Kuudesluokkalaiset siirtymässä pysyvästi Hirvialholle

Kaupunginhallitus oli yksimielinen Keskustan koulun peruskorjauksesta

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Keskustan koulu peruskorjataan. Koulun rehtori ja sivistysjohtaja toivovat ensin laajempaa keskustelua koulun tarpeista ja koko kouluverkosta.

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Keskustan koulu peruskorjataan.

Akaan kaupunginhallitus esittää 13.11. kokoontuvalle valtuustolle Viialan Keskustan koulun nykyisten tilojen ja palloiluhallin peruskorjausta. Kaupunginhallitus hyväksyi tiistaina yksimielisesti kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esityksen, jonka mukaan koulu peruskorjataan täydellisesti ja Hirvialhon koululle tehdään tarvittavat tilamuutokset.

Aiemmin kokoomuksen Susanna Saxberg on esittänyt kaupunginhallituksessa, että Keskustan koulua ei peruskorjata vaan edetään muilla järjestelyillä kohti Viialan yhtenäiskoulua. Viimeksi ehdotus raukesi kannattamattomana, ja nyt myös Saxberg oli nykyisten tilojen peruskorjauksen kannalla.

Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan kuudesluokkalaisten opetus siirtyisi pysyvästi viereiselle Hirvialhon koululle, ja sen tiloja käytettäisiin muutenkin Keskustan koulun opetuksessa. Hirvialholle tehtäisiin myös muun muassa toinen kotitalousluokka.

Keskustan koulun peruskorjauksen kustannusarvio on noin 5,3 miljoonaa euroa, ja kotitalousluokan toteuttaminen Hirvialhon koululle maksaa 66 000 euroa.

Jos valtuusto on samaa mieltä hallituksen kanssa, Rasin koulu jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissa. Liikuntatilan rakentaminen Rasin koululle selvitetään erikseen myöhemmin.

Muut vaihtoehdot Viialan alueen vuoden 2020 tarpeet täyttäväksi kouluverkoksi olivat Keskustan koulun peruskorjaus ja laajennusosan rakentaminen Rasin koulun oppilaita varten (6,7 miljoonaa euroa), Keskustan koulun peruskorjaus ja viereisen asuntolan muuttaminen Rasin koulun oppilasmäärälle riittäviksi opetustiloiksi (6,7 m€), Hirvialhon koulun laajennus Keskustan koulun oppilaita varten (10,2 m€) ja Hirvialhon koulun laajennus Keskustan ja Rasin koulujen oppilaita varten (10,4 m€).

Vuosikausien oireilu ennen sulkemista

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto määräsi Viialan Keskustan koulun käyttökieltoon 1.3.2013 alkaen. Koulurakennuksen kaikista eri rakenneosista löytyi keväällä teetetyssä selvityksessä mikrobivaurioita. Merkittävimmät mikrobivauriot ovat väli- ja yläpohjakotelorakenteiden sisällä. Kosteusvaurioita on aiheutunut kosteusteknisesti toimimattomista rakenteista, puutteellisista ulkopuolisesta sadevesienhallinnasta sekä alapohjien osalta toimimattomista ja ikääntyneistä vedeneristyksistä.

Viime vuosien aikana Keskustan koulun tiloja on moneen kertaan jouduttu poistamaan käytöstä kokonaan tai määräajaksi oppilaiden ja henkilökunnan sairastumisia aiheuttaneen homeen ja sisäilmaongelmien vuoksi.

Viialan Keskustan koulu on Akaan suurin koulu. Tänä lukuvuonna koulussa on 460 oppilasta.

Akaan kaupunki järjestää kaikille avoimen Keskustan koulun tulevaisuutta ja korjausvaihtoehtoja käsittelevän keskustelutilaisuuden Hirvialhon koulun salissa maanantaina 11.11. kello 18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?