Maailma romahtaa – Akaa ei

Tanskalaiset tiedemiehet ovat laskeneet, että maailmankaikkeus ei laajenekaan, vaan romahtaa pesäpallon kokoiseksi. Romahdus on mahdollisesti jo alkanut. Luulen kuitenkin, että tässä on vielä aikaa panna Akaan vanhusten palveluasuminen ja potilaiden hoitoketjut kuntoon.  On virhe jäädä odottelemaan, millaisen muodon kuntarakenne- ja sote-uudistukset saavat. Kaupungin palveluja kannattaa kehittää eikä jättää asioita herran huomaan.

Mielestäni kaupungin pitää rakentaa vastaavankokoinen ”Uusi Kartano” rakenteilla olevaan Torkonkartanon viereen jo ensi vuonna. Torkonkartanohan korvaa purettavan Hakalehdon vanhainkodin ja valmistuu elokuussa. Väitän, että kyseessä on taloudellisesti kannattava ratkaisu.

Akaassa on jatkuvasti pitkä jono palveluasumiseen. Tälläkin hetkellä vuodeosastolla odottaa parikymmentä pitkäaikaissairasta, joille parempi paikka on tehostettu palveluasuminen. Siinäkin hoitoa saa kaikkina aikoina. Vuoteen 2015 yli 75-vuotiaiden määrä lisääntyy puolella. Asumispalveluiden, koti- ja omaishoidon tarve kasvaa nopeasti.

Yksi erikoissairaanhoidon vuodeosastopaikka maksaa Akaalle 400–450 euroa vuorokaudessa. Toijalan vuodeosastolla hinta on tällä hetkellä 205 euroa vuorokaudessa.  Jos pääsee Akaan omaan tehostettuun palveluasumiseen, kustannus on 80 euroa vuorokaudessa (ostettuna 110–130 euroa). Palveluasumisyksikössä, jossa ei ole yövalvontaa, paikka maksaa 40–50 euroa. Kotihoito on tietysti vielä halvempaa.

Nyt asumispalvelun paikkoja ei ole riittävästi, joten kotiutettavat joutuvat turhaan makaamaan vuodeosastolla. Se ei ole inhimillistä ja on kaupungille kallista. Viime vuonna suljettiin vuodeosastolta neljä paikkaa, jolloin potilaat joutuivat olemaan erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla. Kustannukset kaupungille olivat mahdollisesti satoja tuhansia.

Itse kukin voi laskeskella, paljonko kustantaa, kun 10 asukasta on vuoden vuodeosastolla verrattuna vuoden asumiseen omassa tehostetun asumispalvelun yksikössä (10 x 360vr x 201 vs. 80€). Tehostetun palveluasumiseen tarkoitetun lisärakennuksen rakentamisella olisi sekin seurannainen, että vuodeosastoa voi pienentää.

Torkonkartano on tehostettua palveluasumista. Hoito on ympärivuorokautista ja asuminen kodinomaista. Asukkaat maksavat huoneistaan vuokraa, johon on totta kai saatavissa asumistukea. Asuminen ei ole varakkuudesta tai tuloista kiinni. Vastaavanlainen olisi myös viereen rakennettava.

Uudisrakennus kannattaa rakennuttaa itse. Samoin myös palvelut kannattaa tuottaa kaupungin omana työnä. Näin saadaan kaikki synergiaedut hyödynnettyä. Lisää ammattitaitoista työvoimaa saadaan ehkä pienentyneestä vuodeosastosta.

Vanhusten- ja sairaanhoidon tilojen suunnittelu on eräänlaista palikkaleikkiä. Asukkaille pitää olla muun muassa väistötiloja kuten nyt Keskustan koulun oppilaille. Rakentamisen ja remonttien toteuttaminen täytyy alun perin suunnitella loogiseen järjestykseen.

Hakalehdon korvaava Torkonkartano valmistuu 2014, mielestäni uusi asumisyksikkö 2015, joka taas toimisi myös väistötilana vuodeosaston potilaille. Terveyskeskuksen remontti valmistuu suunnitellusti 2016–17. Tällöin täyden palvelun terveyskeskus on hyvässä kuosissa ja kokonaisuus siltäkin osin toimii.

Aarne Kiuru

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?