Uimahallikuljetukset Hämeenlinnaan jatkuvat yrittäjävetoisesti

Uimahallimatka on elinehto ja viikon sosiaalinen kohokohta

 

Terttu Kuoppa (vas.), Riitta Riipinen, Ritva Kaivoluoto ja Marja-Liisa Vilkki jättävät viikoittaisen uintimatkan väliin vain pakon edessä. Marja-Liisa Vilkille tiistait ovat oikea liikuntapäivä, sillä illan uimahallireissun lisäksi aamuihin kuuluu käynti Monitoimihallin kuntosalilla.

Terttu Kuoppa (vas.), Riitta Riipinen, Ritva Kaivoluoto ja Marja-Liisa Vilkki jättävät viikoittaisen uintimatkan väliin vain pakon edessä. Marja-Liisa Vilkille tiistai on oikea liikuntapäivä, sillä illan uimahallireissun lisäksi päivään kuuluu käynti Monitoimihallin kuntosalilla.

Vaikka Akaa päätti talouden tasapainottamistyöryhmän esityksestä luopua uimahallikuljetuksista, jatkuvat reissut Hämeenlinnan uimahalliin edelleen tiistaisin. Hämeen Turistiauton järjestämälle matkalle pääsee mukaan Kylmäkoskelta, Viialasta ja Toijalasta.  Matkan hinta nousi viime vuoteen verrattuna uimahallilippujen hinnankorotuksista johtuen  50 senttiä aikuisilta ja 30 senttiä lapsilta. Lisäksi Akaa subventoi eläkeläisten uimalipun hintaa Akaan kaupungin eläkeläisten kuntopassilla saaman 50 sentin alennuksen verran.

–  Eläkeläisten kuntopassilla saa muitakin etuja, joten sillä pääsee myös uimahalliin 50 senttiä edullisemmin. Kaupunki korvaa yrittäjälle tuon summan, joten kustannus on varsin kohtuullinen, Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa perustelee.

Akaalaisia Hämeenlinnaan jo aiemminkin ajanut Erkki Jouppi toteaa, ettei yksinkertaisesti voinut jättää kaupungin säästöpäätöksen jälkeen bussilastillista uimahallikyytiläisiä heitteille.

– Tämä on ihmisille niin tärkeä asia, Erkki Jouppi perustelee.

Pakkastiistaina kolmea istuinta vaille täysi linja-autollinen uimareita todistaa, ettei päätös ollut turha.

– Olen hyvin kiitollinen siitä, että kuljetukset uimahalliin jatkuvat, vaikka mielestäni Akaan säästöpäätös oli tyhmä. Saavutetuista eduista ei pitäisi koskaan luopua. Mihinköhän Akaa ne säästyneet 2000 euroa laittoi? Kylmäkoskelta linja-autoon kyytiin hypännyt Anneli Tella kyseli.

Tellalle uimahallireissut ovat ennen kaikkea tärkeä sosiaalinen tapahtuma.

– Asun pientä taloani neljän kissani kanssa. Talvella en viitsi lämmittää pihasaunaani lainkaan, kun sen lämmittämiseen kuluisi niin paljon aikaa ja polttopuita siihen nähden, että istuisin siellä korkeintaan sen puoli tuntia.  Sunnuntaisin käyn vielä Valkeakoskella uimassa, se saa talviaikaan riittää, Anneli Tella kertoili.

Riitta Riipinen kertoo harrastaneensa uinita aina siellä, missä on voinut, kuten Logistiikkahallin kellarin uima-altaassa.

Riitta Riipinen kertoo harrastaneensa uintia aina siellä, missä on voinut, kuten Logistiikkahallin kellarin uima-altaassa.

Myös toijalalaiselle Riitta Riipiselle uimahallimatkat Hämeenlinnaan ovat jo elinehto.

– Niveleni eivät enää kestä kävelemistä, ja pyöräilyn lopetin pari vuotta sitten, joten uiminen on ainoa minulle sopiva liikuntamuoto.  Ja vaikka kuinka olisi huono olo lähteissä, niin viimeistään paluumatkalla huomaa, miten hyvä olo uimisesta tulee.

Oma uimahalli olisi toiveiden täyttymys

Riitta Riipisen mukaan puheet omasta uimahallista ovat virinneet Akaassa tasaiseen tahtiin jo 40 vuoden ajan.

–  Kun Monitoimihallia suunniteltiin, täällä taisteltiin uimahallin puolesta, ja silloin oltiin aika toiveikkaita. Mutta olihan meillä vähän aikaa se logistiikkahallin allas, jossa minäkin kävin säännöllisesti uimassa.

