Koiraharrastajat saivat Viialaan lämpimän treenihallin

Salla Haavisto (vas.), Suvi Palttala ja Outi Tastula ovat tyytyväisiä lämpimään halliinsa.
Salla Haavisto (vas.), Suvi Palttala ja Outi Tastula ovat tyytyväisiä lämpimään halliinsa. Liisa-Ida Sorsa ei päässyt kuvaan.

Viialaan avattiin lokakuun alussa koirien lämmin treenaushalli, joka on yksityisten ja yhdistysten vuokrattavissa. Vanhan viilatehtaan tiloissa sijaitsevan DreamTeam-Areenan perustivat viialalaiset Outi Tastula ja Salla Haavisto sekä tamperelaiset Suvi Palttala ja Liisa-Ida Sorsa.

Tastula kertoo, että naiset treenasivat koirineen aikaisemmin kylmässä hallissa Tampereella.

– Rupesimme sairastelemaan kylmyyden takia, sekä me ihmiset että koirat. Tuli esimerkiksi venähdyksiä. Harrastamme koiratanssia, jossa ollaan paljon maanrajassa. Rupesimme etsimään lämmintä tilaa, jonka voisimme vuokrata. Sopiva tila löytyi lopulta täältä vanhalta viilatehtaalta.

Hallissa on 15 asteen lämpötila pakkasillakin. Mattopohjainen harjoituskenttä on kooltaan 15 kertaa 17,5 metriä.

Treenitila soveltuu erityisesti koiratanssin ja tottelevaisuuskoulutuksen harrastamiseen. Tällä hetkellä tila ei sovellu agilityyn, mutta tämäkään ei ole pois suljettu vaihtoehto, mikäli toimintaa laajennetaan tulevaisuudessa.

Toimintamuodoksi valikoitui osuuskunta.

– Meillä ei ole tarkoitus tuottaa voittoa. Olennaista on, että saimme treenitilan itsellemme, ja saamme toiminnalla katettua kulut. Tämä on ainoa lämmin halli tällä seudulla. Meillä käy koiraharrastajia muun muassa Tampereelta, Valkeakoskelta ja Vesilahdesta, Outi Tastula sanoo.

 Koulutuksia ja kisoja

Hallin perustajat ovat pitkän linjan koiraihmisiä. He järjestävät hallissa erilaisia koulutuksia sekä kisoja.

– Koulutamme itseämme koko ajan lisää. Meillä on myös ulkopuolisia kovan tason kouluttajia. Itse olen käynyt koiratanssin koulutusohjaajakurssin ja koulutan myös tottelevaisuutta. Meillä on metodina operatiivinen ehdollistaminen, eli käytämme vain passiivisia rangaistuksia, Tastula selittää.

Hän pitää nelikon valttina vahvaa osaamista. Salla Haavisto tunnetaan koiratanssipiireissä koko Suomessa. Hän on voittanut Suomen mestaruuden ja hopean sekä kaksi pronssitilaa.

– Koiratanssissa yhdistyy hienosti tanssiminen ja koiran kanssa touhuaminen. Lajissa saa käyttää mielikuvitusta ja luovaa hulluutta, Haavisto kertoo innostuneena.

Hänellä on kolme westietä eli länsiylämaanterrieriä, joista yksi on valioitunut koiratanssissa toisena koirana Suomessa. Saavutusta voi pitää huimana, sillä westiet eivät ole yhtä helppoja kouluttaa kuin monet muut rodut, joilla on suurempi tarve miellyttää ihmistä.

– Valitsin koirarodun sen perusteella, että pidän siitä. En ota koiria harrastusvälineeksi, mutta nämä innostuivat koiratanssista.

DreamTeam-Areenan tiloja on kysytty sitä enemmän, mitä kylmemmiksi säät käyvät. Viimeksi hallissa järjestettiin koiratanssin möllikisat eli harjoittelukisat lauantaina 30. marraskuuta.

Esiintymisasut ovat olennainen osa koiratanssin näyttävyyttä.
Esiintymisasut ovat olennainen osa koiratanssin näyttävyyttä. Salla Haavisto ja Lime lauantain harjoituskisoissa. Kuva: Annika Rasku.
Salla Haavistolla on kolme westietä, joista kuvassa on Greippi.
Salla Haavistolla on kolme westietä, joista kuvassa on Greippi.