Kaiket päivät, kaiket yöt Viialan teatterilla

Viialan teatterissa saa perjantaina 14.3. ensi-iltansa Margareta Garpen Kaiket päivät, kaiket yöt. Näytelmän ohjaa Kaarina Perola.

Näytelmä on monitasoinen ihmissuhteitten kudelma. Se on myös rakkausnäytelmä, näytelmä rakastamisen vaikeudesta. Kaiket päivät, kaiket yöt on myös perhedraama, joka paljastaa terävästi pienen yhteisön sisäisiä ristiriitoja, sisarkateutta, sukupolvien ja sukupuolten välisiä ristiriitoja.

Kaiket päivät, kaiket yöt on näytelmä ihmisen sitkeästä ja epärealistisesta halusta tavoitella onnellinen ja särötön elämä. Todellisuus on kuitenkin toinen, elämä pettää armottomasti ja elämä pakottaa myös luopumaan.

Tänään elämme siinä todellisuudessa, jossa ei enää ole mahdollista vaatia, että yhteiskunta hoitaa meidät kehdosta hautaan. Kaiket päivät, kaiket yöt on kuvaus siitä, mitä tapahtuu, kun ihmisen on pakko ottaa vastuu läheisestään, joka ei enää pysty eikä jaksa elää yksin. Ja kun häntä ei voi sulloa mihinkään hoitoon, paikat kun ovat kortilla.

Vakavista teemoistaan huolimatta Kaiket päivät, kaiket yöt käsittelee huumorilla henkilöhahmojen yrityksiä ratkoa ongelmiaan. Se on myös armelias, sovinto ja sovitus kun ovat aina lopulta mahdollisia.

Viialan teatterin näyttämöllä nähdään Sari Lahovuori, Johanna Pekola, Jukka Peräkivi, Anna Toriseva, Jari Mäkinen sekä Tiia Jara.

Näytelmän lavastus on Kaarina Perolan sekä Jouko Suutarin käsialaa. Valot ovat suunnitelleet Arto Mantela ja Sami Haavisto. Äänitehosteet ovat Kaarina Perolan valitsemat ja Jouko Suutarin toteuttamat.

Margareta Garpe – ihmissuhteiden tarkka kuvaaja

Vuonna 1944 syntynyt Margareta Garpe  nousi 1970-luvulla Ruotsin dramaatikkojen kärkijoukkoon. Ensimmäiset näytelmänsä tämä Aftonbladetin  toimittaja teki meillä vielä tunnetumman Suzanne Ostenin kanssa.

Garpen näytelmien keskeisinä teemoina toistuvat ihmissuhdekuviot elämän valinnat, vapaus ja vapauden hinta. Äiti-tytär-suhteet toistuvat kuten myös ydinperheen dynamiikka ja väkivalta. Hänen viimeisin Hjärtats dubbla slag käsittelee Kansankotia 50-luvulla.

Monipuolinen Garpe on ohjannut teatteriin, tehnyt elokuvia, ollut Ruotsin Radion ja Filmi-instituutin johtajana sekä Ruotsin Näytelmäkirjailijaliiton puheenjohtajana.

Kaiken kaikkiaan Margareta Garpe on kirjoittanut toistakymmentä näytelmää, käsikirjoittanut tai ohjannut kahdeksan elokuvaa ja ohjannut lukuisia näytelmiä Stockholms Stads-teateriin ja Dramateniin. Ansioistaan Garpe on saanut useita palkintoja.