Myös Viialasta mukaan lähteneet 11-vuotiaat Janica Karppinen ja Emma Kuittinen toivovat Akaaseen omaa uimahallia, mutta toteavat uimahallimatkojen olevan kätevä tapa pitää yllä uimataitoaan.

Janica on reissussa mukana jo neljättä kertaa, ja Emmalle matka on toinen.

– Reissussa parasta on tietysti uiminen ja eväiden syönti, appelsiineja, sipsejä ja mehua kotimatkalle varanneet tytöt kertovat.

Akaalaiset: jonoon järjesty

Tiistaina 15. tammikuuta Akaan uimahallireissulle osallistui 47 innokasta uimaria.

Tiistaina 15. tammikuuta Akaan uimahallireissulle osallistui 47 innokasta uimaria.

Hämeenlinnan uimahallilla on tiistaisin paljon käyttäjiä, kun akaalaisten lisäksi altaissa polskii pari kaupungin uimakouluryhmää sekä vesijumpparyhmä. Vaikka saunan lauteilla on ajoittain tungosta, ovat akaalaiset tyytyväisiä erityisesti hallin monipuolisuuteen. Tarjolla kun on uimisen lisäksi vesihierontaa, kylmäaltaita, vesiliukumäkiä sekä mahdollisuus vesijuoksuun.

Bussin kaartaessa Hämeenlinnan uimahallin pihalle akaalaiset saavat tuttuun tapaan ohjeen järjestäytyä jonoon aulan oikeaan laitaan.

Viialalainen Arja Järvelä on toiminut uimahallimatkojen puolivirallisena matkanjärjestäjänä jo monen vuoden ajan. Järjestelijän rooli lankesi Arjan harteille liikuntasihteeri Timo Toivosen huomattua, että nainen on joka reissulla mukana.

– Kun ilmoitamme hallille etukäteen, montako meitä bussissa on, se nopeuttaa toimintaa hallin päässä, Arja selvittää avaimia jakaessaan.

Uimahallimatkoille pitää ilmoittautua etukäteen maanantaisin tai viimeistään tiistaihin kello 13 mennessä.

– Vastaamme Erkin kanssa puhelimeen vuorotellen, ja ilmoittautua tai peruuttaa voi myös tekstiviestillä. Vain silloin jos kyytiin ei enää mahdu, viestiin vastataan, Arja Järvelä tarkentaa.

Perillä Arja Järvelä (vas.) jakaa kaikille avaimet. Janica Karppinen (oik.) on mukana jo neljättä kertaa, Emma Kuittiselle reissu on toinen.

Perillä Arja Järvelä (vas.) jakaa kaikille avaimet.  Janica Karppinen (oik.) ja Emma Kuittinen harrastavat uimisen lisäksi myös balettia.

Matkaan lähdetään kello 16.45 Kylmäkoskelta kirkonkylältä ja auto kiertää Viialasta Keskustan koulun ja taksiaseman kautta Toijalaan, josta kyytiin pääsee Hämeentien kolmelta pysäkiltä: Pappilasta, värikaupalta ja kierrätyskeskukselta.

Kun Akaan kaupungin järjestämät uimahallikuljetukset loppuivat keväällä yleensä jo huhtikuun puolella, lupaa Erkki Jouppi ajaa Hämeenlinnaan vielä pari kertaa toukokuun puolella. Myöskään perinteisiä koulujen loma-ajan reissuja ei ole unohdettu. Tänä vuonna hiihtolomaviikon perjantaina matkataan kylpemään Nokian Edeniin, ja muitakin retkiä suunnitellaan.

 

 

SONY DSC
Yrittäjä Erkki Jouppi ja Arja Järvelä luotsasivat tiistaina 47 uimaria Hämeenlinnaan.

Yrittäjä Erkki Jouppi ja Arja Järvelä luotsasivat tiistaina 47 uimaria Hämeenlinnaan.

Hämeen Turistiauton yrittäjä ja kuljettaja Erkki Jouppi totesi, ettei voinut jättää akaalaisia heitteille kaupungin päättäessä lopettaa uimhallikuljetukset. Ritva Kaivoluoto lähtee matkaan joka viikko, ellei muuta menoa ole.

Hämeen Turistiauton yrittäjä ja kuljettaja Erkki Jouppi totesi, ettei voinut jättää akaalaisia heitteille kaupungin päättäessä lopettaa uimahallikuljetukset. Ritva Kaivoluoto lähtee matkaan joka viikko, ellei muuta menoa ole.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?