Viialan Virin tytöt hiihtivät SM-pronssia

Viestimitalistit Sarita Nieminen (vas.), Klaara Leponiemi ja Josefiina Latvanen.
Viestimitalistit Sarita Nieminen (vas.), Klaara Leponiemi ja Josefiina Latvanen.

Viialan Virin nuoret hiihtäjät Sarita Nieminen, Josefiina Latvanen ja Klaara Leponiemi voittivat 16-vuotiaiden tyttöjen viestipronssia Kalajoella 16.3. järjestetyissä Hopeasomman loppukilpailussa. Saavutus tarkoittaa SM-mitalia, sillä Hopeasommassa vanhimman sarjan suorituksilla on SM-arvo.

– Kyllä se oli tiedossa, että mitali on mahdollinen, mutta oma arvaukseni oli, että oltaisiin viidensiä tai kuudensia, kertoo ankkuriosuuden hiihtänyt Klaara Leponiemi, 15.

3×3 kilometrin viestikilpailun Viriltä avasi perinteisen hiihtotavan osuudella Sarita Nieminen, 14, joka toi ruuhkaisella ladulla Virin vaihtoon kolmantenatoista. Eroa kärkeen oli 27 sekuntia.

– Alussa, kun kaikki lähtivät samaan aikaan, oli vähän sählinkiä, sukset ja sauvat menivät ristiin ja muutama kaatuikin. Ensin jäin sumppuun, mutta kun porukka alkoi vähän hajota, pääsin ohittelemaan. Menin melkein koko matkan ladun vieressä. Ladulle ei ollut mitään järkeä yrittää, koska saman tien olisi pitänyt siitä lähteä pois, jos halusi ohittaa, Sarita kertaa tapahtumia.

Toiselle osuudelle lähti Josefiina Latvanen, 15, jonka hyvä vapaan osuuden hiihto nosti Virin seitsemänneksi. Eroa kärkeen oli vaihdossa 25 sekuntia.

– Se oli varmaan paras hiihtoni koko kautena. Hiihto meni hienosti, ja sukset toimivat tosi hyvin, Josefiina toteaa.

Vapaalla hiihdetylle ankkuriosuudelle Klaara pääsi lähtemään vielä sijaa ylempää, kuudentena, koska kakkososuuden jälkeen neljäntenä ollut Valkeakosken Haka joutui jättämään kisan kesken ankkurin puuttumisen takia.

– Hiihto meni ihan ok. Kaksi hiihtäjää jouduin ohittamaan tosi ulkokaarteessa. Jos latu olisi ollut vähän leveämpi, olisin päässyt ohi vähän sujuvamminkin. Yhdestä onnistuin pääsemään ohi vähän tuurilla. Kun hiihtäjä vähän hidasti, menin äkkiä ohi. Muuten se olisi jäänyt loppusuorakamppailuksi, Klaara arvelee.

Sarita oli oman osuutensa 13:nneksi, Josefiina 7:nneksi ja Klaara 9:nneksi nopein. Virin pronssiaika maalissa oli 23.39. Viestikultaa vei Nastolan Naseva ajalla 22.56 ja hopeaa One Way Pro Team ajalla 23.20. Kaikkiaan maaliin hiihti 41 joukkuetta.

Sunnuntain viestit hiihdettiin muutaman asteen pakkasessa. Kun Virin joukkue torstaina saapui Kalajoelle, lähtö- ja maalialue oli vielä kuraa ja vettä ja lumet kasoissa, mutta lauantaihin mennessä järjestäjät saivat ladut olosuhteisiin nähden hyvään kuntoon. Lunta paikalle oli tuotu Oulusta.

Hiihtokilometrit on kerätty naapurikunnista

Kun Akaassa hiihtomahdollisuudet ovat tänä talvena olleet vähäiset, on kolmikko harjoitellut Valkeakoskella, Lempäälässä ja Tampereen Kaupissa. Hiihtoa on korvattu myös juoksuharjoituksilla.

Klaara Leponiemi harmittelee vähälumisen talven ja huomattavasti vähäisempien hiihtokilometrien näkyneen kilpaladuilla.

– Suunnilleen jokainen kisa on minulla mennyt huonommin kuin viime vuonna. Harjoituksia ei ole oikeastaan ollut vähemmän, koska olen juossut, mutta juoksu ei korvaa hiihtoa. Se on erilaista, hän arvioi.

Ensi vuonna Sarita ja Josefiina ovat vielä Hopeasompa-ikäisiä, kun taas Klaara siirtyy nuorten SM-hiihtoihin. Tulevaa miettiessään Sarita ja Klaara sanovat jatkavansa vuosi kerrallaan. Klaara puntaroi juoksun ja hiihdon välillä.

– Riippuu minkälaisia talvia tulee. Minulle selvästi on edellytys, että pääsen oikeasti hiihtämään. Muuten se ei vaan toimi.

Josefiina Latvanen sanoo jatkavansa hiihtouraa niin kauan, kun hiihtäminen tuntuu kivalta.

 

 

Heikki Leppänen (edessä) on Virin tuore puheenjohtaja. Carlos Salinas toimii nuorisovalmentajana.
Heikki Leppänen (edessä) on Virin tuore puheenjohtaja. Carlos Salinas toimii nuorisovalmentajana.

Heikki Leppäsen puheenjohtajuus alkoi SM-menestyksellä

Viialan Virin tuore puheenjohtaja Heikki Leppänen arvostaa tyttöjen viestimitalin korkealle. Merkitystä nostaa entisestään se, että joukkuetta ei ole kerätty eri paikkakunnilta, vaan kaikki kolme ovat Akaasta.

