Kylmäkosken nuorisotalo aiotaan peruskorjata

”Toi on ihan mätä ja homeessa”

Kylmäkosken nuorisotalo poistettiin käytöstä kosteusongelmien vuoksi pian sen jälkeen, kun Kylmäkosken kunta liittyi Akaaseen. Uutta nuorisotilaa on sen jälkeen suunniteltu moneen paikkaan ja jopa päätetty sen perustamisesta entiselle kunnantalolle. Vanhan nuorisotalon korjaaminen ei ole ollut vaihtoehto.

Kylmäkosken nuorisotalo poistettiin käytöstä kosteusongelmien vuoksi pian sen jälkeen, kun Kylmäkosken kunta liittyi Akaaseen. Uutta nuorisotilaa on sen jälkeen suunniteltu moneen paikkaan ja jopa päätetty sen perustamisesta entiselle kunnantalolle. Vanhan nuorisotalon korjaaminen ei ole ollut vaihtoehto.

Akaan tekninen toimi on luokitellut 125 kaupungin omistamaa rakennusta neljään ylläpitoluokkaan. Tekninen johtaja Antti Kemi toteaa, että luokittelu on toimiva ratkaisu oikein kohdistettavien, ajoitettujen ja mitoitettavien perusparannustoimien sekä parhaimmalla tavalla rakennuksen käytön ja tulevaisuuden huomioivien kiinteistönhoitotoimien järjestämisen kannalta.

Ykkösluokan rakennus on hyväkuntoinen, vastaa käyttötarkoitustaan, siinä ei ole akuutteja perusparannustarpeita ja sille riittää normaali kiinteistönhoito. Toisessa päässä luokitusta nelosen rakennus myydään tai puretaan, ja kiinteistönhoito on hyvin rajallista tai sitä ei ole lainkaan.

Kylmäkosken entinen nuorisotalo Haavistontiellä on ollut terveyssyistä tyhjillään vuodesta 2011 asti. Se on tuoreessa listassa kakkosluokassa eli sen kunto on tyydyttävä, perusparannustarpeita voi olla, ja normaalilla kiinteistönhoidolla pärjätään. Lisäksi rakennuksen kohdalle on kirjattu osittainen peruskorjaus vuodelle 2015.

Entisen nuorisotalon korjauksesta ja käyttöönotosta ei ole ainakaan virallisesti keskusteltu viime vuosina, vaikka Kylmäkosken nuorisotilaongelmaa on puitu useaan otteeseen. Akaan valtuusto kuitenkin varasi joulukuussa vuoden 2015 taloussuunnitelmaan 100 000 euroa Kylmäkosken nuorisotilaa varten. Antti Kemi on osoittanut ainakin osan rahoista entisen nuorisotalon kunnostukseen, ja tekninen lautakunta hyväksyi tämän osana rakennusluokitusta. Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus.

– Nuorisotila-asiaan on tullut raha, ja ensisijainen vaihtoehto on olemassa olevan rakennuskannan hyödyntäminen. Se rakennus on ollut siinä käytössä, ja nyt pitää ottaa selvää, onko se korjattavissa. En ole nähnyt niitä perusteluja ja tutkimuksia mitä siitä on tehty, Kemi toteaa talon kosteus- ja sisäilmaongelmista.

Sakke Mäkinen sairastui sisätiloissa

Yllättävä peruskorjausesitys johtuu Kemin mukaan siitä, että budjetin ja taloussuunnitelman investointisummille on osoitettava käyttötarkoitus.

Kylmäkosken entisen nuorisotalon kuntoluokka on teknisen lautakunnan mukaan toiseksi korkein. Takana näkyvä ulkorakennus on alimmassa nelosluokassa ja määritelty purettavaksi.

Kylmäkosken entisen nuorisotalon kuntoluokka on teknisen lautakunnan mukaan toiseksi korkein. Takana näkyvä ulkorakennus on alimmassa nelosluokassa ja määritelty purettavaksi.

– Se on sen takia siinä, koska on tehty vähän ympäripyöreitä poliittisia päätöksiä. Siksi se luokka on vaihtunut. On osoitettu joku raha, jolle pitää keksiä, mitä sille tehdään. Olen tottunut vähän erilaiseen kulttuuriin siitä, miten määräraha tulee budjettiin, Kemi toteaa.

Tekninen johtaja Kemi korostaa, että hänellä ei ole tietoa, jonka mukaan entisen nuorisotalo olisi käyttökelvoton rakennus. Kemi ei itse ole käynyt nuorisotalolla tai sen sisällä, mutta Kylmäkosken vpk:hon kuuluva Sakke Mäkinen on.

– Toi on ihan mätä ja homeessa. Kun täältä vietiin kamoja Olkkariin, olin sen jälkeen kolme päivää sairaana. Paikat oli ihan tukossa ja kuumetta. Jos sille jotain on tehtävissä, niin kannattaisi laittaa kuntoon, mutta kun ei ole, Mäkinen lateli talon pihalla viime torstaina ennen muuttoaan Espooseen.

Antti Kemin mukaan 100 000 euron määrärahan käyttökohde valmistellaan Akaan kaupungin ensi vuoden budjettiin. 8Kylmäkosken nuorisotalo2 8Kylmäosken nuorisotila3

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?