Toijalan Nuorisoseura juhli vauhdikkaasti 110 toimintavuottaan

Kansantanssin pyörteissä.

Akaan Aikavat kansantanssin pyörteissä.

Toijalan Nuoris0seura juhlisti 110 vuoden taivaltaan Toijalan Yhteiskoululla sunnuntaina 23. maaliskuuta. Tilaisuuden kunniaksi mukaan oli koottu tanssiryhmä entisistä Nuorisoseura-aktiiveista.  Mari Kallio-Tihilä asuu nykyään Tuusulassa mutta kertoo harrastaneensa kansantansseja 1970-luvulta 1990-luvulle asti.

– Olin tosi aktiivinen ja kävin tanssimassa erilaisissa tapahtumissa. Meillä oli leirejä, ja teimme paljon matkoja. Se oli hienoa aikaa, Kallio-Tihilä muistelee.

Tanssiryhmä koottiin kasaan juhlaa varten sosiaalisen median ja sähköpostin kautta. Koreografiatkin sovittiin ja opeteltiin  sähköisesti. Vasta juhlaa edeltäneenä päivänä porukka harjoitteli tansseja käytännössä. Enteriksi nimetty ryhmä esitti pääasiassa 1970-luvulta tuttuja laululeikkejä.

Tavoitteena hyvä ihminen

Nuorisoseurassa toimii tällä hetkellä seitsemän erilaista harrastusryhmää. Jäseniä on kaikkiaan 313.

Toiminnan tarkoituksena on herättää ja pitää vireillä  harrastusta itsekasvatukseen sekä määrätietoiseen toimintaan kotiseudun, isänmaan ja ihmiskunnan hyväksi. Kunniapuheenjohtaja Olavi Leino kertasi TNS:n historiaa puheessaan.

– Toijalan Nuorisoseura perustettiin 5. kesäkuuta vuonna 1904. Seura täyttää siis 110 vuotta vasta kesäkuussa, mutta juhlimme tänään, sillä tämä Marianpäivä on valtakunnallinen nuorisoseurapäivä.

Seuran nimi oli alunperin Akaan Nuorisoseura. Se muutettiin vuonna 1919 Toijalan Nuorisoseuraksi.

– Mielestäni se pitäisi muuttaa kiireesti takaisin Akaan Nuorisoseuraksi ennen kuin se joudutaan muuttamaan Valkeakosken Nuorisoseuraksi, Leino letkautti.

Nuorisoseuran toiminnan tavoitteena on aina ollut hyvä ihminen ja kunnon kansalainen. Olavi Leino opasti kysymään itseltä, mitä hyvä ihminen ja kunnon kansalainen tekisi kussakin tilanteessa. Näin asiaan löytyy yleensä ratkaisu.

Aina nuorten puolella

Alkuvaiheessa nuorisoseuraliike painotti tiedollisen sivistyksen lisäämistä. Nykyisin painopistealueita ovat yhteisöllisyys, sosiaalisten taitojen oppiminen, suomalaisen kulttuurin vaaliminen sekä kansainvälisyys.

– Nuorisoseurassa jokainen voi vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja toimintaan. Jos sinulla on hyvä toimintaidea, nuorisoseura voi auttaa sen toteuttamisessa. Vastaavasti jos jokin toimintamuoto ei enää kiinnosta ihmisiä, sitä ei kannata väkisin tekohengittää. Jos vaikkapa tanhu ei juuri nyt kiinnosta, se saattaa kiinnostaa viiden tai kymmenen vuoden päästä, Leino totesi.

Vaikka nuorisoseuratoiminta on puoluepoliittisesti sitoutumatonta, se on kunniapuheenjohtajan mukaan nuorisopoliittisesti sitoutunutta. Se on aina nuorten puolella. Toiminta on avointa ja arvostavaa, ja siihen on helppo mennä mukaan.

Sekakuoro Sommelo esitti useita musiikkiesityksiä.

Sekakuoro Sommelo esitti useita musiikkiesityksiä.

Kunniapuheenjohtaja Olavi Leino kertasi Toijalan Nuorisoseuran historiaa.

Kunniapuheenjohtaja Olavi Leino kertasi Toijalan Nuorisoseuran historiaa.

Mari Kallio-Tihilä ja Ari-Pekka Luoma verestivät juhlassa vanhoja muistojaan.

Mari Kallio-Tihilä ja Ari-Pekka Luoma verestivät juhlassa vanhoja muistojaan.

Tanhuta voi näinkin yksinkertaisella koreografialla. Yleisö kutsuttiin mukaan tähän tanhuun.

Tanhuta voi näinkin yksinkertaisella koreografialla. Yleisö kutsuttiin mukaan tähän tanhuun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?