Tietokirjailija Elina Grundström vieraili Akaan lukiossa

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan vakavin tulevaisuuden ongelma

Elina Grundström valitsi kaikille tutun orkidean symboliksi ilmastonmuutokselle. Näin syntyi Musta orkidea.

Elina Grundström valitsi kaikille tutun orkidean symboliksi ilmastonmuutokselle. Näin syntyi Musta orkidea.

Suomen tietokirjailijat ry rahoitti tänä syksynä 20 tietokirjailijavierailua Suomen lukioihin. Akaan lukiossa vieraili 28.11. arvostettu kirjailija ja toimittaja Elina Grundström, joka esitteli uusinta teostaan Musta orkidea.

Grundström toimii journalistiikan vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa lukuvuoden 2013–2014 ajan, mutta hän on pitkään työskennellyt vapaana toimittajana. Hänelle on myönnetty valtion tiedonjulkistamispalkinto kahdesti, ja hän on toiminut pitkään Vihreä Lanka -lehden päätoimittajana.

Grundström kertoo olleensa innokkaana hankkeessa mukana heti siitä kuultuaan.

– Minulla on ollut halu tehdä tietokirjallisuutta tunnetuksi lukiolaisille, hän kertoo.

– Haluaisin innostaa lukemaan myös tietokirjoja, koska niistä ei tiedetä niin paljon. Kouluvierailijatkin ovat usein kaunokirjailijoita.

Grundström pitää vahvuutenaan tietokirjailijana kertomusmuotoisuuden yhdistämistä muuhun kuin elämäkertoihin tai historiateoksiin.

Vapaan toimittajan arki on Grundströmin mukaan hyvin epäsäännöllistä. Hänen perheeseensä kuuluu kaksi lasta ja antropologina työskentelevä mies. Perhettä Grundströmin matkustelu kirjan puitteissa ei häirinnyt.

– Kun perheessä on antropologi, on matkustamiseen jo totuttu.

Harrastuksikseen hän mainitsee retkeilyn ja kulttuurin, erityisesti teatterin ja kirjallisuuden.

Toimittajan urasta Grundström haaveili jo lukioikäisenä, ja hän hakeutuikin opiskelemaan valtiotieteitä lukion jälkeen. Opiskeluaikana hän innostui sosiologiasta ja harkitsi tutkijaksi ryhtymistä mutta päätyi kuitenkin toimittajan ammattiin.

Grundström kertoo uusimmassa teoksessaan Musta orkidea ilmastonmuutoksen vaikutuksista borneolaisten orkideanmetsästäjien elämään. Hän halusi kirjaansa jonkin jokaista suomalaista koskettavan symbolin ilmastonmuutokselle ja valitsi jokaisessa marketissa myytävät orkideakasvit. Samalla hän käsittelee Neste Oilin laajoja palmuöljyplantaaseja Singaporessa ja niiden vaikutuksia paikallisten elämään.

Tietokirjailija Grundström haluaa ilmaista huolensa ilmastonmuutoksesta kaikille ihmisille.

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan vakavin tulevaisuuden ongelma, ja tulevaisuuden politiikkaa pitäisi suunnata sen mukaan. Sitä ei tule pelätä tai salata.

 

Lauri Koskela, Laura Koskimäki, Annastiina Latvanen

Ilmastonmuutos orkideojen silmin

Elina Grundströmin tietokirja Musta orkidea vie lukijan matkalle, jossa tarkastellaan ilmastonmuutosta orkideojen kohtalon kautta. Grundström on harkiten valinnut teoksensa aiheeksi orkidean, vaikka se rajaakin kohderyhmää orkideaharrastajiin. Persoonallinen tapa lähestyä ilmastonmuutosta kuitenkin herättää uusia näkökulmia. Tietokirja sisältää sille ominaista nippelitietoa ja antaa samalla lukijalle kokonaisvaltaisen kuvan ilmastonmuutoksesta.

Indonesian matkan avulla Grundström havainnollistaa ilmastonmuutoksen konkreettisia vaikutuksia, joihin ei kotimaassamme päivittäin törmää. Teos herättää lukijan ymmärtämään ilmastonmuutoksen ajankohtaisuuden ja tarjoaa huomattavasti tietoa orkideoista.

Tietokirjan muotoon kirjoitettu, tositapahtumiin perustuva kertomus tarjoaa lukijalle runsaan tietopaketin lisäksi myös kaunokirjallisuuden omaisen tarinan.

Lauri Koskela, Laura Koskimäki ja Annastiina Latvanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?