Putinin toiminta lyö kapuloita Suomenkin talouden rattaisiin

Asuntokauppa käy Akaassa keskimääräistä paremmin

Jere Hakala (vas.), Anne Tuusa ja Heikki Teräväinen (oik.) kertoivat OP-Pohjolan Kenneth Sandbergille, että asunnot käyvät Akaassa kaupaksi paremmin kuin maassa keskimäärin.

Jere Hakala (vas.), Anne Tuusa ja Heikki Teräväinen (oik.) puhuivat OP-Pohjolan Kenneth Sandbergin kanssa myös Akaan Seudun Osuuspankin ostamasta Sami Karhusaaren taideteoksesta Kirveet Kivessä.

Kiinteistön osto ja myynti ovat pitkälti psykologisia ratkaisuja. Omin käsin rakennetusta rintamamiestalosta halutaan korkeampi hinta kuin se, mihin kunto ja sijainti antavat aihetta. Toisaalta kaupantekoon Suomessakin vaikuttaa se, mitä naapurivaltion presidentti sanoo ja tekee.

– Odotin syksyksi nousevia trendiviivoja, mutta Vladimir Putin keksi Krimin. Se tietää sitä, että talouden elpyminen siirtyy taas.

Näin toteaa OP-Pohjolan kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg. Pirkanmaan ja Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen vuotuinen aluepalaveri pidettiin tällä kertaa Akaassa, ja ennen isomman porukan saapumista Sandberg keskusteli asuntokauppatilanteesta Akaan Seudun Osuuspankin ja Akaan Seudun OP-Kiinteistökeskuksen johdon kanssa.

Suuret kaupungit eivät vedä

Kenneth Sandbergin mukaan kiinteistökauppa on valtakunnallisesti ollut tahmeata. Lasku jatkuu kolmatta vuotta, ja OP-Kiinteistökeskuksen tammi–helmikuun myyntiluvut ovat koko maassa 22 prosenttia pienemmät kuin 2013. Alueellisia eroja on paljon, ja kokonaisvolyymia pudottaa se, että suurissa kaupungeissa kauppa ei käy hyvin.

Helmikuussa erityisesti Helsingin ja sen lähialueiden asuntokaupassa oli havaittavissa pientä piristymistä. Akaassa alkuvuosi on muutenkin mennyt paremmin kuin koko maassa, mutta myydyt kohteet ovat olleet aiempaa halvempia.

Anne Tuusa kertoi Kenneth Sandbergille, että Akaassa kerrostaloasunnon myyntiaika on lyhyempi kuin 72 vuorokautta, joka on koko maan keskiarvo.

Anne Tuusa kertoi Kenneth Sandbergille, että Akaassa kerrostaloasunnon myyntiaika on lyhyempi kuin koko maan keskiarvo 72 vuorokautta.

– Kappalemääräisesti kauppoja on tehty saman verran kuin vuosi sitten tammi–helmikuussa, mutta hinnoissa laskettuna vähemmän. Kaupaksi menevät edulliset omakotitalot, mutta niissä pitää varautua pidempään myyntiaikaan kuin ennen. Nuoret parit ostavat esimerkiksi rintamamiestaloja, joissa tehdään tai teetetään remonttia, sanoo Akaan Seudun OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Anne Tuusa.

Parhaiten Akaassa menevät kuitenkin kaupaksi pienet kerrostaloasunnot.

– Sijoitusmielessä ostettavat yksiöt ja kaksiot liikkuvat hyvin, koska niistä saa täällä huomattavasti paremman tuoton kuin Tampereella. Ostohinta on selvästi pienempi, mutta vuokratasossa ero ei ole suuri.

Myös metsätiloja kysytään aina, ja pellotkin menevät kaupaksi yleensä ennen kuin ne ehtivät edes välittäjälle. Akaan Seudun Osuuspankin rahoituspäällikön Jere Hakalan mukaan pellot ostaa yleensä naapuritilan viljelijä.

Vapaa-ajan asuntojen kaupassa on ollut pari kolme vuotta hiljaista niin Akaassa kuin koko maassa. Kauppoja tehdään edullisilla, 70 000–100 000 euron mökeillä, ja valtakunnallisesti vaikeinta on myydä pohjoisen hiihtokeskuskohteita. Vaikka kaikki eivät vaadi lomapaikaltaan järvenrantasijaintia, on laineiden liplatuksella edelleen arvonsa.

– Pirkanmaan alueelta on tullut järven rannalta myyntiin pelkkiä tontteja, jotka maksavat 300 000–350 000 euroa, Anne Tuusa kertoo.

