Myös Jere Hakalasta pankinjohtaja

Tuomo Smått on Akaan Seudun Osuuspankin uusi toimitusjohtaja

Akaan Seudun Osuuspankin uusi toimitusjohtaja Tuomo Smått johti viime vuonna Tampereen Seudun Osuuspankin Viialan- ja Vesilahden-konttoreita. Smått on kotoisin Akaasta ja asuu täällä nykyyänkin perheineen.

Akaan Seudun Osuuspankin uusi toimitusjohtaja Tuomo Smått johti viime vuonna Tampereen Seudun Osuuspankin Viialan- ja Vesilahden-konttoreita. Smått on kotoisin Akaasta ja asuu täällä nykyyänkin perheineen.

Akaan Seudun Osuuspankin uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu akaalainen varatuomari, LKV Tuomo Smått, 36. Pankin hallintoneuvosto päätti asiasta hallituksen esityksen mukaisesti.

Tuomo Smått on toiminut tätä ennen Tampereen Seudun Osuuspankissa, Mynämäen Osuuspankissa sekä Turun Seudun ja Toijalan Seudun OP-Kiinteistökeskuksissa. Smått ottaa toimitusjohtajan tehtävät vastaan eläkkeelle siirtyvältä Heikki Teräväiseltä keskikesällä. Vetovastuun vaihtumista on suunniteltu heinäkuun alkuun.

Samassa yhteydessä hallintoneuvosto nimitti Akaan Seudun Osuuspankin nykyisen rahoituspäällikön Jere Hakalan, 44, uuden toimitusjohtajan sijaiseksi ja myönsi hänelle pankinjohtajan arvon.

Paluu juurille

Tuomo Smått sanoo haluavansa olla kehittämässä Akaata ja olevansa paikallisen pankin toimitusjohtajana tätä ajatellen näköalapaikalla. Johtajana hän kuvailee olevansa ihmisläheinen, mutta myös asiakeskeinen.

– Rahoituslaitos saa toimialueen ja sen erityispiirteet tuntevan ja hyvin syvään Akaaseen juurtuneen johtajan. Palaan tavallaan kotiin, koska olen aloittanut osuuspankkiurani opiskeluaikana Toijalan Seudun Op-Kiinteistökeskuksessa. Ensimmäinen pankkitili minulle on avattu Kylmäkosken Osuuspankkiin, joka on nyt Akaan Seudun Osuuspankkia. Sieltä olen saanut ensimmäisen pankkikorttini ja nostanut ensimmäisen asuntolainani  ja siellä tehnyt ensimmäisen  arvopaperikauppani.

Pankkialan haasteina Smått pitää kiristyvää sääntelyä. Asiointikäyttäytymisen muutosta hän kuvailee puolestaan alan megatrendiksi. Radikaaleja muutoksia Akaan Seudun Osuuspankin toimintaan Smått ei suunnittele.

– Pankki on hyvässä kunnossa, nauttii alueella arvostusta ja eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja on pidetty ja arvostettu. Tarkoitus ei ole lähteä radikaalisti linjailemaan mitään uusiksi.

Heikki Teräväinen on johtanut Akaan Seudun Osuuspankkia 25 vuotta. Aloittaessaan tehtävässä Teräväinen oli Småttin lailla 36-vuotias. Eläkepaikasta Smått ei vielä suostu puhumaan.

– Kun paikka tuli auki, oli itsestään selvää, että hain sitä. Vahvoissa alueellisissa, itsenäisissä osuuspankeissa toimijat eivät vaihdu usein, ja ne ovat pidettyjä työnantajia. Toimitusjohtajan paikka ei muutenkaan ole muutaman vuoden pyrähdyspaikka, vaan tehtävässä pitää olla pidempään, että saa kokonaisuuden parhaalla mahdollisella tavalla haltuunsa. En näe mitään estettä, miksi en tekisi Akaan Seudun Osuuspankissa pitkää työrupeamaa, mutta jos 36-vuotiaana puhuisin eläkepaikasta, kertoisi se korutonta kieltä minusta.

Kauden jälkeen sivuun luottamustehtävistä

Smått on syntynyt Kylmäkoskella, käynyt ala-asteen Sontulan koululla ja yläasteen ja lukion Toijalassa. Oikeustieteen opinnot hän on suorittanut Turun yliopistossa. Varsinais-Suomen vuosien jälkeen hän palasi Pirkanmaalle vuonna 2007.

– Silloin harkitsin, muuttaisinko Tampereelle, mutta halusin sittenkin ehdottomasti Akaaseen. Akaa on oikeasti sopivankokoinen kaupunki.

Smått on myös kokoomuksen valtuutettu Akaan valtuustossa sekä teknisen lautakunnan jäsen. Luottamustehtävät hän aikoo hoitaa valtuustokauden loppuun, mutta arvelee jatkossa jättävänsä kunnallispolitiikan.

– Harkitsen vakavasti jatkossa, onko rahoituslaitoksen ja asiakkaiden edun mukaista, että olen kunnallispolitiikassa mukana. Todennäköisesti en tule lähtemään uudestaan ehdolle. Aion olla kuitenkin tämän kauden loppuun, koska pitäisin sitä rintamakarkuruutena, jos eroaisin työhön vedoten tässä vaiheessa, kun joudutaan tekemään kipeitä ratkaisuja ja linjaamaan isoja asioita pitkälle tulevaisuuteen.  Silloin en käyttäytyisi reilusti muita luottamushenkilöitä enkä minua äänestäneitä kohtaan. Kun luottamusta on annettu, kuuluu sitä kunnioittaa ja toimia annettu kausi loppuun asti.

Smått asuu Toijalan Junkkarissa perheineen, johon kuuluu avovaimo sekä 5-vuotias ja kohta vuoden täyttävä tytär.Viime maanantaina Smått hyppäsi pankkimaailmasta koti-isäksi pitääkseen kahden kuukauden isyysloman. Sen jälkeen hän palaa vielä vähäksi aikaa TSOP:iin ennen siirtymistään Akaaseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?