Kaksikymmentä vuotta linnaelämää

Pauli Joona on istunut linnassa 20 vuotta elämästään. Joonan mukaan tavallinen elämä on häneltä vielä kokematta. Siviilielämä vaatii opettelua aina laskujen maksamisesta lähtien.

Pauli Joona on istunut linnassa 20 vuotta elämästään. Joonan mukaan tavallinen elämä on häneltä vielä kokematta. Siviilielämä vaatii opettelua aina laskujen maksamisesta lähtien.

Viialan seurakuntasalin pöydän ääressä teetä hörppivä mies vaikuttaa niin kunnolliselta, että on vaikea uskoa, että siinä on ihminen, joka on syyllistynyt lukuisiin väkivalta- ja omaisuusrikoksiin.

– Olen koko ikäni tehnyt rikoksia. Olen rikkinäisestä perheestä, ja minulla on koulukotitausta. Alkoholin käyttö alkoi jo lapsuudesta ja sen myötä tulivat mukaan muutkin päihteet. Siinä iässä en keksinyt muutakaan, se jäi päälle. Laitostuin, kertoo Pauli Joona.

44-vuotias Joona oli viime keskiviikkona Viialan seurakuntaillan vieraana. Joona suorittaa parhaillaan Kylmäkosken vankilassa vuonna 2007 saamaansa 10 vuoden tuomiota kuolemantuottamuksesta. Koska Joonalla oli väkivaltatausta ja kontollaan liuta muitakin rikoksia, hän istuu tuomionsa päivästä päivään, yhteensä 12 vuotta ja 7 kuukautta. Tällä hetkellä tuomiosta on takana seitsemän vuotta. Linnassa hän on ollut 20 vuotta elämästään.

Vammalassa varttunut Joona joutui vankilaan ensimmäistä kertaa 16–17-vuotiaana. Keravan nuorisovankilaan hän päätyi omaisuusrikoksista.

– Väkivaltarikokset tulivat kuvioihin vähitellen päihteiden käytön myötä.

Joona kertoo olleensa sekakäyttäjä, joka kulutti viinaa, huumeita ja pillereitä.

Pysähdys

Käännekohta Joonan elämässä tapahtui kuusi vuotta sitten, kun hän oli istunut vuoden henkirikostuomiotaan. Hän tuli uskoon Saramäen vankilassa Turussa. Kasteen hän sai Turun helluntaiseurakunnassa. Elämänmuutoksesta kertoo myös Joonan päällä oleva t-paita, johon on painettu Jobin kirjan teksti ”Tiedän Lunastajani elävän.”

– Kuusi vuotta sitten olin toisenlainen, mutta Herra on muuttanut minut. Muuta selitystä en keksi. Ilman en olisi muuttunut. Yksin Jeesukselle voi antaa kunnian tästäkin asiasta. Ilman Häntä siihen ei olisi ollut keinoja, mutta nyt minulla on kaikki eväät.

Joona kokee Jeesuksen ansioksi myös vapautumisen päihteistä.

– Käytin päihteitä aina uskoontuloon asti. Usko oli niin ratkaiseva, että Jeesus otti päihdehimon pois. Koko ajan olen kuitenkin nähnyt huumeita ja sellaisiakin, joihin ennen olin koukussa ja joita vedin, jos hiukankin sain. Nyt voin kieltäytyä niistä. Koen, että Herra on ottanut minulta himon pois sen takia, että oppisin elämään normaalia elämää, jota en ikinä ennen ole osannut elää. Toki minullakin on edelleen omat heikkouteni, joissa saan kasvaa, mutta ne eivät voi olla päihteitä, koska ne olisivat minulle ylivoimaisia.

Katumus

Joona sanoo katuvansa tekemäänsä henkirikosta. Yhden uhrinsa hän tapasi Vakavien väkivaltarikosten sovitteluprojektissa.

– Sain kasvotusten sopia asioista. Se oli antoisa tilaisuus. Kyllähän se jännitti ja pelotti, eikä sinne mielellään mennyt, mutta menin sen takia, että halusin itsekin eheytyä. Herra minut sinne vei, ja mitä Herra pyytää tekemään, on sitä noudatettava.

Kalterit taakse

Joona on Kylmäkosken vankilassa päihdekuntoutusosastolla, joka on avo-osasto ja jossa oleminen on vapaampaa kuin suljetulla osastolla. Aamu alkaa herätyksellä kello 6.30 ja kello 7 sellien ovet aukeavat.

– Ensin käydään kusemassa kuppiin eli antamassa virtsanäyte, jolla todistetaan päihteettömyys. Tämä tehdään joka päivä, Joona kertoo aamurutiineista.

Vankien päiväohjelmaan kuuluu joko työtä tai osallistumista erilaiseen kuntouttavaan toimintaan tai ammatilliseen koulutukseen. Joonan päivä muodostuu opiskelusta ja liikunnasta.

Hän on Kalterit taakse -kurssilla, jolla opetellaan päihteetöntä elämää. Siihen kuuluu myös ulkoilua, punttisalilla käyntiä ja kerran viikossa tunnin juoksulenkki vankilan jalkapallokentällä. Hän on osallistunut myös väkivaltaisille vangeille tarkoitettuun kuntoutusohjelmaan, jossa työstetään tehtyjä väkivaltatapauksia ja opetellaan uusia käytösmalleja väkivallan sijaan.

– Aikaisemmin vedettiin viinaa pää täyteen, ja sitten mentiin ja tehtiin jotain ajattelematta mitään. Nyt jätetään viina pois, ja mietitään, mitä muuta voitaisiin tehdä.

Joonan mukaan vankilassa vallitsee hierarkia, jossa alimpana ovat suljetulla osastolla olevat seksuaalirikolliset.

– Vaikka monet sanovat, ettei vankilassa ole pelon ilmapiiriä, minusta siellä on johtuen esimerkiksi päihteistä ja päihdeveloista.

Tavallinen elämä

Nuorena Joonan opiskelut loppuivat peruskouluun. Nyt hän suorittaa Raamattu-opintoja Iso Kirja -opistoon. Vapautumisensa jälkeen hän toivoo pääsevänsä oppisopimuskoulutukseen.

– En vielä tarkkaan tiedä mitä opiskelen, mutta ilmeisesti se liittyisi hengelliseen alaan, koska olen tutkinut ja opiskellut sitä usean vuoden.

Tulevaisuuttaan miettiessään Joona toivoo pääsevänsä siirtymään asteittain siviilielämään avovankilan ja koevapauden kautta. Perheetön mies haaveilee myös vaimon löytämisestä.

Ensimmäiselle yön yli kestävälle lomalle ilman saattajaa hän pääsee ensi vuonna. Viialan seurakuntailtaan Joona ja seurakuntaillan toinen vankivieras osallistuivat vankilapastori Vesa Mäkelän seurassa ilman vartijaa.

Joona myöntää vastaanoton vankilan ulkopuolella mietityttävän, mutta hän luottaa uskon kantavan tässäkin asiassa.

– Ei Herra muuten olisi antanut minulle mahdollisuuksia esiintyä. Ennen olin sitä pahassa, nyt haluan olla esillä hyvässä. Haluan kertoa, että joillakin menee hyvin, vaikka onkin linnassa. Samalla koen, että kynnys siihen, että tekisin jotain, kasvaa isommaksi. Luisuminen vanhaan käy mahdottomammaksi.

9vankila4

Joona koki elämänmuutoksen kuusi vuotta sitten Saramäen vankilassa Turussa. Kylmäkosken vankilassa hän on ollut nelisen vuotta.

9vankila2 9vankila1 9vankila6

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?