Onni lähtee ihmisestä itsestään

8Ystävänpäivä 2

Mari Salokannas sanoo, että onnellisuus on oma valinta.

Vaikka elämä kohtelisi muuten kaltoin, erästä asiaa ei kukaan voi viedä toiselta. Jokainen itse päättää, kuinka suhtautuu asioihin. Ihminen on vanhan sanonnan mukaan oman onnensa seppä.

Päivänsäde Coachingin Mari Salokannas kertoo, kuinka hän havahtui kolmisen vuotta siihen, että hän suoritti liikaa. Hän päätti panostaa suorittamisen sijaan henkiseen hyvinvointiinsa. Muutos tapahtui yhden viikonlopun aikana.

Nyt Salokannas opettaa muita saavuttamaan henkistä hyvinvointia. Hän puhui onnellisuudesta Akaan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Toijalan Seudun Sydänyhdistyksen järjestämässä ystävänpäivän tapahtumassa Laaksolassa.

– Olosuhteet eivät määrittele onnellisuutta. Se on oma valinta. Aina se ei ole helppoa, mutta onnellisuuden opettelemista voi kehittää. Muutos voi tulla hetkessä kuten minulla, mutta usein se vaatii työtä ja aikaa, Salokannas kertoo.

Itseltään voi kysyä, mistä asioista elämässä on kiitollinen. Kiitollisuus voi lähteä niinkin pienestä kuin siitä, että on vielä elossa.

Murehtiminen ei hyödytä

– Rankatkin asiat kasvattavat. En olisi kuka olen ilman niitä. Hyvä keino on pitää kiitollisuuspäiväkirjaa eli kirjoittaa ylös, mistä asioista olen kiitollinen tänään, Salokannas neuvoo.

Itselleen voi myös kirjoittaa onnellisuussuunnitelman. On tärkeää asettaa itselleen tavoitteita, sillä niiden saavuttamisesta saa tyydytystä.

Onnellisuutta voi miettiä konkretian keinoin, eli mikä tekee juuri minut onnelliseksi.

On asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan lainkaan. Niiden murehtiminen vain kuluttaa itseä. Jos tuntuu, että on vaikea olla murehtimatta, voi antaa itselleen luvan murehtia niitä vaikka kymmenen minuutin ajan.

– Asiat voi kirjoittaa paperille ja sitten vaikka polttaa paperin, Salokannas vinkkaa.

Liiallisen ajattelun lisäksi olisi hyvä välttää sosiaalista vertailua. Se aiheuttaa monesti alemmuudentunnetta.

Elämän pienet ilot

Optimismia voi vaalia ajattelutavan muutoksella. Jokaisessa asiassa on valoisakin puolensa. Laihduttaja voi yrittää ajatella, että syömällä terveellisesti hän sallii itsensä voida hyvin sen sijaan että ajattelisi terveellisten elämäntapojen olevan pakko.

Vapaa-aikaan kannattaa panostaa.

– Monesti valitetaan, että vapaa-aikaa ei ole riittävästi. Mutta se, kuinka vapaa-aika käytetään, on monesti ristiriidassa tämän kanssa. Television ääressä rentoutumiseen riittää vajaa tunti. Jos sohvalla viettää koko illan, lopulta miettii, miksi on niin tylsistynyt.

On tärkeää oppia nauttimaan elämän pienistä iloista.

– Jos mietit elämää takaisinpäin vaikka vuoden verran, saatat huomata, että onnellisimmat hetket tulivat juuri pienistä asioista.

Toiselle kannattaa antaa anteeksi itsensä vuoksi, ei väärintekijän tähden. Mari Salokannaksen mukaan se ei tarkoita, että antaisi kohdella itseään miten vain, mutta vihanpidosta seuraa harvoin mitään hyvää.

8Ystävänpäivä 1

Mari Salokannas sanoo, että onnellisuutta voi opetella.

Raakasuklaasta mielihyvää

Marja Takkinen esittelee raakasuklaan valmistuspakettia.

Marja Takkinen esittelee raakasuklaan valmistuspakettia.

Myös ravinnolla on vaikutusta ihmisen onnellisuuteen. Marja Takkinen Akaan Luontaistuotteesta perehdytti tilaisuudessa raakasuklaan tekemisen saloihin.

Kaakaolla on tutkitusti paljon terveysvaikutuksia. Siinä on myös mielialaa kohottavia aineita. Tavallisessa maitosuklaassa on kuitenkin Takkisen mukaan vain muutaman pavun verran kaakaota. Raakasuklaa sen sijaan on täyttä tavaraa. Ravintoaineet myös säilyvät siinä hyvin, sillä sitä ei kuumenneta yli 45 asteen.

Raakasuklaan tekemiseksi myydään valmistuspaketteja, joissa on mukana kaikki tarvittava. Perusohjeeseen ei tarvita kuin kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Lisäksi suklaaseen voi laittaa esimerkiksi hunajaa, pähkinöitä ja marjoja, jotka kaikki ovat terveellisiä.

Raakasuklaa säilyy jääkaapissa noin kahden viikon ajan. Sitä myydään luontaistuotekaupoissa myös valmiina levyinä, mikäli kokkaus ei itseä innosta.

Hyvät ystävät ovat elämän tukipilari

Laaksolassa ystävänpäivän tapahtumassa olivat paikalla ystävykset Marjut Siltanen ja Anne Linna. He ovat tunteneet toisensa vajaan 20 vuoden ajan.

– Tutustuimme aikoinaan ollessamme samassa työpaikassa. Nykyään meitä yhdistää liikuntaharrastus. Liikumme yhdessä viisi kertaa viikossa ja puhumme paljon, naiset nauravat.

He muistivat ystäviään muun muassa tekstiviestein ja sähköpostilla lähetetyillä tervehdyksillä.

– Ystävänpäivä on tärkeä, se saisi olla vaikka joka päivä, ja meillä kyllä onkin.

Lohisoppa houkutteli Kahvila Minnaan Terttu ja Veikko Korkeemaan. Pariskunta on ollut naimisissa vuodesta 1960 lähtien. Padasjoella tuolloin asuneet nuoret tapasivat työpaikalla.

– Se oli ensimmäinen työpaikkani armeijan jälkeen, Veikko muistelee.

He lähettivät ystävänpäiväkortteja, ja ohjelmaakin oli tiedossa illalle.

– Meille tulee tuttavia kylään. Ystävänpäivä on mukava piristys keskellä talvea.

Sami Sahramaa poikkesi kahville Ihanaan Olkkariin Viialassa. Hänen lapsensa ovat Olkkarin toisen omistajan Jonna Nikannon lasten ystäviä, joten he ovat tekemisissä toistensa kanssa pääosin lasten kautta. Sahramaa myös asioi Olkkarissa silloin tällöin.

Myös Sahramaa ja Nikanto muistivat ystäviään viestein.

– Hyvät ystävät ovat elämän tukipilari, Sahramaa kiteyttää.

8Ystävänpäivä 5

Terttu ja Veikko Korkeemaa poikkesivat sopalle ja kakkukahville Kahvila Minnaan Toijalassa.

8Ystävänpäivä 4

Marjut Siltanen (vas.) ja Anne Linna ovat tunteneet toisensa vajaan 20 vuoden ajan.

8Ystävänpäivä 6

Sami Sahramaa ja Jonna Nikanto kahvittelivat Ihanassa Olkkarissa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?