Tarkastaja tulee Lempäälän Nuorisoseuran näyttämölle

Salaisuus toisensa jälkeen paljastuu

Birlingin perhe joutuu miettimään tekosiaan: Vasemmalta Susanna Nieminen, Harri Toivola, Emma Brown, Eero Väätäinen ja Sanni Lehto. Kuva: Elisa Toivola.

Birlingin perhe joutuu miettimään tekosiaan: Vasemmalta Susanna Nieminen, Harri Toivola, Emma Brown, Eero Väätäinen ja Sanni Lehto. Kuva: Elisa Toivola.

Lempäälän Nuorisoseuran lavalla nähdään talvinäytelmänä Tarkastaja tulee, joka on kirjailija J.B. Priestleyn vuonna 1946 kirjoittama näytelmä. Sen on suomentanut Toini Aaltonen, ja Lempäälän Nuorisoseuralle sen on ohjannut Jari Lehto.

Perinteisten komedioiden ja kevyempien näytelmien sijaan Nuorisoseura halusi tänä vuonna tehdä jotain uutta –  oikean jännitysnäytelmän – ja sellainen Tarkastaja tulee todella on.

Näytelmä haluaa osoittaa, että ihmisten on vastattava teoistaan ja otettava toinen toisensa huomioon. Sen tapahtumat sijoittuvat kevätiltaan Yorkshiressä vuonna 1912. Liikemies Arthur Birlingin kotona vietetään tyttären Sheilan kihlajaisia ja puhutaan suuryhtiöiden yhdistämisestä, taloudesta, politiikasta ja portviinistä.

Porvarillisen yläluokan perheidylli romahtaa, kun taloon yllättäen saapuu salaperäinen poliisitarkastaja Goole, joka sanoo tutkivansa nuoren työläistytön Eva Smithin itsemurhaa. Hän sanoo tytön teon olevan seuraus jostakin, mitä joku perheenjäsenistä on tytölle tehnyt.

Selviää, että tytön kohtalo kietoutuu heidän kaikkien elämään. Syyllisyys ja epäilykset murtavat valheelliset kulissit.  Koko yläluokkainen perhe joutuu miettimään, mitä onkaan tullut tehtyä. Salaisuus toisensa jälkeen paljastuu, eikä kukaan ole syytön – vai onko sittenkin.

Jukka Saarelan esittämä tarkastaja Goole edustaa moraalia. Jukka Saarela vie poliisin roolinsa vakuuttavasti, vaikka katsoja vaistomaisesti odottaisi hänen olevan tiukempi ja perinteisempi jännitysnäytelmän poliisiksi. Mutta Saarelan (ja Goolen) käyttäytymiseen on siihenkin syynsä. Onko hänelläkään loppujen lopuksi puhtaat jauhot pussissaan?

Arthur Birlingin roolissa nähtävä Harri Toivola ja hänen vaimoaan Sybiliä esittävä Susanna Nieminen onnistuvat täydellisesti itsekkyyttä, vallanhimoa ja syrjintää viljelevän hienostoperheen ja pyrkyrien rooleissaan. Harri Toivola on sopivan jäykkä aristokraatiksi, ja Susanna Niemisestä löytyy vaadittavaa säädyllisyyttä ja ylväyttä hienostorouvan rooliin. Heidän roolihahmoilleen on tärkeämpää se, mitä muut tästä kaikesta sanovat ja ettei perheen maine mene, kuin se miksi Eva Smith teki ratkaisunsa.

– Luulisi melkein, että meidän yksinomainen tehtävämme olisi pitää huolta toisista, aivan kuin me olisimme jonkinlainen ampiaispesä, yhteisö ja muuta sellaista roskaa. Miehen ainoa tehtävä on pitää huolta omista tehtävistään ja omasta ja perheensä hyvinvoinnista, toteaa Arthur Birling.

Heidän on kuitenkin katsottava totuutta silmiin. Niin makaa kuin petaa, pätee heihinkin.

Sheila Birlingin rooli on näytelmän omatunnon rooli ja Sanni Lehto tekee sen hyvin. Hänen osansa on olla empaattinen ja tuska, jota hän tuntee, on todellisen tuntuista.

Perheen hulttiopojan, Eric Birlingin, roolissa näyttelevä Janne Rantala onnistuu hänkin osassaan. Alun itseriittoisesta ilottelijasta tulee näytelmän edetessä reppana ja surkimus.

Sheilan sulhasena Gerald Croftina nähtävä Eero Väätäinen on omassa roolissaan aito ja uskottava. Hänen roolihahmonsa on joukosta se, jonka teon katsoja voi antaa anteeksi. Sisäkkö Ednaa esittää Emma Brown ja Eva Smithin haamuna nähdään Jenni Arpalahti.

Nouseva katsomo toimii

Lempäälän Nuorisoseurantalon nyt toista kertaa käytössä oleva nouseva katsomo toimii.  Irrallisista ”lavoista” koottu, yksinkertainen, siirrettävä katsomo on sopivan korkuinen, sille on helppo nousta ja siitä näkee hyvin. Toijalan Sampolan katsomo jää toiseksi.

Näytelmässä on käytetty valo- ja äänitehosteita, jotka luovat sopivaa tunnelmaa, korostavat jännitystä ja paljastavat jo alusta alkaen asioita, jotka selviävät vasta lopussa.

Puvustustyöryhmä Sanni Lehto, Elisa Toivola ja Leena Nieminen ovat pukeneet näyttelijät ajan henkeen ja säädyn mukaan. Tarkastaja tulee -näytelmää esitetään maaliskuun loppuun asti hiihtolomaa lukuun ottamatta sunnuntaisin kello 17 ja perjantaisin kello 19.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?