjän selkä.

Maaliinpääsy Sapporossa tiesi kolmattatoista leimaa Worldloppet-passiin.

Maaliinpääsy Sapporossa tiesi kolmattatoista leimaa Worldloppet-passiin.

Ihamäen Worldloppet-passista puuttuvat vielä Venäjän ja Ranskan leimat sekä Ruotsin Vasaloppet. Se kun hiihdetään aina samaan aikaan Pirkan hiihdon kanssa. Kun Ihamäki saa kasaan kaikki 16 hiihtoa, hänestä tulee GWLS eli Global Worldloppet Skier. Heitä on maailmassa 181 ja Suomessa 31.

Australian Kangaroo Hoppetissa ja monella muulla hiihtoreissulla on ollut mukana Riston vaimo Raija-Liisa. Pariskunta lomailee samalla muutenkin, ja helmikuussa Sapporon kisan jälkeenkin he viettivät vielä viikon Japanissa, lähinnä Kiotossa. Hieman Suomea suuremmassa saarivaltiossa huomaa, että siellä asuu yli 127 miljoonaa ihmistä.

– Maa on käytetty hyvin. Kaupungit ovat kiinni toisissaan, ja junat ja moottoritiet on nostettu betonitolppien päähän, Risto Ihamäki kuvailee.

Muitakin eroja mailla on.

Sushia sen kotimaassa.

Sushia sen kotimaassa.

– Kyllä japanilaiset sushiannokset parempia ovat kuin Suomessa.

Ulkomailla urakoinnin lisäksi Risto Ihamäki on suorittanut 17 peräkkäisenä vuotena koko Pirkan kierroksen. Tavoite on tasaluku 20.

Hiihto, hölkkä ja pyöräily ovat sujuneet terveenä, mutta yhdessä Pirkan soudussa piti antaa pientä tasoitusta.

– Siellä oli yhtenä vuonna käsi poikki, mutta soudin vasemmalla, ja oikea oli statistina mukana. Lääkäri kyllä vähän ihmetteli, kun kerroin, että aion lähteä soutamaan, Ihamäki nauraa.

Lämmin sake nostaa hymyn huulille.

Lämmin sake nostaa hymyn huulille.

Risto Ihamäki ennätti ihailemaan auringonnousua japanilaisessa kylpylässä.

Risto Ihamäki ennätti ihailemaan auringonnousua japanilaisessa kylpylässä.

13Risto Ihamäki3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?