Hampaat ja niiden kolot

Akaan AatamiKuulin erinomaisen alustuksen suun terveydestä. Hampaiden hoitaminen on tärkeä asia kaikille, mutta erityisen tärkeä se on henkilöille, jotka ovat saaneet osakseen jonkin kansantaudin kuten sydän- ja verisuonisairauden tai diabeteksen.

Kovasti olemme huolissamme hampaiden reikiintymisestä, alkaako karies jyllätä. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa vallan tärkeä.

Ruoka ja ruokailutottumukset ovat keskeisiä. Suun kautta kulkee kaikki liikenne, ellei mukaan lasketa niitä tavallisia tapauksia, joissa joku syö silmillään. Syö säännöllisesti ja kunnon aterioita! Mahdolliset makeat nautinnot pitää kiskoa samaan syssyyn.

Napostelu sai ankaran tuomion. Kun suu käy taajaan tahtiin, suussa käy jatkuva kuhina. Hapot hyökkäävät, bakteerit saavat jalansijaa paikassa, jota pidämme peräti puhtaimpana osana kehossamme heti sielun ja sydämen jälkeen.

Juominen ja juomat ovat olennaisia. Vesi on paras juoma. Makeat mehut julistettiin pannaan siinäkin tapauksessa, että purkin kyljessä lukisi sokeroimaton. Hedelmistä tehdyissä mehuissa on ainakin hedelmäsokeria, joka sinällään aiheuttaa hampaissa samanlaisia reaktioita.

Entisaikojen kotimehut, sokeroidut sellaiset, saivat tuomionsa nekin. Sekä alustajan että allekirjoittaneen lapsuus- ja nuoruusaikoina tällaiset mehut olivat tavallisia. Silloin ei ainakaan korviin asti kantautuen niistä puhuttu. Ja vaikka olisi puhuttukin, olisiko sitä niin onkeen otettu?

Miten vaan: hampaidensa ja suunsa terveyteen voi vaikuttaa omin toimin. Hampaiden harjaus hammasvälejä unohtamatta kaksi kertaa päivässä on jo kova resepti. Entisaikojen sanonta: ”Harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu!” on siis edelleenkin valovoimainen.

Suusta puhutaan

Suuhun ja hampaisiin liittyy monia ilmauksia. Toisinaan käsketään pitämään pienempää suuta. Tarkoituksena on kiinnittää pullistelijan huomiota siihen, että kaikki se, mitä lausutaan, ei olekaan niin selvää kuin puhuja inttää.

Joskus tulee jotakin suut silmät täyteen. Silloin tarkoitetaan useimmiten tilannetta, jossa esimerkiksi palvelusta tai kohtelusta kimpaantunut antaa tulla ulos näkemyksensä. Usein tässä kontrolloimattomassa tilanteessa tulee puhuneeksi suunsa puhtaaksi. Epävarmaa on, onko tuo suun puhtaus rinnastettavissa edellisessä tähtikohdassa kerrottuun suun- ja hampaidenhoitoon. Joskus voi harmittaa jälkikäteen.

Toisinaan jää yhtä ja toista hampaankoloon. Se on kyllä suun terveyden kannalta haitallista, sillä kolossa oleva töhnä muhii ja prosessoi pöpöjä. Hampaankolohautomisesta seuraa haittaa hautojalle.

Vallan muihin elämänympyröihin liittyy ilmaus paita hampaissa. Eräskin leskeksi jäänyt miehenpuoli arveli naapuruston leskien, ikäneitojen ja muiden asukkaiden paita hampaissa odottavan suosiomerkkiä. Oliko se huavetta vai todellisempaa, siitä suu vaikenee.

Hammasvammat ovat tappelussa tavallisia. Suuri suukopu äityi tappeluksi erään paikallisen huvimestan takamaastossa. Paikalta poistumaan joutuneen nyrkkisankarin hammaskalusto oli lohduton. Yläleuka oli kuin suoraan veikkausvihjeestä: yksi, risti, kaksi, loput peruutettu!

Jatkakaa tästä. Mää lähren hammaspyykille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?