Säästöt tasapainottavat kiinteistöjen rasittamaa seurakunnan taloutta

84seurakunta2
Kylmäkosken kirkon sisätöiden loppuunsaattamiseen esitetään 50 000 euroa.

Kylmäkosken kirkon sisätöiden loppuunsaattamiseen esitetään 50 000 euroa.

Viialan kirkolla lisätään lämmitystoppia ja pihavalaistusta ja kirkon äänentoistoa parannetaan.

Viialan kirkolla lisätään lämmitystoppia ja pihavalaistusta ja kirkon äänentoistoa parannetaan.

Akaan seurakunnan taloutta rasittaa kolmen seurakunnan yhdistymisen tuoma iso kiinteistökanta, mikä näkyy kasvavina ylläpitokuluina. Samaan aikaan verotulojen kasvua hidastaa kirkosta eroaminen, minkä takia seurakunnan jäsenmäärä vähenee vuodessa noin 60 henkilöllä. Ensi vuoden talousarvioesitys on 87 500 euroa alijäämäinen.

Talouden pelastus on vanhat ylijäämät, joita on kertynyt lihavina vuosina noin miljoona euroa. Varat on sijoitettu määräaikaisille tileille, joukkovelkakirjoihin ja edelleen vuokrattuihin asunto-osakkeisiin. Ylijäämää seurakunta käyttää kiinteistöjen korjauksiin.  Seurakunnallisen toiminnan se pystyy rahoittamaan verotuloilla sekä toiminta- ja rahoitustuotoilla, joita kertyy noin 3,4 miljoonaa euroa. Velkaa seurakunnalla ei ole.

– Talous on terveellä pohjalla, mutta kirkosta eroaminen ja työttömyys ovat suurimmat kysymysmerkit. Näistä kirkosta eroaminen on vielä pahempi asia, koska työttömyys korjaantuu jollain aikavälillä, kun lasku- ja noususuhdanteet vaihtelevat. Tosin työpaikoilta on vähennetty paljon myös ihmisiä, joiden voi olla vaikea työllistyä. Tilanne on erityisen hankala yli 50­–58-vuotiailla, jotka ovat vuosikymmeniä olleet ehkä samalla työnantajalla ja osaavat vain yhdenlaisen työn. He eivät työllisty välttämättä ollenkaan mutta eivät pääse vielä eläkkeellekään, pohtii Akaan seurakunnan talouspäällikkö Arja Tarela.

Seurakunnalla on 38 vakinaista työntekijää sekä kesäisin kymmenkunta kausityöntekijää.  Uusia vakansseja ei ole suunnitteilla.

– Meillä on pitkään ollut jo ajatuksena, että henkilökunnan määrä ei kasva. Päinvastoin kun joku lähtee, mietimme mitä tehdään. Tosin jos pidämme toiminnan nykyisellä tasolla, emme voi luopua enää kenestäkään. Henkilökunta on niin minimissä.

Seurakuntatalolle hissi ja siunauskappeli remonttiin

Ensi vuoden isoimpia hankkeita seurakunnassa ovat uuden hissin rakentaminen seurakuntatalolle Toijalaan ja Kylmäkosken kirkon lopputyöt.

Pääasiassa henkilöiden kuljettamiseen käytettävän uuden hissin rakentaminen maksaa noin 150 000 euroa. Talouspäällikön mukaan työt olisi hyvä ajoittaa hiljaisempaan kesäaikaan, koska hissiremontin aikana ala- ja yläsali ovat pois käytöstä.

Kylmäkosken kirkon lopputöihin esitetään ensi vuoden talousarviossa 50 000 euroa. Summaan sisältyy urkujen huolto, alttariverhoilut, palo- ja murtohälyttimet ja kirkon alapuolella olevan huoltorakennuksen vessojen kunnostamisen. Vesivahinkojen estämiseksi kirkkoon ei tule enää vesijohtoa.

– Nyt kun kirkon kattoon on lisätty huomattavasti eristystä, kirkko voikin pysyä lämpöisenä, mutta silti aina on olemassa riski, että vesijohto talvella jäätyy. Nyt sitä riskiä ei ole, talouspäällikkö perustelee.

