Vanhukset ”elintasojätettä”?

Jaahas, että 300 miljoonaa pitäisi säästää vanhusten kustannuksella nykyisen hallituksen toimesta. Nyt olisi korkea aika saada politiikoilta todellakin täsmällisiä rakenteita, miten tällainen utopistinen uudistus toteutetaan. Vanhushoivassa työskennelleenä tuntuu tällainen hatusta vedetty visio tyrmistyttävältä. Dementiaan sairastuvien määrä kasvaa tasaisesti vuosi vuodelta ja se on taivahan tosi, ettei tätä ryhmää voida kotihoidossa hoivata. Muistisairautta potevat tarvitsevat 24/7 hoivaa ja huolenpitoa eikä suinkaan kiireessä suoritettua kotipalvelua.

Tavoite ei ole jättää ketään heitteille niin kuin julkisesta keskustelusta saattaisi päätellä, vaan parantaa ikäihmisten elämän laatua, väittää ministeri Susanna Huovinen (sd).

Henkilö, joka ei ole ilmeisesti tehnyt päivääkään työtä vanhusten parissa, vakuuttaa jopa satojen miljoonien säästöjä vanhustyöhön jatkossakin. Olemme laskeneet, että meillä olisi mahdollisuus saada jopa 500 miljoonan euron säästöjä siinä, kun siirrytään laitoshoidosta tähän kotihoidonomaisempaan hoitoon, kommentoi ministeri Huovinen.

Jos keskitetään vanhustyötä kotihoidon suuntaan, se on todellakin hyvä viesti hallitukselta, mutta siitä ei mitään säästöjä synny, jos työ tehdään kunnolla. Todella pitkän aikaa on koti- ja laitoshoito ponnistellut liian pienillä henkilöstöresursseilla. Nuoret opiskelijat eivät halua suuntautua vanhustyöhön, joten ainoastaan korottamalla henkilöstön palkkausta saamme tarvittavia alan ammattilaisia hoivaamaan ikääntyvää väestöämme. Jaksohoivaa, mitä ansiokkaasti on kehitetty, tullaan tarvitsemaan ja siihen tarvitaan laitoksia edelleen.

Totta kai ikääntyvälle kansalaiselle oma koti on paras paikka saada apua, kun voimat alkavat ehtyä. Lumitöihin, puutarhanhoitoon, ulkoiluun, ruoanlaittoon sekä lääkkeiden annosteluun tarvitaan aktiivisia apujoukkoja. Panostus omaishoitoon olisi oiva apu, koska vanhuksen laitospaikka kustantaa yhteiskunnalle noin 4000 euroa/kuukaudessa ja moni omainen olisi valmis auttamaan näissä talkoissa. Kunnat karsivat roimalla kädellä omaishoidon tukea. Herää kysymys, mistä on kysymys?

Miksi hallituksen haparoiva linja jatkuu tässäkin asiassa? Asiantuntijoita, jotka työskentelevät vanhushoivassa ei kuunnella vaan höpötetään jostain utopistisista satojen miljoonien säästöistä vanhuksien kustannuksella. Tämä on suorastaan kansallinen häpeä jättää hyvinvointimme luojat, ahkerat suoraselkäiset sodan kokeneet kansalaiset ilman heille kuuluvaa todellista hoivaa ja välittämistä. Päättäjät hävetkää, jos kykenette!

 

Risto Kajanto (ps)

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?