Etuosto-oikeus tuo Viialasta 600 000 eurolla yli 21 hehtaarin alueen

Akaa hankkii oivallista tonttimaata läheltä kouluja

Akaa käytti etuosto-oikeuttaan ja ostaa Viialasta 21 hehtaaria maata sekä maatilan rakennukset.

Akaa käytti etuosto-oikeuttaan ja ostaa Viialasta 21 hehtaaria maata sekä maatilan rakennukset. Ne sijaitsevat Lempääläntieltä Keskustan koululle johtavan Turuntien varrella sekä Lempääläntien toisella puolella.

Akaan kaupunki on päättänyt ostaa Viialasta noin 21 hehtaaria maata ja vanhan maatilan rakennukset 594 600 eurolla. Hintaan sisältyy 11 000 euron arvosta maatalouskoneita ja kalustoa. Kauppa edellyttää vielä sitä, että valtuusto myöntää vuoden 2014 talousarvion investointiohjelmaan noin 300 000 euron lisämäärärahan, sillä budjetissa on vain toinen puolikas.

Kaupungin havittelema alue sijaitsee Viialan taajamassa Turuntien varrella ja jatkuu Lempääläntien toiselle puolelle. Akaalaisten Irma ja Usko Uotilan kuolinpesä myi tammikuussa kyseisen alueen tamperelaiselle Takoja Invest Oy:lle, mutta kaupunki päätti käyttää etuosto-oikeuttaan ja hankkia kolmen tilan muodostaman alueen itselleen.

Akaan kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan alue on sijainniltaan erittäin hyvä. Lempääläntieltä katsottuna Viialan keskustan puoleinen noin 11 hehtaarin alue on yleiskaavassa asuinrakennusten aluetta ja Lempääläntien toisen puolen samankokoinen alue yritysaluetta. Lisäksi Turuntien eteläpuolella on 7 000 neliön tila.

– Viialan puoleisessa osassa kunnallistekniikka menee ihan vieressä. Ja jos ajattelee tulevaa rakentajaa tai uutta asukasta, niin kyllähän kivenheiton päässä olevat koulut ja päiväkoti ovat aikamoinen argumentti sen puolesta, että siihen asukkaita tulee, Sarkkinen toteaa.

Maatilan päärakennusken ympärille lohkaistaan noin hehtaarin tontti ja molemmat myydään.

Maatilan päärakennusken ympärille lohkaistaan noin hehtaarin tontti ja molemmat myydään.

Tulevalla asuinalueella on myös maatilan vanha päärakennus ja muita rakennuksia. Niille lohkaistaan Sarkkisen arvion mukaan noin hehtaarin tontti, ja kokonaisuus myydään.

– Siitä voidaan saada arviolta 150 000-200 000 euroa riippuen rakennusten kunnosta. Itse en ole päässyt käymään sisällä, mutta Takoja Investiltä olen kuullut, että talo kaipaa sisältä remonttia.

Akaan maanomistuksessa hyvä tilanne

Viime vuonna Akaan kaupunki osti toiselta kuolinpesältä niin ikään 21 hehtaaria maata Hinkan tilan alueelta Toijalan Nahkialasta. Kauppahinta oli 350 000 euroa, mutta Hinkan tilakeskus rakennuksineen hehtaarin maapohjalla jäi perikunnan omistukseen.

Viialassa myös Hukarin kakkosalue on kaavoitettu, Toijalassa myydään Uudenkylän aluetta, ja Kylmäkoskella on kymmeniä tontteja. Jyri Sarkkisen mielestä Akaan maanomistus onkin Viialan-kauppojen jälkeen mainiolla tolalla.

– Tilanne on hyvä. Maan arvo ei ole viime vuosina laskenut, ja kaupat kannattaa tehdä silloin, kun maata tarjotaan myytäväksi. Kaupunki säästää pitkän pennin verrattuna siihen, että odotetaan kunnes maata on pakko hankkia. Silloin maan hinnoittelee joku muu, ja neuvottelut ovat paljon hankalampia, kun on pakko.

Viialan maa-alueen ensin ostanut Takoja Invest Oy toivoi, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeutta.

13Viialan maakauppa2– Nytkin he toivat esille sen ajatuksen, että he olisivat valmiita tekemään kaupungin kanssa maankäyttösopimuksia ja sopimaan alueen kaavoituksesta, jos kaupunki ei olisi käyttänyt oikeutta. Mutta kyllähän kaupungin etu on, että Akaa on se osapuoli, joka neuvotteluja ohjaa.

Jyri Sarkkinen arvelee, että Viialan uuden alueen kaavoitus saattaa valmistua ennen Hinkkaa, vaikka kaavoitus Toijalan-päässä aloitettaisiin aikaisemmin.

13Viialan maakauppa6

Maatilan pihapiirissä on myös navetta ja varastorakennuksia.

– Viiala on täydennysrakentamisalue taajaman sisällä. Hinkassa taas täytyy ainakin selvitystasolla ottaa huomioon yhteys Satamaan asti. Siellä puhutaan Toijalan keskustan yhteydestä virkistysreitillä Nahkialanjärveltä Hinkan alueen läpi Nahkialanvuorelle ja puusiltaa pitkin Satamaan.13Viialan maakauppa3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?