Tasavallan presidentti pitäisi koko Suomen asuttuna

Sote-solmun aukaisu purkaisi pattitilanteen

Suomessa on menossa haastava aika. Viennin varassa elävien yrityksien, joita alihankintaketjut mukaan lukien on paljon, vaikeudet heijastuvat jo muutenkin tiukoilla monista syistä olevaan julkiseen sektoriin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kysyy aiheellisesti, miten turvataan se, että koko Suomi pysyy asuttuna ja miten turvataan se, että palvelut pelaavat joka puolella niin kuin perustuslaki edellyttää?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä sote-uudistuksen eteenpäin vieminen on muuta kuntauudistusta tärkeämpää.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä sote-uudistuksen eteenpäin vieminen on muuta kuntauudistusta tärkeämpää.

– Omassa toiminnassani olen pyrkinyt viemään eteenpäin sanomaa, että on äärettömän tärkeää, että joka puolella Suomea on suomalaisia ja vieläpä tyytyväisiä suomalaisia, sanoo presidentti Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi paikallislehtien päätoimittajia Mäntyniemessä viime perjantaina.

Sote-uudistus tärkein

Kuntien palveluja turvattaessa on presidentti Sauli Niinistö mielestä sote-uudistus keskiössä. Meneillään oleva sosiaali- ja terveystoimen järjestämislain uudistus (sote) olisi saatava eteenpäin.

– Voi olla, että tämä on vähän kerettiläinen ajatus, mutta jos kunnallisalan vaativin asia, terveydenhuolto, saadaan sote-uudistuksen kautta jotenkin järjestykseen, niin herää ainakin kysymys, vähentääkö se jotenkin kuntarakenteen tietyllä tavalla hallinnollisbyrokraattisen ratkaisun merkitystä, miettii Niinistö.

Sote-uudistuksen edessä sanotaan olevan perustuslaillisia ongelmiakin. Perustuslakivaliokuntaa itsekin aikanaan johtanut Sauli Niinistö sanoo valiokunnan työn olevan niin haluttaessa hyvin luovaa.

– Muuttamatta perustuslakia, siihen voidaan myöntää poikkeuksia. Ellei poikkeuskaan tule kysymykseen, voidaan aina kertoa missä mättää, jolloin hallitus muuttaa esityksen niin, että se vastaa perustuslakia. Näin on menetelty lukemattomia kertoja, sanoo Niinistö.

Työtä voi tehdä missä vain

Kaupungistuminen tulee presidentin mielestä edelleen jatkumaan aluekeskusten imiessä väestöä haja-asutusalueilta. Toisenlaisia trendejä on kuitenkin jo ilmassa.

– Ihmisten mieltymykset vaihtuvat. Urbaani elämä näyttää nuorista hyvin kiinnostavalta, toisaalta urbaanissa elämässä on omat rajoitteensa ja saattaapa hyvin käydä niin, että väki joka siellä on pitkään ollut, alkaa kaipailla väljempiä olosuhteita. Tästä on selviä merkkejä, kahden asunnon – ei pelkästään asunnon ja kesämökin – malli on yleistynyt.

Automaation lisääntyessä lisääntyvät myös mahdollisuudet olla töissä työpaikan ulkopuolella.

– Jotkut hahmottavat sellaistakin tulevaisuutta, että enää ei firman väki ollenkaan keräänny samaan paikkaan, vaan pitävät yhteyttä toisiinsa sähköisesti ja jokainen hoitelee vähän omia hommiaan. Sellainen ympäristö kyllä houkuttelee luomaan oman lähiympäristön mahdollisimman miellyttäväksi – joka saattaa olla monilla rauhallisempi kuin urbaani humina, sanoo presidentti Niinistö.

Valtio ei voi ohjata asumista

Toisaalta valtionhallinnon keskittämistoimien ja kuntauudistuksenkin pelätään lisäävän vallan, rahan ja liike-elämän keskittymistä keskuksiin, syrjäseutujen taantuessa.

– Suomessa asuu siltikin väkeä joka puolella. Vaikea kysymys vain on ulkoapäin mennä sanomaan: asukaa tuolla. Ja vaikea on myös luoda sellaista tehtyä kienovalikoimaa, joka ihmiset pitäisi paikoillaan. Kyllä siinä täytyy olla myös omaa tahtoa.

– Olin Joensuussa käymässä. Siellä Valiolla kerrottiin, että maidontuottajien määrä on kyllä vähentynyt, mutta minulle yllätyksenä tuli sukupolvenvaihdoksista kysyessäni, että siellä kaikki tuottajat olivat pääsääntöisesti hyvin nuoria. Ja heillä menee hyvin. Asuvat haja-asutusalueella ja jos ajattelee maitotilojen kokoa, niin ei niitä ihan nurkka nurkkaa vasten rakenneta, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ukrainan kriisi Euroopalle yllätys

Ukrainan tilanne on presidentti Sauli Niinistön mielestä eurooppalaisille yllätys. Ollaanhan vain kahden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä nähty Kiovan  Maidanilla tapahtumia, joita tänä päivänä kukaan ei olisi odottanut.

– Tilanne näyttää hiukan ongelmalliselta Ukraina itsensä kohdalla siinä mielessä, että parlamentin ja presidentin vaalit olisi syytä toimittaa mahdollisimman äkkiä, jotta saadaan legitiimi hallinto. Toinen ongelma on taloudellinen, joka onkin aika pitkän aikavälin asia. Nythän näyttää siltä, että Yhdysvallat että Euroopan unioni valmistautuvat auttamistoimenpiteisiin ja Venäjäkin on pysynyt aikaisemmissa lupauksissaan.

Tietoa Ukrainan tilanteesta tulee presidentin miestä hyvin paljon, mikä kuvastaa ajan muuttumista.

– Ymmärrettävästikin aika erilaista tietoa, josta on vaikea hahmottaa kokonaistilannetta, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?