Toijalan Marttojen Hertat tekee yhdessä niin paljon kuin ehtii

Yhden Hertan johdolla on perehdytty muun muassa verhoiluun.
Yhden Hertan johdolla on perehdytty muun muassa verhoiluun. Kuva Miia Kylén.

Hertat on Toijalan Marttojen toimintaryhmä, joka on perustettu vuonna 2013. Ryhmässä on väkeä koko Akaan alueelta: Kylmäkoskelta, Toijalasta ja Viialasta. Ryhmän jäsenistä monet elävät ruuhkavuosia; perheen pyörittäminen ja lasten sekä omat harrastukset vievät paljon aikaa. Useimmat ovat myös mukana työelämässä, ja arjessa on paljon haasteita. Iloa ja hengähdyshetkiä tarvitaan tämän kaiken keskelle, ja Herttojen ryhmästä niitä löytyy.

Hertoissa opitaan uusia taitoja, jaetaan kokemuksia ja tehdään retkiä kiinnostaviin kohteisiin. Jokainen ryhmän jäsen tuo mukanaan omia kiinnostuksen kohteitaan ja voi järjestää tekemistä kaikille näiden pohjalta. Ryhmä kokoontuu säännöllisen epäsäännöllisesti, jokaisen toimien vuorotellen koollekutsujana, ja ideoita toteutetaan innostuksesta ja ajankohdasta riippuen. Vuosikalenteria seurataan Marttojen tyyliin, kesällä keskitytään puutarhanhoitoon, ja joulukuussa tehdään esimerkiksi sytykeruusuja. Tärkeintä on myönteinen yhdessäolo ja hetken irrottautuminen arjen kiireistä.

Kaikki Hertta-illat ovat olleet hyvin suosittuja, ja uusia ideoita on jonossa odottamassa toteuttajaa ja yhteistä aikaa. Ajan puute onkin suurin toiminnan este, ihan joka viikko emme ehdi kokoontua. Lapset ovat usein toiminnassamme mukana taustajoukoissa häärimässä. Uusi sukupolvi siis kasvaa Herttojen mukana. Herttojen toimintaan voi tulla mukaan kukin oman elämäntilanteensa mukaan – osallistumisaktiivisuudesta ei ole lupa stressaantua.

Ryhmän jäsenet jakavat omia erityisosaamisiaan muiden hyväksi, oli sitten kyse verhoilusta, askartelusta tai sormineulotuista huiveista. Hertat ovat käyneet myös marjastamassa ja sienestämässä. Käsitöistä kiinnostuneet kävivät hakemassa uusimmat ideat Käsityömessuilta.

Muita toteutuneita ideoita ovat olleet rahintekokurssi, kahvakuula, keho ja mieli -kurssi, ulkoilu ja saunailta, lumikenkäily, perheretki Visavuoreen ja sytykeruusukurssi emoyhdistys Toijalan Martoille. Viime syksynä Hertat aloittivat Laaksolassa parillisten viikkojen maanantaina kokoontuvan aikuisten käsityökahvilan, joka toteutetaan yhteistyössä MLL:n Toijalan yhdistyksen kanssa. Kahvilaan voivat tulla kaikki Marttojen ja MLL:n jäsenet tekemään omia käsitöitään ja hakemaan ideoita muiden töistä. Tärkeintä tässäkin on tietysti yhdessäolo.

Yhteydenpito sosiaalisessa mediassa

Viime kevään ja syksyn aikana Hertat osallistuivat myös “Sosiaalisen median käyttö yhdistyksissä”-pilottihankkeeseen, jossa testattiin muun muassa yhteiskirjoittamista ja kokoustamista etäosallistumisen ja internetin sovellusten avulla. Osa Hertoista osallistui myös “Sukellus sosiaaliseen mediaan”-koulutusiltaan. Suunnitelmissa on toteuttaa esimerkiksi kirjallisuusilta, kompostointikurssi, puutarhakierrokset ja konsertti-ilta. Uusia ideoita tulee jatkuvasti, ja parhaimmat toteutetaan. Hertoilla on edustajansa Toijalan Marttojen hallituksessa, ja Hertat osallistuvat myös emoyhdistyksen järjestämään toimintaan.

Lehtijuttu on kirjoitettu yhteistyössä Sosiaalisen median käyttö yhdistyksissä -illassa, jossa jokainen kirjoitti oman panoksensa oman kannettavan tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin äärestä.
Lehtijuttu on kirjoitettu yhteistyössä Sosiaalisen median käyttö yhdistyksissä -illassa, jossa jokainen kirjoitti oman panoksensa oman kannettavan tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin äärestä. Kuva Hilma Lehtonen.

Hertat suunnittelevat toimintansa ja sopivat aikataulut sujuvasti Facebookissa, jossa olevaan suljettuun Hertta-ryhmään pääsevät vain jäseneksi liittyneet. Hertat elävät kiireistä elämänvaihetta, joten sähköinen viestintä ja erityisesti sosiaalinen media on ryhmälle luonteva ja kätevä tapa toimia.

Toiminnan tarkoitus on olla mahdollisimman avointa, joten jatkossa tiedotusta laajennetaan myös Akaan Seudun yhdistyspalstaan. Tietoa Hertoista löytyy myös omasta blogista osoitteesta toijalanhertat.blogspot.fi. Siellä on nähtäville tulevia tapahtumia ja ohjeet liittymisestä Toijalan Marttojen Hertta -toimintaryhmään.

Tervetuloa mukaan!