Päättäjät saavat hetken katsoa maailmaa lapsen silmin

Presidenttipari saa naamioterveiset Akaasta

Janne Körkön, Elias Niemen ja Eemeli Rantalan tekemät naamiot toimitettiin akaalaisille valtuutetuille viime viikolla. Naamioprojektia Arvo Ylpön koululla vetänyt Riku Laakkonen toivoi päättäjien katsovan asioita joskus myös lapsen silmin.

Janne Körkön, Elias Niemen ja Eemeli Rantalan tekemät naamiot toimitettiin akaalaisille valtuutetuille viime viikolla. Naamioprojektia Arvo Ylpön koululla vetänyt Riku Laakkonen toivoi päättäjien katsovan asioita joskus myös lapsen silmin.

Tänään Lapsen oikeuksien päivänä liputetaan ensi kertaa virallisesti lasten puolesta. Arvo Ylpön koulun neljäsluokkalaiset lähettivät terveisensä Akaan päättäjille jo viikkoa ennakkoon, viime viikon keskiviikon valtuuston kokoukseen. Kokouksessa jokainen valtuutettu sai eteensä koululaisten tekemän naamion ja siihen liitetyt terveiset. Lapset toivoivat muun muassa ilmaisia elokuvia, enemmän kiipeilytelineitä koulun pihalle, uimahallia ja tanssinopetusta. Monet neljäsluokkalaiset painottivat lapsen oikeutta hyvään kouluun, turvalliseen päiväkotiin ja päivähoitoon sekä kirjastoon. Samu Hakanen toivoi Akaaseen jäähallia ja Janne Körkkö vetosi kirjaston puolesta.

Työrauhaa ja kunnollisia soittimia

Akaalaisten valtuutettujen lisäksi Arvo Ylpön koulun terveiset lähtevät myös presidenttiparille ja lapsiasiavaltuutetulle. 4B-luokan Janina Elijoen valmistama naamio ja siihen liitetty toive on osoitettu presidentti Sauli Niinistölle.

– Lapsella on oikeus työrauhaan ja hyvään opetukseen sekä kunnollisiin soittimiin, sellonsoittoa harrastava Janina lukee naamioon kiinnitetystä kortistaan.

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion korttiin kirjataan toive hyvistä kirjoista.

– Hyvä, runoilijana hän on kirjojen ystävä, 4B-luokan luokanopettaja Virva Valtonen kannustaa.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan korttiin kirjataan Akaan-terveisiksi lapsen oikeus kunnon opetukseen ja moniin luokkaretkiin.

Naamiot tehtiin osana Arvo Ylpön koululla toteutettavaa Taiteesta työtä ja kulttuurista hyvinvointia – eli Tatku-hanketta. Alkuperäinen idea naamioiden tekemisestä oli akaalaisen teatteritaiteen moniosaajan Riku Laakkosen. Lasten Kulttuurikeskus PiiPoossa alkanut naamiohanke lähti leviämään valtakunnalliseksi tempaukseksi Taikalamppu-projektin kautta. Naamioita valmistaessaan lapset ovat päässeet miettimään, mitä päätöksenteko on ja kuka mistäkin asiasta konkreettisesti päättää.

– Idea on, että päättäjät miettisivät asioita hetken lapsen silmin. Asettamalla naamion kasvoilleen he voivat nähdä, mikä on lapsille tärkeää. Myös lapsille jää projektista muistoksi oma kipsivaluoriginaali, joten tässä kaikki saavat itselleen myös jotakin konkreettista, Tatku-hankkeen koordinaattori ja naamiomestari Riku Laakkonen kertoo.

Laakkosen mukaan naamioprojekti on näyttänyt myös sen, miten hankala paikka päätöksien tekeminen on.

– Sen näki siitä, miten lapsetkin oikein pysähtyivät miettimään, mitä korttiin oikein voisi kirjoittaa. Toivottavasti kortit saivat myös valtuutetut pohtimaan, että lapset ovat meidän tulevaisuus, joten valtaa käyttävillä on iso vastuu, Riku Laakkonen linjaa.

Valtakunnallisen naamiohankkeen vetäjä Saara Vesikansa Taikalamppukeskuksesta kertoo, että Arvo Ylpön koululaisten naamiot toimitetaan myöhemmin presidenttiparille ja lapsiasiavaltuutetulle.  Muiden pirkanmaalaisten lasten naamiot matkaavat tänään bussilla Arkadianmäelle, jossa naamiot ottaa vastaan hankkeen suojelija, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Paikalle on kutsuttu myös kaikki Pirkanmaan kansanedustajat.

SONY DSC

 

 

Lapsen oikeuksien päivänä Pinja Jaskari, Adina Rantanen, Iita Selkama ja Janina Elijoki toivovat Akaaseen koulurauhaa, hyvää opetusta, kunnollisia soittimia, hyviä kirjoja sekä monia luokkaretkiä.

Lapsen oikeuksien päivänä Pinja Jaskari, Adina Rantanen, Iita Selkama ja Janina Elijoki toivovat Akaaseen koulurauhaa, hyvää opetusta, kunnollisia soittimia, hyviä kirjoja sekä monia luokkaretkiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arvo Ylpön koulun neljäsluokkalaisten naamiot lähtevät presidenttiparille

Akaan Arvo Ylpön koulun 4B-luokkalaisten tyttöjen naamiot toimitetaan presidentti Sauli Niinistölle, presidentin puoliso Jenni Haukiolle, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulalle sekä valtakunnallista naamioprojektia vetävälle Saara Vesinkansalle Taikalamppukeskukseen. Lapsen oikeuksien päivänä Pinja Jaskari, Adina Rantanen, Iita Selkama ja Janina Elijoki toivovat Akaaseen koulurauhaa, hyvää opetusta, kunnollisia soittimia, hyviä kirjoja sekä monia luokkaretkiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?