Uuden talon nimeksi Torkonniityn ryhmäkodit - osasto nimetty Akaan nimikkokasvien mukaan

Hakalehdon vanhainkodin korvaava ryhmäkoti valmistuu loppukesästä 2014

Hakalehdon vanhainkodin vastaava hoitaja Hannele Takaniemi on tyytyväinen, että uusi rakennus tarjoaa terveet ja ajanmukaiset tilat vanhuksille ja hoitohenkilökunnalle. Rakennustyömaan kyltissä lukee vielä työnimi Hakalehdon ryhmäkodit.

Hakalehdon vanhainkodin vastaava hoitaja Hannele Takaniemi on tyytyväinen, että uusi rakennus tarjoaa terveet ja ajanmukaiset tilat vanhuksille ja hoitohenkilökunnalle. Rakennustyömaan kyltissä lukee vielä työnimi Hakalehdon ryhmäkodit.

Tehostettua palveluasumista tarjoavan vanhusten ryhmäkodin rakentaminen on alkanut Toijalassa Hakalehdon vanhainkodin takana sijaitsevalla tontilla. Hakalehdon korvaavaan yksikerroksiseen rakennukseen tulee kolme osastoa ja 36 paikkaa eli saman verran kuin on nykyisessä Hakalehdossa. Huoneet ovat 25 neliön suuruisia yhden hengen huoneita, mutta myös pariskunnat pyritään huomioimaan suunnittelussa.

Hakalehto-nimi korvataan uudella. Henkilökunnan tekemistä ehdotuksista talon nimeksi on valittu Torkonniityn ryhmäkodit. Nimi viittaa Torkon alueeseen ja rakennuspaikkaan, peltoon. Osastot ovat puolestaan saaneet nimet Kurjenkello, Visakoivu ja Rantaorvokki, jotka ovat myös Akaan nimikkokasveja.

Torkonniityn ryhmäkotien on määrä valmistua elokuun alkuun mennessä.

– Jos aikataulu ei elä sen kummemmin, tavoitteena on saada muutot tehtyä elokuun alussa, kertoo Akaan kaupungin vanhustyönjohtaja Leila Haakana.

Uuteen taloon siirtyvät Hakalehdon asukkaat. Akaalaisten ohella ryhmäkotiin voidaan ottaa asukkaita myös samaan yhteistoiminta-alueeseen kuuluvasta Urjalasta.

Rakennuksen on suunnitellut rakennusarkkitehti Sirpa Wahlbom kouvolalaisesta Arkkitehtisuunnittelu Arkilla Oy:stä. Pääurakoitsijana on Elementit-E Oy. Hankkeen kustannukset ovat noin neljä miljoonaa euroa, mihin kaupunki on saanut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta noin 30 prosentin avustuksen.

Neliöitä vähemmän käytännöllisyyttä enemmän

Akaan kaupungin vanhainkodeista tehostettua palveluasumista on tällä hetkellä vain Kylmäkosken Tarpiakodissa, jossa on myös laitospaikkoja.

Vanhustyönjohtaja Leila Haakanan mukaan nykyisin suuntana on korvata laitospaikat tehostetulla palveluasumisella.

– Laitospaikkoja ei tänä päivänä käytännössä rakenneta. Lähinnä laitosasumisen ja tehostetun palveluasumisen erona on maksupolitiikka, mutta hoito on edelleen samanlaista ja asukkaat hoidetaan loppuun asti. Asiakkaalle hoito ei tule kalliimmaksi verrattuna vanhainkotiin.

Uusi rakennus on vanhustyönjohtajan mukaan tarpeen, koska Hakalehdon peruskorjaus olisi tullut uutta kalliimmaksi.

– Kun Hakalehdon rakenteista tehtiin kuntotutkimusta ja laskelmaa, mitä maksaisi peruskorjaus ja uudisrakennus, uuden rakentaminen osoittautui paljon halvemmaksi kuin vanhan peruskorjaus. 1970-luvulla rakennettu Hakalehto on epäkäytännöllinen eikä vastaa tämän päivän hoitotyön tarpeisiin. Esimerkiksi maan alla ovat kellarikerrokset, joissa on pitkää käytävää vailla käyttötarkoitusta. Peruskorjaus olisi tuntunut turhalta.

Kun Hakalehdossa neliöitä on noin 2500, uudisrakennuksessa niitä on vajaat 1900.

– Se kertoo siitä, että uusi rakennus on suunniteltu tämän päivän hoitotyön ja asukkaiden tarpeisiin. Turhat käytävät ja 70-luvun keksinnöt on jätetty pois.

Nykyisen Hakalehdon vanhainkodin kohtalosta ei ole vielä lopullista päätöstä.

– Alustavan suunnitelman mukaan keittiöosa säilyisi ja osastot purettaisiin, mutta siitä ei ole vielä käsitelty. Se etenee omana prosessinaan, vanhustyönjohtaja Leila Haakana kertoo.

Uuteen rakennukseen tulee jakelukeittiö.

Mäntymäessä tehostettua palveluasumista ensi vuonna

Tehostettua palveluasumista on tulossa myös Mäntymäen ja Havulinnan vanhainkoteihin. Mäntymäen vanhainkodin alakerta muuttuu tehostetuksi palveluasumiseksi ensi vuoden alusta ja Havulinnassa muutos toteutuu suunnitelman mukaan 2015.

Mäntymäessä muutostöitä on tehty kesän aikana ja ne jatkuvat edelleen. Alakertaan tulee yhden hengen huoneita sekä pariskunnalle tarkoitettu yksi kahden hengen huone. Mäntymäen vanhainkodin yläkerrassa jatkuu laitoshoito. Muutosten myötä Mäntymäen paikkaluku pienenee 51:stä 48:aan.

Vanhustyönjohtaja Leila Haakana kertoo, että kaupunki tiedottaa asukkaita ja omaisia Hakalehdon ja Mäntymäen vanhainkotien muutoksista. Perusturvalautakunta päättää tehostetun palveluasumisen maksuista ja periaatteista joulu- tai tammikuun kokouksessaan.

Akaan kaupunki ostaa myös tehostettua palveluasumista Hoitokoti Arwolasta, jonka omistaa Mainio Vire Oy.

81ryhmäkodit2 7.psd 6.psd 5.psd
Ryhmäkodin julkisivu nykyisen Hakalehdon suuntaan.

Ryhmäkodin julkisivu nykyisen Hakalehdon suuntaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?