Talviliikuntapaikkojen hoito kärsii, kun latujen tekoa ei kokonaan ulkoisteta!

Tammikuun 22. päivänä ilmestynyt Akaan Seutu uutisoi ”Matinpuiston kenttää ei jäädytetä”: Sen mukaan kaupungin resurssipula näkyy myös laduilla. Esimerkiksi viikonloppuisin ja iltaisin hoidetaan Toijalassa ja Viialassa ainoastaan Nahkialanvuoren ladut ja Viialan kaukalon vieressä oleva peltoalue. Uutisessa Akaan kenttämestari Pekka Julin valittelee, etteivät henkilöresurssit riitä. Kuitenkaan Julin tai uutinen ei paljasta, että Akaan kaupunki laiminlyö yhdessä sovittuja ja kustannustehokkaita latujen hoitosuunnitelmia – jo toista talvea!

Akaaseen on vuosille 2012 – 2015 tehty liikuntapoliittinen ohjelma. Sen valmisteluun on osallistunut työryhmä, jossa on ollut edustajat eri poliittisista ryhmistä, Akaan vapaa-aikatoimen virkamiehistä ja toimihenkilöistä. Urheiluseurojakin on kuultu jo valmisteluprosessin eri vaiheissa. Aidossa konsensushengessä syntyneen ohjaavan asiakirjan sisältö on käynyt läpi lautakuntakierrokset, kaupunginhallituksen ja lopulta vahvistettu yksimielisellä kaupunginvaltuuston päätöksellä.

Ohjelmassa luvataan, että Akaan kaupungin liikuntatoimintaa kehitetään yhteistyössä urheiluseurojen kanssa. Tavoitteena on kustannustehokas, monipuolinen ja kaikkia palveleva verkosto. Yhteistyötä urheiluseurojen kanssa lisätään. Erityisesti latujen kunnossapidossa tehdään pitkän ajan sopimuksia kolmannen sektorin kanssa.

Liikuntaohjelman mukaan kaupungin on pitänyt pyytää tarjoukset hiihtolatujen kunnossapidosta toukokuun 2012 loppuun mennessä. Tämä tavoite on vain osin toteutettu, sillä ulkoistaminen koskee nyt Kylmäkosken aluetta. Liikuntapoliittisen ohjelman mukaan kaupungin vastuulle on pitänyt jäädä ainoastaan irrallisten, kuten koulujen ja päiväkotien lähilatujen ylläpito!

Vähälumisena ja leutona alkaneena talvena tuntuu muutenkin hämmästyttävältä lukea uutista liikuntapaikkojen hoitotason laskusta resurssipulan takia. Eihän Akaan latuja ja luisteluratoja ole voitu edes tavanomaiseen tapaan kunnostaa. Siten on säästynyt ulkotöihin varattuja euroja? On se kumma, jollei järkevällä työn jakamisella sekä alkutalvena säästyneillä rahoilla turvata liikuntapaikkojen kunnossapitoa kevääseen saakka.

Jani Hevonoja

Viialan Viri ry

kuntourheilujaoston puheenjohtaja