Sisäilmaongelma tyhjensi Pappilan koulun asuntolan

1950-luvulla rakennettu asuntolarakennuksessa on kaksi kerrosta sekä kellari. Remonttia talossa on tehty ainakin 2001 ja 2007.

1950-luvulla rakennettu asuntolarakennuksessa on kaksi kerrosta sekä kellari. Remonttia talossa on tehty ainakin 2001 ja 2007.

Eskariryhmän, eskarien päivähoidon sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan käytössä ollut Pappilan koulun asuntola on tyhjennetty sisäilmaongelmien vuoksi. Aamu- ja iltapäivätoiminta muutti jo viime ja edellisviikon aikana puukoulun tiloihin ja eskariryhmä siirtyi puukouluun eilen.

Koulun vt. rehtori Päivi Lana kertoo, että muuttoon päädyttiin terveystarkastajan antaman raportin perusteella. Terveystarkastaja esittää nyt asuntolaa käyttökieltoon, josta päättää Valkeakosken sosiaali- ja terveyslautakunnan ympäristöjaosto.

– Kun tuli tieto siitä, että vauriot ovat vakavia, päätimme siirtää heti pois, mitä voimme, Lana kertoo.

Vt. rehtorin mukaan asuntolassa työskennellyt henkilökunta on kärsinyt erilaisista ylähengitysoireista, kuten ääniongelmista ja poskiontelotulehduksista.

– Esiluokan opettaja joutui jäämään sairaslomalle niin pitkäksi aikaa, että löytyy tila, jossa hän voi työskennellä. Myös vanhemmat ovat olleet hirvittävän huolestuneita, Lana kertoo.

Asuntolan eskariryhmässä on ollut 13 oppilasta. Päivähoidossa sekä aamu- ja iltapäivätoiminnassa lapsia on ollut enimmillään yhtä aikaa yli 40. Nyt päivähoito ja aamu- ja iltapäivätoiminta toimivat puukoululla luokissa, jotka aamu- ja iltapäivisin ovat tyhjinä. Käytössä on myös opettajien kahvihuonetta ja käytävää. Helpotusta ahtauteen tuo ulkoilu.

Asuntolan eskariryhmä jakaa saman tilan toisen eskariluokan kanssa. Vt. rehtorin mukaan loppukevään toiminta luokilla pyritään järjestämään limittäin niin, että toinen ryhmä ulkoilee, kun toinen on sisällä.

– Mieluummin ollaan pienissä ahtaissa tiloissa kuin asuntolassa huonossa ilmassa.

Lasten oireista on vanhempia pyydetty ilmoittamaan koulun terveydenhoitajalle. Kouluterveydenhoitaja Piia Tikkala kertoo vanhempien ottaneen yhteyttä sekä lasten oireiden että huolen vuoksi. Lapsille tyypillisiä ovat olleet hengitystie- ja limakalvo-oireet sekä päänsärky.

Mikrobivaurioita kerrosten välipohjissa

Terveystarkastaja Milla Ikonen suoritti tarkastuksen Pappilan koulun asuntolassa 12.2. tehden tiloissa aistinvaraista ja aiempiin tutkimustietoihin perustuvaa arviointia. Käynnin perusteella terveystarkastaja kehottaa 10.3. päivätyssä raportissaan Akaan kaupunkia mahdollisimman pian ryhtymään toimenpiteisiin terveyshaitan estämiseksi ja esittää asuntolalle käyttökieltoa.

Viime kesänä asuntolarakennusta tutkineen Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon tutkimuksissa asuntolasta löytyi mikrobivaurioita. Niitä oli kellarin puurakenteisissa kynnyksissä, kellarin ja ensimmäisen kerroksen välisessä välipohjassa useassa kohdassa rakennusta sekä ensimmäisen ja toisen kerroksen välisessä välipohjassa sekä ullakoilla tuuletusviemäreiden ympäristössä. Lisäksi tuloilmanvaihdon kanavassa oli epäpuhtauksia ja rakenteissa paljon epätiiviyskohtia ja tiivistämättömiä läpivientejä, joista voi kulkeutua epäpuhtauksia ilmavuotojen mukana.

Ennen kuin Valkeakosken ympäristöjaosto päättää asuntolan käyttökiellosta, terveysvalvonta kuulee Akaan kaupunkia tehdyistä korjauksista ja tulevista korjaussuunnitelmista.

– Jos asiat ovat hyvällä tavalla edistyneet korjauskehotuksella, asia päättyy siltä osin, Ikonen kertoo.

Aiemmin opettajien asuntola toiminut rakennus on 1950-luvulta. Eskariluokka on toiminut ylimmässä kerroksessa ja päivähoito sekä aamu- ja iltapäivätoiminta keskikerroksessa. Kellarikerros on ollut varastona. Keski- ja yläkerrassa ovat erilliset ilmanvaihtojärjestelmät. Kellarin ilmanvaihto on painovoimainen.

Myös kivikoulussa ongelmia

Alun perin terveystarkastajan vierailun syynä oli Pappilan kivikoulusta 27.11. tehty sisäilmaongelmailmoitus. Asuntolan tilanne selvisi, kun koulun vt. rehtori mainitsi henkilökunnan oireilevan myös asuntolassa.

Vt. rehtori Päivi Lanan mukaan kivikoululla henkilökunta on oireillut viime syksystä.

Tarkastuksessa kivikoulusta löytyi silminnähtävä kosteusvaurio teknisen työn oheistilan katosta. Myös portaiden alapuolisten tilojen haju viittasi mikrobivaurioon. Terveystarkastaja kehottaakin kaupunkia poistamaan terveyshaittaa aiheuttavat olosuhteet 13.4. mennessä sekä teettämään kuntotutkimus kivikoululla 11.5. mennessä.

 

Oireilun aiheuttajaa tutkitaan vielä lisää

Akaan kaupungin kiinteistöpäällikön Eija Hyvönen arvioi asuntolan vaativan vielä tarkempia lisätutkimuksia, koska tehdyistä korjauksista huolimatta oireilua on esiintynyt edelleen. Kiinteistöpäällikön mukaan hiihtoloman aikana tehtyjen muutostöiden olisi pitänyt parantaa sisäilmaa.

– Kellarikerroksesta on poistettu epäilyttävät materiaalit, kuten kostunutta puuta. Lisäksi akustolevyjä on vaihdettu ja irti olleita mattoja korjattu, Hyvönen kertoo.

Tekemättä on vielä ulkopuolisia töitä. Niihin kuuluvat syöksytorvien korjaukset sekä pihan kallistukset, jotta sadevedet saadaan johdettua hallitusti. Katolta poistetaan sammalta ja samalla tutkitaan katon kunto. Kiinteistöpäällikön mukaan harkinnassa on myös kellarin alipaineistaminen. Hiihtolomalla kellarin suulle asennettiin tiivis ovi.  Lisäksi asuntolassa ja myös kivikoulun puolella tehdään ilmastointikanavien puhdistukset.

Asuntolan viimeisimpiin muutostöihin kuuluu oven asentaminen kellarin sisäänkäyntiin.

Asuntolan viimeisimpiin muutostöihin kuuluu oven asentaminen kellarin sisäänkäyntiin.

14asuntola3 14asuntola2
Eskarit ja aamu- ja iltapäivähoidon käyttäjät ovat joutuneet jättämään asuntolan kodikkaat tilat huonon ilman takia.

Eskarit ja aamu- ja iltapäivähoidon käyttäjät ovat joutuneet jättämään asuntolan kodikkaat tilat huonon ilman takia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?