Pitäjään ostettiin oma Ponderosa, jippi-ja-ei

Taas männä keskiviikkona Akaan valtuusto kokoontui päättämään akaalaisten puolesta tuiki tärkeistä asioista. Päällimmäisenä mieleen putkahtaa Uotilan perikunnan maatilan osto. Kaupunki käytti etuosto-oikeuttaan ja ostaa pläjäytti rantsin lähes 600 000 eurolla.

Vesa Liehu hienosti yritti saada miettimisaikaa valtuustolle vaatimalla asian pöydällepanoa minun kannattamana. Tämä äänestys hävittiin 6–37 ja demokratia voitti. Tästä suivaantuneena tein kaupunginhallituksen päätösehdotukseen poikkeavan ehdotuksen Henri Palmin kannattamana, että valtuusto ei myönnä vuoden 2014 talousarvion investointiohjelmaan maa-alueiden ostoon määrärahan lisäystä.

Sitten taas äänestettiin ja maalaisjärki sai taas kirvelevän tappion äänin 7–36. Noiden seitsemän ”veljeksen” joukossa oli kolme persua, koska Juho Rupponen oli varalla läsnä. Marita Markkula pysyi kaupunginhallituksen ehdotuksen kannalla, joten ei saatu kaikkien perussuomalaisten ääntä vastarintajoukkoihin. Herää kysymys, mistä on kysymys, jos aikana jolloin kaupungin henkilökuntaa lomautetaan ja Akaalla on valmiita tontteja luultavasti 20 vuoden tarpeeseen, päädyttiin tällaiseen ratkaisuun.

Ennen äänestystä Henna Rantanen (sd) taas jauhoi valtuutettujen aivo-osamääräjargoniaan ja puolusti tilan ostoa. Ihan kyllästymiseen asti olen kuunnellut hänen puheenvuorojaan kyseisestä järkevyysaiheesta. Jokainen akaalainen voi päätellä nämä ”mensamittarit” kyseisen äänestyksen tuloksesta. Henna Rantanen suuressa viisaudessaan äänesti lisämäärärahan myöntämisen puolesta ja tulevat/nykyiset pakkolomalaiset komppasivat.

Nyt on Akaan kaupunki 21,5 hehtaarin maa-alueen onnellinen omistaja ja muutama vanha Zetori tuli kaupanpäälle. Ilmeisesti nousevan suomalaisen filmiteollisuuden tarpeisiin hankittiin kyseinen Ponderosa. Mikäs siinä filmatessa Bonanzan kotimaista versiota. Voin jo sieluni silmissä kuvitella Cartwrigtin veljeksien ratsastamassa Akaan aroilla, mitä myös preerioiksi Hollywoodissa kutsutaan. Oliko kannattava sijoitus 594 600 euroa laittaa likoon tällaisena aikana, se on taas toinen juttu. Pulinat pois, demokratia on puhunut. Näinhän se on tapana tokaista tietyissä piireissä.

Jo tokkiinsa järkeviäkin päätöksiä saatiin aikaiseksi ihan yksimielisesti. Kuntouttavan työtoiminnan laajentaminen oli mainio päätös. Kunpa Akaan virkamiehet oivaltaisivat ottaa mukaan myös kolmannen sektorin näihin talkoisiin, sillä hommaa riittää urakaksi asti.

Akaan työikäisistä 1156 henkilöä on joutilaana työttömyysprosentin ollessa 14,2, ja yli vuoden työttömänä on 330 akaalaista. Varmasti jokainen näistä työttömistä ponnahtaisi punkan pohjalta, jos voisivat osallistua työotetta elvyttävään toimintaan ja toimia ryhmässä, missä heidän panostaan arvostetaan. Valtuutettu Aku Kiurun (sd) mukaan kuntouttava työtoiminta on orjatyövoiman käyttöä. Siis Akun mielestä suurin osa kaupan kassoista tässä maassa on orjatyöläisiä. Metkaa ajatusmallia oletetun työväenpuolueen edustajalta. Aarne ei taida oivaltaa, että pitkään työttömänä ollessa kynnys vain kasvaa lähteä liikkeelle neljän seinän sisältä, sen voin myös omasta kokemuksesta tunnustaa. Kun saadaan yksilö aktivoitua, niin ehkäistään vaanivia päihde- ja mielenterveyden ongelmia tehokkaasti.

