Kylmäkosken Aseman kesäkioski jatkaa nuorten voimin

51asemankylä3

Kylmäkosken aseman kyläyhdistyksen kioski on palvellut asiakkaita jo kaksi kesää. Kuva Juha Kosonen.

Kylmäkosken aseman kyläyhdistyksen kesäkioski avautuu tänä vuonna 15.6. Kioskia pyörittävät oman kylän nuoret Sohvi Mäenpää, Liina Kirjavainen ja Nana Kiiski.

Kyläyhdistyksen Töitä kesäkioskista on Pirkanmaan Osuuskaupan ensi kesän kummihanke paikallisyhdistysten avuksi käynnistetyssä Lähivastuukampanjassa. Kyläyhdistyksen sihteerin Päivi Välimäen mukaan toimintatonnin avulla kyläyhdistys voi tarjota osa-aikaista kesätyötä kioskilta ja samalla pitää yllä tärkeitä lähipalveluita.

Kyläyhdistys ryhtyi selvittämään mahdollisuuksia jatkaa kioskia, kun tulevalle kesälle kioskille ei ollut vetäjää. Kesäkuussa 2012 avattua kesäkioskia pyöritettiin ensimmäinen kesä talkoopohjalta ja viime vuonna sitä hoiti yksityisyrittäjä. Tulevalle kesälle yhdistys selvitti myös kuntouttavan työkokeilun ja palkkatuen mahdollisuuksia kioskitoiminnan jatkamiseksi, mutta molemmissa malleissa oli työn minimikestoon ja työnantajan velvollisuuksiin liittyviä hankaloittavia tekijöitä.

Päivi Välimäen mukaan kesäkioski on yksi Kylmäkosken aseman kylän tärkeimmistä yhteisöä ja paikallista identiteettiä tukevista kohtaamispaikoista ja kioski helpottaa kylässä asuvan vanhusväestön kauppa-asiointia. Kioskista saadulla tuotolla on kuljetettu kyläläisiä niin uima- ja asiointimatkoille kuin kesäteatteriinkin.

– Kioskin ympärille kehkeytyi nopeasti suoranainen kylän olohuone. Puheen tulvaa on ollut mahtava seurata ja kioskilla on kuultu valtava määrä tarinoita kylän historiaan liittyen, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Päivi Välimäki.

Pirkanmaan Osuuskaupalle kummihanke tarjoaa suoran kanavan auttaa paikallisyhteisöjä vaikuttamaan kotipaikkansa viihtyisyyteen omaehtoisen tekemisen kautta.

– On hienoa, miten alun perin talkootyöllä toteutetusta kesäkioskista on tullut kaikenikäisten kyläläisten kokoontumispaikka. Aktiivinen paikallistoiminta ja yhdessä tekeminen ovat tärkeitä asioita. Lähivastuukampanja on osuuskaupalle tärkeä tapa olla mukana paikallisten ihmisten arjessa, Pirkanmaan Osuuskaupan asiakkuus- ja markkinointijohtaja Katriina Kiviluoto toteaa.

Kesäkioskin avajaisia vietetään sunnuntaina 15.6. kello 15–18, jolloin ohjelmassa on muun muassa musiikkia ja letunpaistoa. Kioski palvelee kaksi kuukautta koulujen alkuun asti. Kesäkauden päättäjäisiä vietetään lauantaina 23.8. Elotansseissa, joissa soittaa akaalainen Pisara-yhtye.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?