SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola Akaassa

Lomautuksia ei voida järjestää hoitotyön siitä kärsimättä

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola (toinen vas.) tapasi torstaiaamupäivällä johtavan hoitajan Maria Steniuksen (vas.). Mukana olivat myös pääluottamusmies Sirpa Halme sekä SuPerin Toijalan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Essi Alhorinne, Viialan-Kylmäkosken ammattiosaston puheenjohtaja Aune Kivi sekä osastonhoitaja Outi Vilppula.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola (toinen vas.) tapasi torstaiaamupäivällä johtavan hoitajan Maria Steniuksen (vas.). Mukana olivat myös pääluottamusmies Sirpa Halme sekä SuPerin Toijalan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Essi Alhorinne, Viialan-Kylmäkosken ammattiosaston puheenjohtaja Aune Kivi sekä osastonhoitaja Outi Vilppula.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pelkää, että Akaan kaupungin lomautuksista kärsivät potilaat. Paavolan mukaan hoitajat olisi ehdottomasti pitänyt jättää lomautusten ulkopuolelle.

Akaassa lomautusten ulkopuolelle jäävät  yksiköt, joissa on yksi henkilö työvuorossa. Näitä ovat Ajulantupa, Koivulakoti, kehitysvammaisten ryhmäkoti Viialassa ja Sipilän kodin yövuoro. Lomautusten ulkopuolelle jää myös  lastensuojelu, jossa on muutenkin jääty jälkeen lain edellyttämistä käsittelyajoista.

SuPerin puheenjohtaja muistuttaa, että usein potilaan ongelmat ovat niin moninaisia, että hoidon vähentäminen ei ole mahdollista.

– Superilaiset tekevät sitä perustyötä, jossa asiakkaan tai potilaan tilanne pahenee, jos siellä ei ole tiettyä henkilöstömäärää heitä hoitamassa. Me hoidamme jo niin vaikeasti sairaita ihmisiä, että meillä ei ole mahdollisuutta lomautuksiin ilman, että hoidot siitä kärsivät.

Paavola vieraili SuPerin Viialan-Kylmäkosken, Toijalan seudun sekä Urajalan ammattiosastojen vieraana Akaassa viime torstaina. Vierailuun liittyi myös käynnit Toijalan vuodeosastolla, Toijalan kotihoidossa sekä Havulinnan ja Mäntymäen vanhainkodeissa.

Paine seuraavassa hoitoportaassa kasvaa

Paavolan mukaan hoitajien lomautuksissa vaarana on, että kun yhtäällä lomautetaan, paine toisaalla hoitoketjussa kasvaa.

– Jos esimerkiksi sairaala joutuu kotiuttamaan potilaan nopeasti, ja jos sairaalassa ei ole kyetty ylläpitämään sitä liikunta- ja osaamistasoa, joka potilaalla on ollut ennen sairastumistaan, lisää se painetta kotihoidossa. Työ on jo niin tehostettua, että jos joku klikkaa, valuu se seuraavalle askelmalle hoitoportaassa ja tuottaa aina lisää ongelmia. Tilanne on se, että superlaiset hoitavat sellaisia henkilöitä vauvasta vaariin, jotka oikeasti tarvitsevat heidän työpanostaan. Ei ole sellaista työtä, jossa vaan hengailtaisiin.

Akaan kaupunki on tarjonnut työntekijöilleen myös säästösopimusta, jossa työntekijä ottaa kuusi palkatonta vapaapäivää ja saa yhden päivän palkallisena. SuPer vastustaa säästösopimuksia.

– Säästösopimuksessa työntekijä ottaa samanlaisen taakan kantaakseen kuin työnantaja. Jos meitä olisi viiden henkilön työporukka, josta yksi ottaa säästövapaata, nelistään tekisimme viiden ihmiset hommat ja yrittäisimme ylläpitää sitä samaa tasoa kuin olisimme kaikki töissä. Työnantajalla on oikeus lomauttamiseen, mutta työntekijän ei tarvitse tehdä säästösopimusta, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola perustelee.

Mitä jätetään tekemättä?

Akaan kaupungin lomautukset koskevat noin 200 superilaista, jotka työskentelevät Akaassa ja Urjalassa. Superin Akaan ja Urjalan pääluottamusmies Sirpa Halme ja Viialan-Kylmäkosken ammattiosaston puheenjohtaja Aune Kivi sanovat lomautusten herättävän hoitajissa närää. Aune Kivi on huolissaan myös hoitajien jaksamisesta lomautusten aikana. Halme ja Kivi työskentelevät itse Mäntymäen vanhainkodissa Viialassa.

