Vanhuspalvelujen asiakkaat ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin

Kerttu Tuomola asuu vuonna 1960 valmistuneessa omakotitalossa seuranaan kissa Ruutunen. Lähihoitaja Anne Helenius on Tuomolan omahoitaja.

Kerttu Tuomola asuu vuonna 1960 valmistuneessa omakotitalossa seuranaan kissa Ruutunen. Lähihoitaja Anne Helenius on Tuomolan omahoitaja.

Akaan ja Urjalan kotihoidon asiakkaat sekä asumisyksiköiden asukkaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Vanhustenhuollon asiakastyytyväisyyttä kyseltiin viime vuoden lopulla tehdyssä kyselyssä, joka toteutetaan vuosittain.

Kotihoidon osalta kysely toteutetaan otantana, ja asumisyksiköiden – Hakalehto, Havulinna, Mäntymäki, Koivulakoti, Tarpiakoti ja Urjalan vanhainkoti ­– osalta kysytään kaikilta asukkailta tai omaisilta mielipidettä palveluista ja hoidon laadusta. Kyselyyn kirjataan, antoiko vastauksen asiakas itse, omainen tai asiakas yhdessä omaisen kanssa. Henkilökunta ei auta vastausten laatimisessa asiakasta.

Kotihoidon osalta 80 prosenttia vastaajista piti saamiaan kotihoidon palveluja riittävinä. Toijalan taajamassa kaivattiin eniten lisäkäyntejä päivisin (83,3 prosenttia) ja Viialassa viikonloppuisin. Kylmäkosken osalta vastaajien määrä oli hyvin pieni; lisäkäynnit painottuivat päiviin ja viikonloppuihin. Myös Urjalassa lisäkäyntejä toivottiin eniten päivisin (62,5 prosenttia) ja viikonloppuisin.

Kotihoidossa olevista vastaajista 82,3 prosenttia koki olonsa turvalliseksi. Kielteisesti vastanneet kokivat turvallisuutta lisäävänä palveluna turvapuhelimen tai palvelutaloon muuttamisen. Kotihoidon osalta 78,2 prosenttia vastaajista ilmoitti myös, että heidän mielipiteensä otetaan huomioon kotihoidon palveluista päätettäessä aina tai usein. Vastaajista 92 prosenttia oli sitä mieltä, että palvelut toteutuvat sovitulla tavalla ja työntekijät tekevät sovitut asiat aina tai usein. Kotihoidon osalta vastanneista 86 prosenttia ilmoitti henkilökunnan ammattitaidon erinomaiseksi tai hyväksi.

Säännöllisen kotihoidon piirissä on Akaassa noin kolmisensataa taloutta.

Tiloissa kehitettävää

Asumisyksiköiden osalta vastanneista 91,2 prosenttia piti hoitohenkilökunnan ammattitaitoa erinomaisena tai hyvänä.  Asumisyksiköiden vastaajista 84,4 prosenttia arvioi, että tarpeet ja toiveet otetaan hoivatyössä kiitettävästi tai hyvin huomioon. Omaisten ja henkilökunnan välistä yhteistyötä piti kiitettävänä tai hyvänä 85 prosenttia vastanneista.

Tilojen osalta tyytyväisimpiä olivat uudempien yksiköiden asukkaat ja omaiset.

Vastausprosentti kyselyssä oli kotihoidon osalta keskimäärin 62,4 prosenttia ja asumisyksiköiden osalta 60,2 prosenttia.

– Olen tuloksiin tyytyväinen. Monesti julkisuudessa on yksittäistapauksia tai jotain negatiivista, kun taas tässä kyselyssä tuli esiin, että suurin osa tyytyväisiä palveluihin, kertoo Akaan ja Urjalan vanhus- ja vammaistyön johtaja Leila Haakana.

Vanhus- ja vammaistyön johtajaa ilahduttaa erityisesti korkealle arvioitu henkilökunnan ammattitaito.

– Se kertoo, että meillä hoitotyö on korkealla tasolla. Kiitos siitä hoitohenkilökunnalle. Tulos oli tosi hieno, kun joka yksikössä hoitajien ammattitaito koettiin korkeaksi.

