Viialan terveysasemaa ei saa lopettaa

5Viialanterveysasema2Viialan Eläkeläiset ry:n johtokunta käsitteli kokouksessaan 17.12. Viialan terveyskeskuksen asemaa. Johtokunnan yksimielinen kanta oli, että Viialan terveysaseman toiminnan pitää jatkua nykyisen kaltaisena. Kannanotto ei siis ole vain minun henkilökohtainen mielipiteeni, vaan sen takana on edustamani eläkeläisyhdistys.

Suunniteltu Akaan terveydenhoidon keskittäminen Toijalaan ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Toijalan terveysasema sijaitsee aika kaukana linja-autoreiteistä, joten liikuntarajoitteisten, autottomien vanhusten ainoaksi mahdollisuudeksi jäisi taksikyyti, mikä puolestaan lisäisi terveydenhoidon kokonaiskustannuksia, joista suuri osa kasvavien omavastuuosuuksien kautta tulee terveyspalveluja tarvitsevien maksettaviksi.

Kylmäkoskelta on paremmat linja-autoyhteydet Viialaan, missä linja-autojen pienellä reittimuutoksella päästäisiin ihan terveysaseman viereen. Viialastakin kulkee linja-autoja Toijalaan erittäin harvoin, etenkin koulujen loma-aikoina.

Entäs sitten, jos/kun terveydenhoitoon tulee mukaan myös Valkeakoski? Uhkaako Toijalankin terveysasemaa silloin sulkeminen? Alueellisten terveyspalvelujen järjestelyn nykytilanteessa kannattaa Akaan jättää mielestään ainakin uuden terveyskeskuksen rakentaminen, ja katsoa terveyspalveluiden lopullista muotoutumista vain välttämättömiä remontteja nykyisiin rakennuksiin tehden.

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja ministeri Kalevi Kivistö otti puheessaan järjestön kesäpäivillä Oulussa viittä päivää ennen vanhuspalvelulain voimantuloa kantaa SOTE-uudistukseen seuraavasti: ”Riippumatta siitä, miten palvelujen tuottaminen organisoidaan, on uudistuksessa huolehdittava siitä, että palvelut järjestetään koko maassa laadukkaina ja saavutettavina. Palveluverkko on pidettävä riittävän tiheänä niin, että etäisyydet eivät estä palveluiden käyttöä. Maksupolitiikalla ei saa viedä palveluja pienituloisten ulottumattomiin.”

 

Tuomo Huhtala

Akaan Vanhusneuvoston jäsen

Viialan Eläkeläiset ry:n tiedottaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?