Junnu Vainion laulut taipuvat myös kirkonmenoihin

Sunnuntaina 24.11. klo 17 vietetään Kylmäkoskella ensimmäistä olkkarikirkkoa Koko kylän olkkarissa osoitteessa Haavistontie 1.

Idea messuun on saatu Juice­kirkoista, joita on ollut eri puolilla Suomea sekä puolen tunnin messuista, joita on toimitettu kuluvana syksynä Tampereella. Olkkarikirkossa Kylmäkoskella säilyvät silti jumalanpalveluksen keskeiset elementit: rippi, tekstit Raamatusta, saarna sekä ehtoollinen. Erikoisuutena olkkarikirkossa on se, että siellä lauletaan lauluntekijä­säveltäjä Juha Junnu Vainion lauluja, jotka kanttori Juha Salmesvuori on valinnut. Junnu Vainion laulujen teemat sopivatkin hyvin kirkonmenoihin.

Vainion laulut kertovat pienen ihmisen tunnoista elämän suurissa kysymyksissä ja sen kiertokulussa. Lauluissa on nöyryyttä Jumalaa, elämän antajaa kohtaan. Samalla lauluissa on haikeaa pohdintaa elämän lyhyydestä ja kaikesta siitä, mitä olisi voinut tehdä ehkä toisin. Lauluissa tulee esiin myös koti­ikävä ja kaipaus, mikä sopii hyvin kirkkovuoden lopun ja pyhäinpäivän aikaan.

Olkkarikirkon tila on alkujaan ollut aivan muussa käytössä kuin kirkkotilana, joten Junnu Vainion laulut sopivat maanläheisyydessään juuri tuohon tilaan. Päätöslauluna laulamme olkkarikirkossa seuraavan Junnu Vainion sanoittaman laulun, joka kertoo viisaasti Jumalan meille antamasta elämän lahjasta:

”En päivääkään vaihtaisi pois. Ei olla tään kauniimpaa vois.

Saan lahjaksi elämän yhden vaan, sen elää voin päivän vain kerrallaan.

Saan olla niin paljosta kiitollinen, kunhan vain osoittaa muistaisin sen.

Se lahjoista suurin on mun kohdallain kun tänne mä syntyä sain.

En päivääkään vaihtaisi pois -laulun lisäksi ohjelmassa ovat muun muassa laulut Sellaista elämä on, Yksinäinen saarnipuu, Kotkan poikii ilman siipii ja Mun sydämeni tänne jää.

Olkkarikirkko kestää reilu puoli tuntia. Liturgina toimii Kylmäkosken kappalainen Riina Saastamoinen ja kanttorina Juha Salmesvuori. Kirkonmenojen jälkeen Koko kylän olkkari tarjoaa kahvit.

 

Riina Saastamoinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?