Haakana ei yllättänyt se, että kysely osoitti kehitettävää löytyvän tilojen osalta.

– Tilojen osalta palautetta tuli oletetusti, ja toki uudisrakennusta onkin tulossa, kun Hakalehdon korvaava Torkonkartano valmistuu. Tilat eivät tällä hetkellä ole kummoiset, mutta parannusta on tiedossa.

Torkonkartanon on määrä valmistua heinäkuun loppuun mennessä. Asukkaiden muutto uusiin tiloihin toteutetaan elokuussa. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan vanha Hakalehto puretaan.

 

 

 

Kerttu Tuomolan mukaan omaa kotia ei voita mikään

92-vuotias Kerttu Tuomola asuu kaksin kissansa Ruutusen kanssa omakotitalossa Toijalassa. Leskeksi hän jäi toistakymmentä vuotta sitten. Viidestä lapsesta kolme asuu Akaassa, yksi Helsingissä ja yksi Pohjanmaalla.

– Omassa kodissa tykkään asua, sitä ei mikään voita, Tuomola sanoo.

Toijalan kotihoidon asiakkaaksi Tuomola tuli neljä vuotta sitten, kun hän lonkkamurtuman jälkeen kotiutui sairaalasta. Ensin hoitaja kävi Tuomolan luona kolme kertaa päivässä, mutta nyt kerran päivässä, myös viikonloppuisin. Ruoka tuodaan kolme kertaa viikossa ja kauppatavarat kerran viikossa. Tyttäret käyvät siivoamassa viikoittain ja tekevät muun muassa puutarhatyöt.

– Pärjään kyllä kotona, kun näitä aputyttöjä käy täällä. Apua tarvitsen esimerkiksi lääkkeiden laittamisessa ja roskien viemisessä. Aina on jotain pientä. Liikkuminen on minulla vaikeaa, mutta kyllä minä aina jotain teen. Olen kutonut sukkia ja tossuja ja huolehdin Ruutusesta.

Viisi vuotta Tuomolan kanssa asunut sisäkissa on Hämeenlinnan kissakodista ja emäntänsä ilo ja seuralainen.

– Ilman Ruutusta olisi synkkää.

Kotihoidon palveluihin Tuomola on tyytyväinen.

– Kaikkeen olen tyytyväinen. Vähän enempi saisi heillä vaan olla aikaa, että kerkiäisivät muutaman sanan juttelemaan. Aina on kiire, toisilla enempi ja toisilla vähempi. Täytyisi kaupungin saada heitä vähän lisää, hän miettii.

Tuomolan omahoitajana toimii lähihoitaja Anne Helenius, joka on työskennellyt Toijalan kotihoidossa kymmenen vuotta. Helenius on omahoitajana kaikkiaan seitsemälle asiakkaalle, joista kuuden luona hän käy päivittäin. Lisäksi päivät täyttyvät muista kotihoidon asiakkaista, joihin vanhusten lisäksi kuuluu myös mielenterveys- ja päihdeasiakkaita. Yhden asiakkaan luona Helenius viipyy avuntarpeesta riippuen vartista tuntiin.

Helenius myöntää, että haluaisi välillä antaa asiakkaalle aikaa enemmän kuin siihen on mahdollisuus. Heleniuksen mukaan hoitajat kokevat, että kaupungin lomautukset sekä sairaslomat kuormittavat työtaakkaa ja koettelevat omaa jaksamista.

– Esimerkiksi viikonloppuna iltavuorossa olleella työntekijällä oli 22 asiakaskäyntiä, jotka sijoittuivat kahden ja iltayhdeksän välille. Siinä saa aika tahtia pistää. Myös aamuvuorossa hoitajalla voi olla 17–20 paikkaa, hän kertoo.

Kotihoidossa lomautukset keskitetään keväälle ja syksyyn. Kesälomakuukausina lomautuksia ei ole.

Työmäärästä huolimatta Anne Helenius viihtyy työssään.

– Työ on antoisaa, sitä en vaihtaisi mihinkään. Vaikka tämä onkin yksin työskentelyä, saa tässä olla tekemisissä ihmisten kanssa. Vastuu on suuri, mutta tukea ja turvaa saa muilta työntekijöiltä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?