– Millä työt sitten tehdään? Me olemme kauhean vastuullisia hoitotyöstä, eikä työtä pysty tekemään yksin, jos rivistä puuttuu yksi työntekijä, Halme ja Kivi miettivät.

Halmeen mukaan hoitotyöstä on vaikea löytää tehtäviä, jotka voisi jättää tekemättä.

– Pakkohan sen on jossain näkyä, jos samaa työtä, mitä normaalisti tehdään kolmella, tehdäänkin sitten kahdella. Olemme kysyneet työnantajalta, että mitä jätämme tekemättä, mutta työnantaja ei ole pystynyt meille vastaamaan. Pakko on syöttää, juottaa, pestä ja pukea. Ainoa on kuntoutus, josta voitaisiin lipsua, mutta vanhustyönjohtajan mukaan siitä ei lipsuta. Mutta mitä jätetään sitten tekemättä? Halme ihmettelee.

SuPerin Toijalan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Essi Alhorinne muistuttaa myös, että monet hoidettavat ovat monisairaita, jotka vaativat paljon apua. Alhorinteen mukaan oman paineensa työhön tuovat myös vaativat omaiset, joiden toiveita hoitajat pyrkivät noudattamaan.

 

 

Vuodeosastolla yksi pois kerrallaan

Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilla lomautukset keskitetään keväälle ja syksyyn. Kummallakin osastolla lomautettuna on yksi hoitaja kerrallaan. Lomautukset alkavat 10.2. Niitä ei ole juhlapyhinä eikä kesällä, jolloin kummallakin osastolla on suljettuna kymmenen potilaspaikkaa.  Lomautusten vaihtoehtona olevia säästövapaita on ottanut vain muutama yksittäinen työntekijä.

Johtava hoitaja Maria Stenius on luottavainen, että vuodeosastoilla lomautukset pystytään viemään läpi ilman, että potilasturvallisuus vaarantuu.

– Lomautusten suunnittelu oli haastavaa, mutta kun se saatiin tehtyä tällä hetkellä näyttää siltä, että näillä kuormituksilla ja tällä erikoissairaanhoidon paineella lomautukset voidaan hoitaa. Tilanne tietysti voi muuttua lyhyessäkin ajassa. Se riippuu sekä erikoissairaanhoidon suluista ja käytöstä sekä omasta henkilökuntatilanteestamme.

Edellisvuosista poiketen ruuhkaa erikoissairaanhoidosta vuodeosastolle ei tänä talvena ole ollut, ja vuodeosastoilla on ollut tilaa erikoissairaanhoidosta tuleville potilaille. Sakkomaksuja siirtoviiveistä ei ole tullut kesän jälkeen.

Steniuksen mukaan sekä hoitajamitoitus että potilaspaikkamäärä ovat Toijalan vuodeosastolla lomautusten aikana samat kuin viime vuonna, jolloin neljä potilaspaikkaa oli säästösyistä kiinni. Nyt yksi neljän potilaan huone on Toijalassa suljettu kosteusvaurion takia. Toijalassa paikkoja on käytössä nyt 32 ja Urjalassa 34.

Myös terveysasemien lääkärit ja hoitajat ovat yksi kerrallaan lomautettuna keväällä ja syksyllä. Suunnitelman mukaan Viialan ja Kylmäkosken terveysasemat ovat viime vuoden tapaan suljettuna yhtä aikaa heinäkuussa, johon on keskitetty vuosilomat.

– Lomautukset tarkoittavat, että Akaassa ja Urjalassa noin 800 lääkärinaikaa jää antamatta ja 250 käyntiä hoitajille jää tekemättä. Kyllähän se palveluihin vaikuttaa, mutta nähtäväksi jää miten, Stenius toteaa.

Johtavan hoitajan mukaan tällä hetkellä terveysasemilla ei ole pitkiä jonoja lääkäreille, vaikka lääkäritilanne ei kovin hyvä olekaan.

– Joulunaikana lääkärisijaiset pystyivät purkamaan jonot.

SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan hoitajat olisi pitänyt ehdottomasti jättää lomautusten ulkopuolelle.

SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan hoitajat olisi pitänyt ehdottomasti jättää lomautusten ulkopuolelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?