Kaupunki maksaisi osan Viialassa ja Kylmäkoskella asuvien bussikyydeistä

Akaan lukio on siirtymässä pysyvästi Toijalaan

Akaan lukio on kuluvana lukuvuotena toiminut Toijalassa. Aiemmin Viialassa opiskelleet nuoret ovat täydentäneet myös abien oman bändin rivejä. Kuva: Pekka Löövi.

Akaan lukio on kuluvana lukuvuotena toiminut Toijalassa. Aiemmin Viialassa opiskelleet nuoret ovat täydentäneet myös abien oman bändin rivejä. Kuva: Pekka Löövi.

Sivistysjohtaja Jukka Oksa esittää torstaina 6. helmikuuta kokoontuvalle koulutuslautakunnalle, että Akaan lukion toiminta keskitetään pysyvästi Toijalaan 1.8. alkaen. Lisäksi Oksa esittää, että Akaan kaupunki maksaa 1.8. alkaen Akaan lukion opiskelijoille korvauksen yli viiden kilometrin koulumatkoista. Opiskelijan maksettavaksi jäisi korkeintaan Kelan omavastuun suuruinen summa.

Akaan lukio on toiminut kokonaan Toijalassa jo tänä lukuvuonna, koska Viialassa Hirvialhon koululle piti saada tilaa osalle Keskustan koulun oppilaista. Keskustan koulu piti tyhjentää vuoden 2013 alussa sisäilmaongelmien vuoksi, ja nyt Akaan kaupunki on päättänyt peruskorjata koulun.

Peruskorjauksessa tilasuunnittelun yksi lähtökohta on ollut, että osa Keskustan koulun oppilaista on jatkossakin sijoitettu Hirvialhon koulun tiloihin. Siksi lukiolaisten sijoittaminen takaisin Viialaan ei ole käytännössä mahdollista. Viialan keskustan koulun peruskorjauksen on määrä valmistua syksyksi 2015.

Sivistysjohtaja Jukka Oksan ja Akaan lukion rehtorin Tuovi Ronkaisen mukaan lukion henkilökunnan ja opiskelijoiden kokemukset yhdistymisestä ovat olleet pääsääntöisesti myönteiset. Jonkin verran hankaluutta on tuottanut lukion ja Hirvialhon koulun yhteisten opettajien oppituntien sijoittaminen lukujärjestyksiin.

Lukion toimipaikkojen pysyvästä yhdistämisestä saatava synergiaetu opetustuntien tuntikehykseen on noin 50–60 tuntia vuodessa, joka tarkoittaa noin kolmea opettajan virkaa. Kustannussäästö vuositasolla on noin 150 000 euroa.

Oksan ja Ronkaisen mukaan vuosi sitten yhteishaun aikana pelättiin, että lukion yhdistäminen vaikuttaisi negatiivisesti Viialassa ja Kylmäkoskella asuvien halukkuuteen hakea Akaan lukioon. Syksyllä 2013 lukion aloitti kuitenkin 78 uutta opiskelijaa, joka on ikäluokkaan suhteutettuna normaali määrä verrattuna aiempiin vuosiin.

Ennen kuin lukion yhdistämisestä päätetään pysyvästi Toijalaan, on henkilöstön kanssa käytävä yt-lain mukainen neuvottelu, ja myös opiskelijoita tulee kuulla. Yt-neuvottelu käydään 5. helmikuuta, ja opiskelijoiden tiedottaminen ja kuuleminen järjestetään samana päivänä.

Kaupunki maksaisi oppilaille 36 euroa kuussa

Akaan kaupunki on korvannut kuluvana lukuvuonna Viialasta ja Kylmäkoskelta lukioon tulevien opiskelijoiden matkakustannukset. Korvausta on maksettu 76 opiskelijalle, ja kustannusvaikutus koko lukuvuonna on noin 43 500 euroa. Kyyditys on järjestynyt pääsääntöisesti vuoroliikenteen linja-autoilla.

Seutulipun hinta on tänä vuonna 79 euroa, josta Kela korvaa tällä hetkellä yli 10 kilometrin koulumatkan osalta 43 euron ylimenevän osan eli 36 euroa. Mikäli kaupunki korvaisi jatkossa 5–10 kilometrin päässä Akaan lukiosta asuvien opiskelijoiden matkakustannuksia Kelan omavastuun ylimenevältä osalta eli 36 euroa per oppilas, olisi kustannus lukuvuosittain noin 15 000 euroa.

Lukion yhdistyminen toisi siis vuosittain 150 000 euron säästöt ja koulukyytien osittainen korvaaminen 15 000 euron kulut.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?