Erottaudutaan kilpailukykyiseksi!

Jaakko Leinonen

Jaakko Leinonen

Tässä artikkelissa esitän joitakin ideoita, joilla Akaa voisi erottua kilpailijoidensa joukosta luoda itselleen kilpailukykyedun. Käsittelen tässä palveluita ja uuden avauksen, jossa eri toimijat voivat yhdessä sopien viedä asioita eteenpäin.

Palveluelinkeinoissa on potentiaalia kasvaa edelleen. Tiedämmekö me oikeasti asiakkaiden tarpeet? Pendelöinnin kasvaminen on todennäköistä, etätyön lisääntyminen on selvä trendi ja erilaiset pienyrittäjyyden muodot ovat monille vaihtoehto työllistyä tai tehdä hieman enemmän töitä päätyön lisäksi. Ilmiöinä verkkokauppa ja kauppakeskusten myynnin kasvaminen taantumasta huolimatta ovat huomion arvoisia. Verkkokauppa on mm. Pirkanmaan liiton selvityksissä usein esiintyvä asiointipaikka. Suomessa toimivissa kauppakeskuksissa työskentelee noin 35 000 palvelualan ammattilaista. Vuonna 2012 kauppakeskusten myynti kasvoi 4,3 prosenttia. Mitä voimme tehdä sille, että akaalaisten ostovoima jäisi Akaaseen ja työllistäisi täällä? Matka- ja kauppakeskushanke on Akaan merkittävin palveluelinkeinojen kasvun mahdollistaja. Siksi sitä viedään eteenpäin ja luodaan palveluelinkeinoille laajempi kasvupohja. Verkkokauppa on kasvava liiketoiminnan osa-alue. Siihen liittyviä palveluita voisivat olla muun muassa verkkokaupan sovituskoppi, sovitusrekki, takuupalvelu kodinelektroniikalle, tyylikonsultointi ja niin edelleen. Matka- ja kauppakeskus voisi olla myös kaupunki areena, jossa olisi mahdollista järjestää myös erilaisia tapahtumia, seminaareja, juhlaillallisia ja messuja moderneissa puitteissa. Matkakeskus osa tarjoaa valtavat mahdollisuudet. Liityntäpysäköintiin liittyvät palvelut ovat vähissä. Miltä kuulostaisi autonpesu ja katsastus palveluntuottajan toimesta työpäivän aikana?

Uusi avaus. Tehdään Akaaseen Suomen ensimmäinen moottoriurheilulukio. Suomi tunnetaan moottoriurheilusta. Luodaan puitteet yhteistyössä eri toimijoiden kanssa sille, että Suomessa voidaan kasvattaa uusia moottoriurheilun ammattilaisia ja luoda kasvun puitteet uudelle liiketoiminnalle. Lukiossa voidaan luoda puitteet kouluttaa maailman parhaita kuljettajia, mekaanikkoja, urheilumarkkinoinnin ammattilaisia ja tallipäälliköitä. Jatkossa tämä lukio voisi olla kansainvälinen. Täällä on vahvat juuret ja vireää yhdistystoimintaa ja tietysti jo toimiva vauhtipuisto. Tiedän, että ammattilaiset ovat auttamassa Akaata tässä asiassa. Tällä saadaan Akaa aidosti maailman kartalle. Se loisi aivan varmasti uutta liiketoimintaa. Auto-, moottorikelkka- ja moottoripyörätehtaiden koulutusbudjetit ovat isoja ja urheilumarkkinointi on globaaleille brandeille tuttu mainoskanava. Meillä voisi olla ajokoulutuskeskus ja tilaa elämyksille kaikkina vuoden aikoina. Voisimme järjestää yhteistyössä yhdistysten ja seurojen kanssa kilpailuita ja tapahtumia. Elämysliiketoiminnassa moottorikelkkasafari voisi alkaa suoraan rautatieasemalta, vain 55 minuuttia Helsingin lentokentältä.

 

Jaakko Leinonen

Kirjoittaja on Sisu-hankkeen projektipäällikkö

Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa akaalainen perheenäiti Jaana Uolamo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?