Earth Hour muistutti ilmastonmuutoksen vakavuudesta hauskalla tavalla

Luttusissa parannettiin maailmaa nuotion äärellä

Nuotio loi tunnelmaa ja lämmitti mukavasti.

Nuotio loi tunnelmaa ja lämmitti mukavasti. Vasemmalta oikealle Hannu Alastalo, Ossi, Enni ja Lotta Piirainen, Hilkka Toivonen-Alastalo ja Jarno Palander.

Nuotiotuli, paljon kynttilälyhtyjä ja makkaran paistamista ilman sähkövalaistusta. Näin ilmaistiin Luttusten uimarannalla Viialassa huoli maailman ilmastonmuutoksesta lauantai-iltana 29. maaliskuuta.

Earth Hour on kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n organisoima tapahtuma, jossa sammutetaan valot tunniksi eri puolilla maailmaa. Kyse on symbolisesta eleestä, jolla otetaan kantaa ilmastoasioihin ja pyritään vaikuttamaan ihmisten kulutustottumuksiin ympäristöystävällisempään suuntaan.

Luttusissa valoja ei tarvinnut erikseen sammuttaa, sillä siellä ei ole muutenkaan katuvaloja. Akaan Vihreiden järjestämään tilaisuuteen osallistui reilut parisenkymmentä henkeä. Tilaisuus oli avoin kaikille, ja vihreiden Hilkka Toivonen-Alastalo iloitsikin siitä, että paikalle tuli myös ulkopuolista väkeä. Aikaisemmin tapahtumaa on järjestetty lähinnä Akaan Vihreiden oman porukan kesken.

Toivonen-Alastalo sanoo miettivänsä ympäristöasioita arjen valinnoissaan.

– Syön aika paljon kasvisruokaa, vaikka en olekaan varsinaisesti kasvissyöjä. Kesällä viljelemme omalla pihallamme sen verran kuin omakotitalon pihalla on tilaa. Komposti on kovassa käytössä, ja käytän paljon julkisia kulkuvälineitä muun muassa työmatkoillani, vihreä aktiivi luettelee.

Ilmastonmuutos on jokaisen asia

Ritva Toivonen-Alastalo myös kierrättää ja tuunaa käytettyjä vaatteita paitsi omaksi myös muiden iloksi. Kun perheeseen hankittiin uusi auto, oli tärkeänä valintakriteerinä sen vähäpäästöisyys.

– Ympäristöasioista huolehtiminen ei kuulu vain vihreille, vaan se koskettaa jokaista ihmistä. Ilmastonmuutos etenee valtavaa vauhtia. Monella pienellä asialla saadaan lopulta aikaiseksi isoja juttuja. Akaan kouluissa ja muissa laitoksissa voitaisiin pitää yksi kasvisruokapäivä viikossa. Se on helppo ja edullinen tapa vaikuttaa ympäristön tilaan positiivisesti.

Katri Kuusisto ja poika Frans Naakka istuvat nuotion ääressä paistamassa makkaraa. Fransia huolettaa kovasti makkaran kypsyminen. Äiti mietiskelee eroja maalais- ja kaupunkilaiselämän välillä.

– Muutimme Viialaan Turusta. Isossa kaupungissa oli helppo kulkea julkisilla, emmekä tarvinneet omaa autoa. Myös kierrätys oli Turussa järjestetty tehokkaasti.

Akaaseen muuton myötä perhe joutui ostamaan auton. Silti Katri Kuusisto kulkee työmatkansa Turkuun ja Keravalle julkisilla.

– Täällä ei ehkä tule kulutettua niin paljon kuin Turussa, kun joka nurkan takana ei ole kauppaa. Olemme kyllä muutenkin vähentäneet turhia ostoksia. Akaassa on hienoa se, että täällä kulkee paikallisjuna kaupungin sisällä Viialan ja Toijalan välillä. Tampereellakaan ei ole vastaavaa, Kuusisto huomauttaa.

Raha menee ympäristön edelle

Jarno Palander sanoo olleensa aina ympäristötietoinen. Hän viihtyy metsässä ja sanoo luonnon olevan hänen elementtinsä.

Palanderkin tekee vihreitä valintoja muun muassa suosimalla ostoksissaan kirpputoreja sekä sammuttamalla turhat valot. Hän ei pidä herätevaloja päällä missään laitteissa.

– Ajan paljon autoa ja pyrin ajamaan mahdollisimman taloudellisesti. Olen toiminut opettajana muun muassa peruskoulussa, ja työssäni olen ottanut aina asiakseni ympäristöasioista kertomisen.

Globaalisti Jarno Palander pitää isoimpana haasteena saada kuriin isoimmat ”muhoilijamaat”, jotka sotivat sen sijaan, että ne keskittyisivät olennaisempiin asioihin. Raha pyörittää hänen mukaansa liikaa monen maan toimintaa.

 

14Earth Hour 3

Illan aikana lähetettiin taivaalle biohajoavat ilmapallot.

 

14Earth Hour 2

Hilkka Toivonen-Alastalo iloitsi siitä, että Luttusiin tuli muitakin kuin Akaan Vihreiden edustajia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?