HS-Veden mukaan Akaassa ei tarvita putkilinjan pakkosijoituksia

HS-Veden toimitusjohtajan Timo Heinosen mukaan sopimukset putkien sijoittamisesta on saatu Akaassa tehtyä hyvin. Heinonen kertoi hankkeesta viime huhtikuussa Päivölän opistolla yhdessä Jukka Sandelinin kanssa.

HS-Veden toimitusjohtajan Timo Heinosen mukaan sopimukset putkien sijoittamisesta on saatu Akaassa tehtyä hyvin. Heinonen kertoi hankkeesta viime huhtikuussa Päivölän opistolla yhdessä Jukka Sandelinin kanssa.

Akaalainen Heikki Knuutila kirjoittaa tämän lehden yleisönosastolla, että HS-Veden uuden runkovesilinjan rakentaminen Hämeenlinnasta Iittalan kautta Akaaseen ei olisi tapahtunut kaikin osin laillisesti. Knuutilan mukaan HS-vesi ei Akaassa ole esimerkiksi käynnistänyt maanmittauslaitoksen suorittamaa lunastustoimitusta.

Myöskään yksityisteiden toimitsijamiehiä ei Knuutilan mukaan ole kuultu lainkaan, vaikka he ovat asianosaisia. Knuutila kirjoittaa, että HS-veden olisi etukäteen pitänyt selvittää kaikki tiet, jotka ovat työnteon kannalta tarpeellisia. Maanomistajat ja tiekunnat eivät hänen mielestään saa tasapuolista oikeudenmukaista kohtelua.

HS-Veden toimitusjohtaja Timo Heinonen kertoo, että Akaassa yksikään maanomistaja ei ole jättänyt allekirjoittamatta vesihuoltolinjan rakennustöitä edeltävää alkukatselmuspöytäkirjaa. Samaa vakuuttaa uuden vesihuoltolinjan rakennustöiden projektipäällikkö Jukka Suominen, joka jäi viime vuonna eläkkeelle Akaan teknisen johtajan virasta. Suominen on nyt HS-Veden palkkalistoilla.

– Alkukatselmuspöytäkirjassa maanomistaja ja urakoitsija toteavat alueen, johon putki tullaan sijoittamaan, ja sopivat mahdollisista korjaustöistä tai muista, mitä maanomistaja katsoo aiheelliseksi kirjata. Valkeakoskella näitä alkukatselmuspöytäkirjoja oli allekirjoittamatta, mutta en tiedä kuinka monen osalta on seisova tilanne, kertoo Jukka Suominen.

Jos maanomistajan kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen, paikallinen rakennuslautakunta tekee putkien sijoituspäätöksen.

– Hattulassa ja Valkeakoskella on tehty lautakunnassa pakkosijoituspäätöksiä. En tiedä ovatko kaikki saaneet jo lainvoiman, mutta me olemme voineet ryhtyä tekemään työtä lainvoimaisuuden puuttumisesta huolimatta. Osalle pakkosijoituskohteistakin on jo sovittu ja allekirjoitettu putkiston sijoitusasiat, Suominen sanoo.

Ongelma pintautui kalkkiviivoilla

Toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan Heikki Knuutilan mainitsemaa lunastustoimitusta ei ole tehty eikä ole tarpeen tehdä.

HS-Vesi järjesti uudesta vesihuoltolinjasta tiedotustilaisuuden Päivölän opistossa Valkeakoskella viime vuoden huhtikuussa. Akaassa vastaavaa tilaisuutta ei ole järjestetty. Toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan Päivölässä oli enemmän akaalaisia kuin valkeakoskelaisia.

HS-Vesi järjesti uudesta vesihuoltolinjasta tiedotustilaisuuden Päivölän opistossa Valkeakoskella viime vuoden huhtikuussa. Akaassa vastaavaa tilaisuutta ei ole järjestetty. Toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan Päivölässä oli enemmän akaalaisia kuin valkeakoskelaisia.

– Emme me mitään lunastustoimitusta tee. Ei meillä ole yhtään pakkosijoitusta, tai sitten jollain maanomistajalla on ihan erilainen käsitys. Ei se mene sillä lailla. En minä tiedä onko sellaista mallia olemassakaan.

Jukka Suomisen mukaan maanomistajien kanssa saatetaan kuitenkin vielä keskustella putkilinjan sijoituksesta ja siihen liittyvistä asioista.

Aimo Koskinen Pirkanmaan maanmittaustoimistosta soitti hetki sitten putkilinjojen alueiden haltuunotosta. Hän sanoi, että haltuunotossa määritellään mahdolliset muut haittakorvaukset kuin ne, mitä me olemme jo ilmoittaneet ja maksaneet. Hän tulee torstaina ja käymme asioita läpi, Suominen kertoi tämän viikon maanantaina.

Suominen yllättyi Koskisen yhteydenotosta.

– Minulle tämä on ollut hieman outo asia, koska emme lunasta maa-alueita. Niille tulee vain käyttöhaitta ja maahansijoituskorvaus. Tämä on erikoinen asia, joka on pintautunut maalisuoralla, kun on tultu jo Hämeenlinnasta kolme neljäsosaa.

Suominen soisi, että yhteydenotot maanomistajilta tulisivat Akaan Seudun sijaan HS-Vedelle.

– Olisi toivottavaa, että ne tulisivat meidän kautta. Te olette tietysti julkisen sanan käyttäjänä julkinen osapuoli, mutta on ikävää, jos asiat tulevat meidän korviimme teidän kautta, Suominen sanoo.

Toimitusjohtaja Timo Heinonen uskoo, että putkihanke etenee aikataulussa ja on syksyllä valmis.

– Hämeenlinna–Iittala-välillä on jo vedet putkessa. Sitten rynnäköidään sinne päin, ja isoja murheita ei ole näköpiirissä.13HSVesi2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?