Nopeampi, tarkempi, hiljaisempi ja ekologisempi

Leomuovin uusi kone on edelläkävijä

Leomuovin Risto Kalliainen (vas.) ja Risto Rantala kuuntelivat uutta konetta asentaneen Petri Häggmanin esitelmää sen ominaisuuksista.

Leomuovin Risto Kalliainen (vas.) ja Risto Rantala kuuntelivat uutta konetta asentaneen Petri Häggmanin esitelmää sen ominaisuuksista.

Viialassa 18 henkeä työllistävä Leomuovi on pyrkinyt pitämään konekantansa mahdollisimman uudenaikaisena. Tuorein hankinta on toissa viikolla asennettu Wittmann Battenfeld EcoPower110, jonkalaista ei ole missään muussa tehtaassa Suomessa. Koneella voidaan tehdä erittäin mittatarkkoja muovituotteita entistä nopeammin, tarkemmin, hiljaisemmin ja ekologisemmin.

– Tämä sähkökone kuluttaa 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin normaali uusi hydrauliikkakone ja yli puolet vähemmän kuin vanhempi hydrauliikkakone, kertovat Leomuovin omistajat toimitusjohtaja Risto Kalliainen ja tekninen johtaja Sami Rantala.

Koneen myynyt ja sen asentanut Petri Häggman kertoo, että varsinkin isot yritykset ajattelevat koko tuotantoketjun ekologiaa.

– Risto lähti pelastamaan maailmaa. Tässä jäte kierrätetään eli valutapit käytetään uusiin tuotteisiin. Myös vapautuva energia menee kiertoon. Vain yksi servomoottori käy kerrallaan, ja kone itse määrittelee sen, että se toimii mahdollisimman energiatehokkaasti.

Kalliaisen mukaan uusi kone kannatti hankkia nyt, kun hinnoissa on neuvotteluvaraa ja toimitukset saa nopeammin. Koska ostopäätös tehtiin viime vuoden puolella, Leomuovi sai vielä 15 prosenttia äkillisen rakennemuutosalueen investointitukea.

Uuden koneen kaikki robotit ja kuljettimet on integroitu ja koteloitu, ja koko paketti vie viidenneksen vähemmän tilaa kuin vanhemmat koneet. Risto Kalliaisen mukaan uudella koneella tullaan ajamaan ainakin paperiteollisuuden komponentteja, mutta erilaisten tuotteiden valmistamien eri raaka-aineilla on entistä helpompaa. Robotit tekevät koko ajan enemmän ihmisten töitä, mutta robottien ohjelmointiin vaaditaan entistä pätevämpiä ihmisiä. Työvoimahaaste onkin Leomuovissa enemmän laadullinen kuin määrällinen.

Risto Kalliainen (vas.) ja Sami Rantala kouluttavat jatkuvasti työntekijöitä, jotta kilpailukyky kiinalaisia ja intialaisia vastaan säilyy.

Risto Kalliainen (vas.) ja Sami Rantala kouluttavat jatkuvasti työntekijöitä, jotta kilpailukyky kiinalaisia ja intialaisia vastaan säilyy.

– Valmiita tekijöitä ei löydy. me koulutamme koko ajan uusia, koska näissä on kone- ja tuotekohtaisia niksejä. Nytkin on viisi henkeä oppisopimuksella lisäkoulutuksessa. Se on aika hyvin 18 hengestä, toteaa Sami Rantala.

Leomuovin viime vuoden liikevaihto oli viime vuonna 3,1 miljoonaa euroa. Se on sama kuin vuonna 2012, ja Kalliainen ja Rantala ovat tyytyväisiä siihen, ettei laskusuhdanteessa tullut notkahdusta. Päinvastoin.

– Viime vuoden tulos tulee olemaan parempi kuin 2012.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?