Kohti ankeampia aikoja ollaan menossa ja leikkuri käy joka sektorilla kuin Sevillan parturissa konsanaan. Arkadianmäellä demokraattisesti valitut edustajat roimivat lapsiperheitä leikkaamalla lapsilisiä. Kenenkään mieleen ei juolahda, tarvitsevatko varakkaat perheet lapsilisää laisinkaan pelinappulaksi sijoitustoimintaansa. Eipäs silti vajota synkkyyteen vaan hymyä huuleen ja pilkettä silmäkulmaan, sillä pötkitään jo pitkälle eikä anneta poliittisten päätösten masentaa.

 

Vaalit lähestyy, sinnitellään nyt siihen asti tai sitten ei.

 

Risto Kajanto

Akaan Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

Yksi kommentti

 1. aarne kiuru

  Ei oikeastaan pitäisi provosoitua, kun provosoidaan. Tekisi mieli kyllä käyttää samaa tyylilajia kuin Risto Kajantokin, mutta yritän nyt välttää sitä.

  Akaan Seudussa on annettu ihan hyvä kuvaus maanostosta käytetyistä puheenvuoroista. Tietysti asiantuntemisessa oli eroja. Miksi lopulta maanostoa vastustettiin, ei minulle tullut selväksi. Tulevaisuutenkin kun kannattaa varautua. Tässä muutama poiminta AS:n tekstistä.

  ”Valtuutettu Risto Kajanto (ps) taas ihmetteli, miten maan hinta on arvioitu. Kajannon mielestä juuri tällä hetkellä maata ei pitäisi ostaa millään hinnalla.”
  Olisi tietysti hyvä, jos valtuutettu olisi selvillä, mitä etuosto-oikeus tarkoittaa ja miten siinä hinta arvioituu. ”Etuosto tarkoittaa kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö myyjän ja ostajan sopimasta kauppahinnasta.” (kunnat.net) Eli hinta on jo määräytynyt markkinoilla.

  ”Keskustelun kuluessa valtuutettu Liehu puolestaan esitti Jouni Vaittisen (kesk) ja Risto Kajannon (ps) kannattamana, että asia jätettäisiin pöydälle.”
  Tämä olisi tarkoittanut, ettei Akaa olisi ehtinyt käyttää etuosto-oikeuttaan, koska päätös piti tehdä kuun puoliväliin mennessä. Esitys olikin tehty tarkoitushakuisesti. Vaikutti siltä, ettei Kajanto tätä huomannut. Voin olla väärässäkin.

  ”Valtuutettu Risto Kajanto esitti Henri Palmin (ps) kannattamana, että etuosto-oikeutta ei käytetä, mutta valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd) muistutti, että siitä ei nyt päätetä, joten Kajanto esitti, että määrärahaa ei myönnettäisi.”
  Olisi kohtuullista, ettei puheenjohtajan tarvitsisi muistuttaa, mistä oikein päätetään. Lapsuksiahan toki sattuu.

  Kajanto muistelee minun sanoneen, että kuntouttava työtoiminta on orjatyötä. Minusta tosiaan on orjatyötä sellainen työ, johon on uhalla mentävä korvauksella, joka joka on muutama euro päivässä. On tottakai hyviäkin kokemuksia, mutta selvityksen mukaan harvemmin tuo toiminta johtaa pysyviin työsuhteeseen. Vapaaehtoisuus on toinen juttu.
  Kuntouttava työtoiminta myös on osaltaan luomassa halpatyömarkkinoita. Eihän se varmaan mukavalta tunnu persujen sanassa STX:n ”rasvaperseduunarista”, kun vieressä samaa työtä tekee kesätyöläinen paremmalla palkalla. Pahemmaksi tilanne vain menee, jos Risikon ajama ”osallistava sosiaaliturvan” – malli toteutuu.
  Risto Kajanto halveksii suunnattomasti yli 300 000 omaa syytään työttömäksi jäänyttä suomalaista lausunnollaan minulle toisessa yhteydessä:
  ”Ootko ihan tosissas,että on parempi maata kotona ja imeä päihde-ja mielenterveysongelmia koko kroppaan, mahdollisesti.”

  terv.aku

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?