”Kiva kerhotäti, josta jää lapsille hyvät muistot”

Heidi Tuominen on aloittanut työt Akaan seurakunnan lastenohjaajana. Kuva. Jaana Viitakangas-Klemola.
Heidi Tuominen on aloittanut työt Akaan seurakunnan lastenohjaajana. Kuva. Jaana Viitakangas-Klemola.

– Haluan olla kiva kerhotäti, sellainen, jota lapset muistelevat lämmöllä lapsuudestaan, kertoo Heidi Tuominen, 20.

Heidi aloitti tammikuussa työt Akaan seurakunnan lastenohjaajana Toijalassa. Tampereella asuva Heidi ajelee päivittäin Akaaseen ja kertoo olevansa kiinnostunut kaikesta, mikä liittyy lapsiin ja perheisiin.

Lastenohjaajaksi totta kai!

Heidi valmistui keväällä lastenohjaajaksi. Hakeutuminen opiskelemaan Turun kristilliseen opistoon oli selvä asia. Opiskelut kestivät kolme vuotta.

– Lähihoitajatutkinto olisi ollut ehkä toinen vaihtoehto, mutta silloin en olisi saanut pätevyyttä seurakunnan lastenohjaajan virkaan.  Lähihoitajatutkinnossa ei myöskään olisi lapsia ja perheitä käsitelty opiskeluissa kuin vähän. Lastenohjaajan tutkinnossa taas keskityttiin juuri lapsiin ja perheisiin. Tutkinto Turun kristillisestä opisto on arvostettu. Työnantajat soittelevat keväällä koululle ja kyselevät valmistuvien perään, kertoo Heidi.

Opiskeluajoista Heidin mieleen jäi erityisesti työharjoittelu Espanjassa.

– Espanjassa lapset aloittavat koulun jo 3-vuotiaina. Opetus ei valitettavasti tapahdu leikin kautta, vaan siellä on lapsilla ihan oikeita oppitunteja matematiikasta alkaen. Koulupäivät kestävät 9–14 eivätkä pienet lapset todella pääse helpolla, muistelee Heidi.

Heidi toteaakin, että hän ei itse halua vaatia lapsilta sitä, mitä lapsilta vaadittiin Espanjassa, mutta toteaa silti, että ”maassa maan tavalla”. Jotain myönteistäkin jäi mieleen: Espanjassa lapsia pusuteltiin enemmän kuin Suomessa ja tunteita näytettiin enemmän.

Tutustumista lapsiin

Työ Akaan seurakunnassa on alkanut hyvin. Ryhmät ovat tulleet hiljalleen tutuiksi. Heidi kertoo olevansa innoissaan työstään.

– On kiva itse suunnitella, luoda ja toteuttaa erilaisia juttuja ryhmissä. Toisen lastenohjaajan kanssa on turvallista tehdä töitä kun on vastavalmistunut ammattiin.

Vapaa-aikanaan energinen ja iloinen Heidi kertoo liikkuvansa mielellään: Heidin löytää lenkkeilemästä koiran kanssa tai kuntosalilta – tai sitten varaamasta matkaa jonnekin ulkomaanreissuun.

Työ maistuu lastenohjaajana, mutta tulevaisuudessa Heidi saattaisi nähdä itsensä myös työssä, joka liittyy jotenkin lastensuojeluun, moni ihminen kun opiskelee nykyään itselleen useamman kuin yhden ammatin.

 

Riina Saastamoinen

Kylmäkosken kappalainen