Akaa esittää liitosselvitystä Urjalan ja Valkeakosken kanssa

Jaakko Leinosen ehdotus voitti viimeisessä äänestyksessä kaupunginhallituksen esityksen 41-1. Yksi äänesti tyhjää.

Jaakko Leinosen ehdotus voitti viimeisessä äänestyksessä kaupunginhallituksen esityksen 41-1. Yksi äänesti tyhjää.

Akaan valtuusto päätti viime viikon keskiviikkona, että kaupunki esittää valtiolle liitosselvityksen tekemistä Urjalan kunnan ja Valkeakosken kaupungin kanssa. Asiasta äänestettiin kolme kertaa, koska keskustelun aikana ehdotettiin montaa eri vaihtoehtoa.

Kaupunginhallituksen esitys oli, että valtiolle esitetään selvitystä Valkeakosken kanssa. Harri Rämö (sd) esitti selvityskumppaniksi pelkkää Urjalaa, Jaakko Leinonen (kok) Urjalaa ja Valkeakoskea ja Markku Anttila (kesk) näitä kahta ja lisäksi Lempäälää ja Vesilahtea.

Rämön esitys voitti ensimmäisessä äänestyksessä Anttilan esityksen äänin 24–16, kolme tyhjää. Leinosen esitys puolestaan pudotti Rämön äänin 33-8, kaksi tyhjää. Viimeisellä kierroksella Leinosen Urjala-Valkeakoski-ehdotus voitti kaupunginhallituksen esityksen äänin 41–1, yksi tyhjä. Varavaltuutettu Matti Humaloja (vas) äänesti tyhjää joka kierroksella, Hannu Järvinen (sd) kahdessa ensimmäisessä ja Jukka Saari (vas) ensimmäisessä äänestyksessä. Hannu Järvinen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Harri Rämö esitti pelkkää Urjalaa selvityskumppaniksi jo kaupunginhallituksessa, missä esitystä kannatti Salla Bister (sd). Urjalan kannatukseen myös valtuustossa vaikutti se, että Urjalan valtuusto ehti maanantaina 11.11. päättää omasta esityksestään kuntaliitosselvitysasiassa. Urjalan ensisijainen selvityssuunta on Akaa, Valkeakoski, Lempäälä ja Vesilahti.

Viitasaari ihmetteli kirjavaa keskustelua

Äänestystyksiä edeltäneessä keskustelussa kannatettiin, vastusttiin ja ihmeteltiin monia asioita. Jukka Salminen (kok) muun muassa kertoi, että kannattaisi muuten Valkeakoski-selvitystä mutta inhoaa turhaa työtä. Eero Lapinleimun (kok) mielestä taas se asenne, että valkeakoskelaiset ovat pöhköjä, ei ole hedelmällinen neuvotteluille. Harri Rämön mielestä Valkeakoskea ei kiinnosta Akaassa kuin junarata ja moottoritien pätkä. Lisäksi suomalainen julkishallinto ei ole Rämön mielestä koskaan ollut niin sekaisin kuin nyt.

Risto Kajannon (kok) mielestä kaikkea kannattaa selvittää, koska ilmaiset pullakahvit ovat aina tervetulleita virkamiehille.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ihmetteli vilkkaan keskustelun päätteeksi, miksi valtuuston seminaarissa ei noussut mitään muita esityksiä kuin Valkeakoski, johon kaupunginjohtaja sitten omassa esityksessään tarttui. Nyt vaihtoehtoja piisasi.

– Tämä on esitys liitosselvityksestä valtiolle, mutta minä en todennäköisesti tule esittämään tämän keskustelun pohjalta minkäänlaista liitosta, Viitasaari totesi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?