Hinta on korkein palvelujen lähellä

Akaan Seudun OP-Kiinteistökeskuksen reviiriä ovat Akaan lisäksi Urjala ja Valkeakosken länsiosat. Asunnon sijainnilla on iso ero jo Toijalan keskustan sisällä mutta etenkin eri kaupunginosien ja kuntien välillä.

Akaan Seudun Osuuspankki ei ole päässyt tekemään kerrostaloja, mutta luottokauppa on tänä vuonna käynyt yllättävän hyvin, koska pienempiä rakennuskohteita on paljon.

Akaan Seudun Osuuspankki ei ole päässyt tekemään kerrostaloja, mutta luottokauppa on tänä vuonna käynyt yllättävän hyvin, koska pienempiä rakennuskohteita on paljon.

– Kylmäkoskella kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja hintataso tulee varmasti vielä putoamaan. Urjalassa työpaikkaomavaraisuus ja kunnan huoltosuhde näkyvät. Tarjontaa on yllättävän paljon, mutta kysyntä on huonontunut ja hintataso laskenut, Anne Tuusa kertoo.

Voisi siis sanoa, että on ostajan markkinat. Tuusan mukaan Kylmäkoskella pääsee edullisesti isoonkin rivitaloasuntoon, jos sijainti maaseutumaisemassa ysitien varrella on työmatkojen ja muun suhteen passeli. Ostajan pussiin kilisevät myös esimerkiksi kerros- ja rivitaloihin tehdyt remontit ja energiataloudellisuuspäivitykset.

– Hintaero vanhan ja korjatun välillä on edelleen liian pieni, mutta remontoiduissa taloissa kysyntä on ihan erilainen.

Hiljaisen kaupankäynnin aikana asuntokauppaa rahoittavat pankit edellyttävät yleensä, että edellinen asunto on myyty. Myyntiä taas edesauttaa realismi hintapyynnön suhteen.

– Välittäjällä täytyy olla rohkeutta olla ottamatta kohdetta, jos asiakkaan haluama hinta on liian korkea, Kenneth Sandberg sanoo.

Paikallisten markkinoiden ja asiakkaiden tunteminen auttaa paljon hintatason määrittelyssä. Sekä Anne Tuusa että Jere Hakala vakuuttavat, että tuttujen ihmisten kanssa asioinnista on enemmän hyötyä kuin haittaa, vaikka asioita hoidetaankin välillä kaupan kassajonossa. Epärealistiset hintaodotuksetkin voi ampua alas rennosti.

– Tutulle voi vastata niin kuin kysytään: ”Ooks sä tosissas”, Jere Hakala nauraa.

– Kyllä nämä ovat pienen paikkakunnan etuja, vakuuttaa myös Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Heikki Teräväinen.

 

Kerrostalokaavat saatava kuntoon

Heikki Teräväinen ei kysyttäessä puhu ensimmäistä kertaa kerrostalotonttien tilanteesta Akaassa. Koska kaavoitusratkaisut ovat samalla tolalla kuin ennen, ovat Teräväisen kommentitkin tuttuja.

– Kyllä kerrostalotonttien kaavoitus on vaikuttanut meidän bisnekseen. Se on vaivannut jo pidemmän aikaa. Omakotitontteja Akaassa on, mutta kerrostalotuotannossa on enemmän kuin haasteita. Me olemme ostaneet ja rakentaneet ne pläntit, mitä täällä on, mutta niitä ei enää ole.

Myös Anne Tuusa haluaisi, että Toijalan silhuettiin ilmestyisi kerrostaloja.

– Toivon, että täällä oltaisiin valmiita laittamaan euroja ja vauhtia keskustan kehittämiseen. Pitää miettiä, mitä alueita kehitetään, koska palveluja ei riitä kaikkialle.

Kenneth Sandberg (vas.) kyseli Heikki Teräväiseltä, jarruttaako kerrostalokaavojen valmistumista Akaassa tahtotila vai strategian puute.

Kenneth Sandberg (vas.) kyseli Heikki Teräväiseltä, jarruttaako kerrostalokaavojen valmistumista Akaassa tahtotila vai strategian puute.

Vieressä kuunteleva OP-Pohjolan kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg heittää Heikki Teräväiselle helpon kysymyksen.

– Onko tämä tahtotila vai strategia, vai eikö ole strategiaa?

– Sekä että. Ei tahtotilaa eikä strategiaa, Teräväinen toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?