– Tuntuu hyvältä, että nuorille tulee menestystä. Varsinkin kun mitali tulee viestistä, se kertoo siitä, että seurasta löytyy laajuutta. Myös kokonaispanos Hopeasomman henkilökohtaisissa kisoissa tytöillä ja pojilla oli hyvä ja seurapisteissä Virin sijoitus oli korkea, Leppänen kertoo.

102 seuran joukossa Viri oli seurapisteissä sijalla 21.

Itsekin kilpaa hiihtävän Leppäsen mukaan sijoittuminen Hopeasompa-kilpailussa 30 parhaan joukkoon ennustaa myös tulevaa hiihtomenestystä.

– Monen arvokisamitalistin ja huipulla hiihtävän sijoitukset Hopeasommassa ovat olleet 50 joukossa. Se kertoo lahjakkuudesta.

Lempäälässä asuva 33-vuotias Leppänen siirtyi Viialan Viriin vuonna 2008 edustettuaan aiemmin Tampereen Yritystä. Leppänen tunsi ennestään Virin hiihtäjän Aki Ijäksen, ja mahdollisuus koota Viriin hyvä viestihiihtojoukkue sai myös Leppäsen siirtymään akaalaisseuraan. Päivätyönään seuran puheenjohtaja hoitaa lentovientiä kuljetuspalveluita tarjoavalla DHL:llä.

Ensi vuonna 110 vuotta täyttävä Viri on 350-jäseninen seura, jossa hiihto on lajeista suurin. Leppäsen tavoitteena on pitää seura vireänä ja tarjota nuorille hyvää valmennusta. Hiihdossa hän pitää tärkeänä jatkuvuutta hiihtokouluikäisestä yleiseen sarjaan ja veteraani-ikäisiin asti. Toiminnan ja talouden perusta ovat hänen mukaansa viriläisten vahva talkootyöhenki.

Parannusta Virin puheenjohtaja kaipaa Akaan hiihto-olosuhteisiin. Tällä hetkellä Viri ei pysty järjestämään Akaassa hiihtokilpailuja, koska Nahkialanvuori ei nykyisellään siihen sovellu.

– Akaassa ei ole tällä hetkellä kunnollista kuntorataa. Toivottavaa olisi, että kaupunki ajaisi Nahkialanvuoren kunnostamista.

Hiihdon nuorisovalmentajana toimii Carlos Salinas. Hän muistuttaa, että hiihtokouluun voi tulla, vaikka hiihtokokemusta ei ennestään olisi lainkaan. Kolmisen vuotta sitten perheensä kanssa Viialaan muuttanut Salinas bongattiin Virin toimintaan mukaan Hippohiihdoista, jossa Salinas oli omien poikiensa kanssa. Virin puuhamies Heikki Ijäs muisti miehen kilpaladuilta ja pian tätä pyydettiin mukaan seuraan.

– Nuoremman pojan mukana tuli repussa kirje koulun opettajalta, että kiinnostaako lähteä mukaan Virin toimintaan, kun on hiihtotaustaa. Soitin, että voin lähteä, ja tässä sitä ollaan. Puoli vuotta ehdin sitä ennen asua täällä, Salinas kertoo.

 

 

Klaara Leponiemi viidellä kilometrillä kahdeksas

Lauantaina 15.3. Kalajoella kilpailtiin Hopeasomman henkilökohtaisilla matkoilla perinteisellä hiihtotavalla. Klaara Leponiemi sijoittui N16-sarjassa viiden kilometrin matkalla kahdeksanneksi jääden pronssimitalista kymmenen sekuntia. Klaaran loppuaika oli 14.18,8. Matkaan lähti 64 hiihtäjää.

M15-sarjassa Jaakko Hyrkäs hiihti viidellä kilometrillä 85 nuoren miehen joukossa sijalle 30. Jaakon loppuaika oli 14.06,0.

95 kilpailijan N15-sarjassa Josefiina Latvanen oli 23. ajalla 15.49,3 ja Sarita Nieminen 14. ajalla 15.32, 7. Saritan sijoitus oli Hämeen piirin paras ikäluokassaan.

Ensikertalaisena M13-sarjassa hiihtänyt Vihtori Sormunen sijoittui 3 kilometrin matkalla sijalle 34, mikä oli hyvä saavutus 100 pojan joukossa. Vihtorin loppuaika oli 9.15,0.

Viestimitalistit Klaara Leponiemi (vas.), Josefiina Latvanen ja Sarita Nieminen. Klaara ja Sarita käyvät Toijalan yhteiskoulua ja Josefiina on Hirvialhon koululla.
Viestimitalistit Klaara Leponiemi (vas.), Josefiina Latvanen ja Sarita Nieminen. Klaara ja Sarita käyvät Toijalan yhteiskoulua ja Josefiina on Hirvialhon koululla.
Viestimitalistit Sarita Nieminen (vas.), Klaara Leponiemi ja Josefiina Latvanen.
Viestimitalistit Sarita Nieminen (vas.), Klaara Leponiemi ja Josefiina Latvanen.
Heikki Leppänen (edessä) on Virin tuore puheenjohtaja. Carlos Salinas toimii nuorisovalmentajana.
Heikki Leppänen (edessä) on Virin tuore puheenjohtaja. Carlos Salinas toimii nuorisovalmentajana.
Sarita Nieminen (vas.), Klaara Leponiemi, Josefiina Latvanen.
Sarita Nieminen (vas.), Klaara Leponiemi, Josefiina Latvanen.