Terveydenhuolto elää Akaassakin murrosta

13Vanhat demarit 1

Elina Anttila puhui Wanhojen toverien järjestämässä tilaisuudessa Viialan työväentalolla.

Hammashuollon tilanne Akaassa on tällä hetkellä kohtuullinen. Jonot ovat noin neljä kuukautta, mitä voi perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan pitää valtakunnallisestikin kohtuullisena aikana.

Anttila puhui Wanhojen Toverien järjestämässä tilaisuudessa Viialan työväentalolla 12. maaliskuuta.

Nykytilanne myös lääkäreiden määrän suhteen on Anttilasta Akaassa melko hyvä.

Laitospaikkojen määrää pyritään vähentämään, mutta ongelmana on palveluasumisen paikkojen vähäisyys. Nyt ihmisiä joudutaan pitämään terveysasemien vuodeosastoilla, koska paikkoja ei kannata käyttämättäkään jättää.

Viialan terveysaseman kohtalo pohditutti Wanhoja Tovereita. Jos se lopetetaan, saattaa moni suunnata Lempäälän, Urjalan tai Valkeakosken terveyspalveluihin. Nykyään terveyspalvelunsa voi keskittää myös muuhun kuin oman kunnan julkiseen terveydenhuoltoon.

– Viialan terveysaseman sulkemisesta ei ole tehty mitään päätöksiä, Elina Anttila rauhoittelee.

Raimo Järvinen pohti, että vaikka aseman palveluita karsittaisiin, sinne olisi tärkeää jättää edes lapsille ja vanhuksille suunnatut palvelut. Samaa toivottiin Kylmäkoskelle, jonka terveysasema sulkee ovensa näillä näkymin vuonna 2017.

Ennalta ehkäisy tärkeää

Omalääkärijärjestelmä saattaa kokea muutoksen. Perusturvajohtaja miettii, että siitä hyötyvät eniten pitkäaikaissairaat, joille olisi jatkossakin omalääkäri. Satunnaisen avun tarvitsijat voisivat mennä sille lääkärille, jolle aika parhaiten löytyy.

Väki ikääntyy, mikä asettaa haasteensa perusterveydenhuoltoon. Aarre Nord ihmetteli, että asia on jo pitkään ollut tiedossa, mutta asialle ei ole tehty mitään.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että kaupungin pitäisi panostaa ennalta ehkäiseviin terveyspalveluihin. Moni yhdistys tarjoaa erilaisia liikuntamahdollisuuksia, ja niiden tukeminen rahallisesti olisi kannattavaa.

Kotipalveluiden taso puhututti. Jos laitospaikkoja vähennetään ja kotona asumista tuetaan entistä enemmän, pitäisi Aarre Nordin mielestä työntekijöiden toimenkuvaa laajentaa.

– Asukkaan kokonaistilanne pitää ottaa kunnolla huomioon. Täytyy varmistaa, että hän saa kaikki tarvitsemansa palvelut.

Palvelusetelin mahdollisuudet mietityttivät osallistujia. Jos omat tulot ovat kovin pienet, ei setelistä ole hyötyä, sillä se ei kata kaikkia asumisen kustannuksia.

13Vanhat demarit 2

Raimo Järvinen (oik.) toivoo, että jos Viialan terveysaseman palveluita karsitaan, sinne jätettäisiin palvelut edes lapsille ja vanhuksille.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?