Kirkon 60-luvulta olevaa lämmitysjärjestelmää ei tässä vaiheessa uusita. Kirkko lämpiää penkkien alla olevilla sähköpattereilla. Aiemmin lämmintä ilmaa puhallettiin myös kanaalia pitkin öljyllä lämpiävästä huoltorakennuksesta, mikä pahensi sisäilmaongelmaa. Kanaali on nyt tukittu.

– Seuraamme lämmitystä nyt muutaman talven ja pohdimme erilaisia vaihtoehtoja, jos nykyinen lämmitys ei riitä. Yksi vaihtoehto on pitää jumalanpalveluksia sydäntalvella seurakuntatalolla, kuten on tehty vuosikaudet, talouspäällikkö Arja Tarela toteaa.

Tarelan mukaan kirkon avaaminen pääsiäiseksi on edelleen realistinen tavoite.

Seurakunnalle omat rakennustelineet

Ensi vuonna on tarkoitus suunnitella myös Toijalassa Jussintiellä sijaitsevan siunauskappelin peruskorjausta 30 000 eurolla. Varsinaisia töitä on kaavailtu vuodelle 2015.

Lisäksi Akaan ja Viialan kirkkojen äänentoistoa parannetaan, Toijalan keskustassa sijaitsevan vanhan kivisakastin ovi korjataan, Viialan kirkolla lisätään lämmitystoppia ja pihavalaistusta ja Toukolan leirikeskuksen rantasaunan lauteet ja lattia uusitaan. Seurakunta hankkii myös omat rakennustelineet, joita tarvitaan Akaan kirkon lamppujen vaihtoon ja seurakuntatalon ikkunoiden pesuun. Tähän asti työt on tehty vuokralaitteilla.

Kaiken kaikkiaan rakennusten kunnossapitoon, korjauksiin ja niiden suunnitteluun kuluu ensi vuonna 250 000 euroa, jos kirkkovaltuusto hyväksyy kirkkoneuvoston talousarvioesityksen.

Rakennuksia kolminkertaisesti

Talouspäällikkö Arja Tarelan mukaan kiinteistöjen määrä asettaa Akaan seurakunnan erilaiseen tilanteeseen verrattuna moneen muuhun samankokoiseen seurakuntaan, joilla on ylläpidettävänään yksi kirkko, yksi seurakuntatalo ja yksi leirikeskus.

Akaan seurakunnalla on kolme kirkkoa, joiden lisäksi Toijalassa on seurakuntatalo, siunauskappeli, kivisakasti ja tyhjillään oleva, remonttia vaativa omakotitalo, joka on samalla tontilla seurakuntatalon leikkikentän kanssa. Viialassa on seurakuntasali ja vanha pappila. Kylmäkoskelta löytyy seurakuntatalo sekä vähäisellä käytöllä olevat Aseman seurakuntakoti ja leirimaja Tipurilla kaupungin vuokratontilla. Leirikeskuksia on kaksi, Toukola Sontulassa ja Kumpula Viialassa.

Talouspäällikön mukaan käytännössä on kuitenkin vaikea löytää kiinteistöjä, joista päättäjät olisivat valmiita luopumaan.

– Kirkoista ja seurakuntataloista me emme voi luopua, koska jossain toiminta täytyy joka tapauksessa järjestää. Rakennusten myynti herättää myös paljon tunteita.

Kirkkovaltuusto päättää talousarviosta kokouksessaan 17. Joulukuuta.

 

Seurakunta tukee apua tarvitsevia akaalaisia 60 000 eurolla

Akaan seurakunta antaa diakoniatyön kautta hätäavustuksia vähävaraisille Akaassa vuodessa noin 60 000 euron arvosta. Seurakunta käyttää tarkoitukseen pääasiassa verovaroja. Se välittää edelleen avuntarvitsijoille myös paikallisilta yhdistyksiltä saatuja lahjoituksia, joita kertyy parhaina vuosina useita tuhansia euroja.

– Seurakunnan antamat avustukset ovat ostolupia kauppoihin tai laskujen maksamista. Seurakunta maksaa esimerkiksi sähkölaskuja, vuokria ja lääkelaskuja. Joulun alla annetaan lahjakortteja kauppoihin jouluruuan ostamista varten, talouspäällikkö Arja Tarela kertoo.

 

Akaan kirkon äänentoistoa parannetaan.

Akaan kirkon äänentoistoa parannetaan.

Kumpulan leirikeskus Viialassa on kesäkäytössä.

Kumpulan leirikeskus Viialassa on kesäkäytössä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?