Jaakko Leinonen kaipaa muutosta kaupungin henkilöstön toimintaan

”Palveluasennetta ei ole riittävästi”

Vasken ja Akaan kaupungin projektipäällikkönä Jaakko Leinonen teki työtä muun muassa Akaan Yritys-Konhon yritysalueen tunnetuksi tekemiseksi. Nyt Leinonen on Spondan asiakkuuspäällikkö ja pitää edelleen Akaan menestymismahdollisuuksia hyvinä. Kunhan palveluasenne muuttuu ja vuoropuhelu lisääntyy.

Vasken ja Akaan kaupungin projektipäällikkönä Jaakko Leinonen teki työtä muun muassa Akaan Yritys-Konhon yritysalueen tunnetuksi tekemiseksi. Nyt Leinonen on Spondan asiakkuuspäällikkö ja pitää edelleen Akaan menestymismahdollisuuksia hyvinä. Kunhan palveluasenne muuttuu ja vuoropuhelu lisääntyy.

Jaakko Leinonen hyppäsi Akaan kaupungin Sisu-hankkeen projektipäällikön paikalta kiinteistöyhtiö Spondan asiakkuuspäälliköksi Tampereelle. Ennen kaupungin palkkalistoja Leinonen oli Sisu-päällikkönä kehitysyhtiö Vaskessa, jolta Akaa osti vastaavat palvelut.

Leinosen lähtö tuli monelle yllätyksenä. Vakituinen työ yksityisellä sektorilla veti puoleensa, mutta myös työntäviä seikkoja oli.

– Kaupungin henkilöstössä on ihmisiä, joiden pitäisi ensisijaisesti muistaa, mikä on kaupungin tehtävä. Ajatusmallin pitäisi olla se, että ensin on kuntalainen ja yritys ja sitten tulevat verotulot. Ei niin, että ensin tulevat verotulot. Tämä on se iso asia. Palveluasennetta ei ole riittävästi eikä halua löytää ratkaisuja. Toivon, että sitä halua alkaa jatkossa löytyä enemmän, Leinonen sanoo.

Hän kaipaa Akaaseen laajempaa elinkeinopolitiikkaa ja eteenpäin vievää tahtotilaa.

– Tämän kaupungin tulevaisuuden verotuottojen muodostuminen ei voi olla oikeasti muutaman henkilön varassa. Jatkossa pitää olla elinkeino-ohjelma ja selkeä linja valtuustosta hallituksen kautta kaupungin henkilöstöön ja muihin sidosryhmiin. Tämä on iso asennemuutos.

Leinosen mukaan yksi jarruttava tekijä on kapeakatseisuus.

– Ymmärrän, että on tehtäväkohtaisia toimenkuvauksia, mutta kyllä pitäisi olla nälkää tarttua keissiin niin, että tämä kuuluu mulle ja mä hoidan tämän loppuun asti.

Lisää vuoropuhelua ja yhteistyötä

Akaasta löytyy Jaakko Leinosen mukaan myös toimivia palveluja.

– Monesti puhutaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut eivät toimi, mutta minun kokemukseni on, että Akaassa ne toimivat. Asiakas otetaan hyvin vastaan ja hänet hoidetaan hyvin eteenpäin. Sitä en osaa sanoa, ovatko palvelut kustannustehokkaita, mutta ne toimivat. Pahintahan on, että maksetaan toiminnasta, joka ei palvele asiakasta, kuten varmasti jossain on. Kaupungin toimintaan pitäisi ottaa prosessikuvaukset käyttöön ja saada prosessit kuntoon.

Elinkeinoelämä kukoistaisi Leinosen mukaan nykyisilläkin resursseilla, jos Akaassa puhuttaisiin enemmän ja pidettäisiin yhteyttä Vaskeen. Matka Myllytieltä ei ole pitkä.

– Kaupungintalolla ei välttämättä ole muistettu, että meillä on elinkeinoyksikkö Kirkkotorilla. Sitä täytyy pitää ajan tasalla, ja pitää olla laajempaa vuoropuhelua. On tosi hyvä, että elinkeinotiimi saatiin aikaiseksi.

Puhetta pitäisi olla enemmän myös kaupungin johtavien viranhaltijoiden kesken.

– Kaupungin johtoryhmän pitäisi tiivistää vuoropuhelua. Vaikka saattaa tuntua, että sosiaali- ja terveystoimen asiat eivät kuulu elinkeinokeskusteluun, ne kuuluvat, kun puhutaan vaikkapa palveluasumisesta. Silloin voidaan saadakin rahat pysymään Akaassa eikä lähetetä niitä asiakkaan mukana kauemmas Suomeen.

Jaakko Leinosen mielestä joka ikisen kaupungin työntekijän pitäisi tehdä töitä sen eteen, että kauppa- ja matkakeskus nousisi Toijalan aseman lähistölle ja tarjoaisi nykyaikaisia liiketiloja nykyaikaisille asiakkaille. Tässä hankkeessa kaupungilla on iso rooli kaavoittajana ja neuvottelijana.

– Vain toimivia puitteita luomalla saadaan varmistettua palvelut ja työpaikat Akaassa.

Akaan Yritys-Konho odottaa vielä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valituksista. Jos kaava hyväksytään, pitää loistavalla paikalla sijaitseva yritysalue saada vauhtiin.

– Meillä on valtavat mahdollisuudet, mutta ne pitää käyttää, ettei niitä luisu koko ajan ohi. Akaan etu on, että me olemme pieni kaupunki. Meidän on oltava notkeita ja joustavia, reagoitava asioihin ja toimittava. Se etu on säilytettävä.

Yksi kommentti

  1. Tuomo Smått

    Harmillista, että osaava ja energinen kaveri siirtyy muihin tehtäviin. Kiitos Jaakko avoimista mielipiteistä ja kuluneista vuosista. Kyllä Spondan asiakkuuspäällikön tehtävässäkin löytyy tilanteista, joissa voit olla mukana Akaata kehittämässä ja edelleenhän kaupunginvaltuutettuna olet aktiivisesti mukana ”projekti” Akaassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?