19-vuotias Otto Puonti palkattiin suoraan koulun penkiltä

Kylmäkosken Jauhemaalaus laajentaa ja valmistautuu jo seuraavaan siirtoon

78jauhemaalaus4Tasaisesti kasvanut Kylmäkosken Jauhemaalaus laajentaa toimitilojaan Tipurilla. Lisäosaan siirtyy esikäsittely eli raepuhallus, joka nykyisin tapahtuu maalaamon yhteydessä olevassa kontissa. Kontilta vapautuva hallitila antaa puolestaan mahdollisuuden kehittää maalauslinjaa.

Yrittäjä Janne Kaukisen mukaan laajennuksella varaudutaan jo tulevaan. Asiakkaiden kanssa käydyt keskustelut ovat vakuuttaneet yrittäjän siitä, että töitä riittää.

– Tämä on askel eteenpäin ensi ja sitä seuraavaa vuotta silmällä pitäen. Jos hommaa aletaan kehitellä vasta sitten, kun töitä alkaa tulla, ollaan jo myöhässä. Vielä olisimme pärjänneet vanhalla tilalla, mutta pitää katsoa tulevaisuuteen.

Kaukisen mukaan nyt tehtävä 80 neliön laajennus on tilaltaan pieni, mutta toiminnan kehittämisen kannalta sitäkin merkittävämpi. Yritys investoi samalla uusiin esikäsittelylaitteisiin, mikä tehostaa toimintaa. Nykyistä esikäsittelykonttia suurempi tila mahdollistaa myös isompien kappaleiden käsittelyn. Tavoitteena on saada laajennus käyttöön vielä ennen vuodenvaihdetta.

Esikäsittelyn siirtyminen pois maalaamohallista tuo tilaa seuraavalle siirrolle.

– Kun tukkeena ollut puhaltamo siirtyy pois, saadaan halli maalauslinjan käyttöön koko leveydeltä. Voimme lähteä kehittämään sitä ja tehdä konehankintoja. Sitä on suunniteltu jo pitkään ja tehty erilaisia ratkaisuja. Suunnitelmat ovat valmiita toteutettavaksi, kun puhaltamo saadaan pois tieltä.

Kaukinen arvioi, että ensi vuodelle suunnitellut satsaukset maalaamoon liki kaksinkertaistavat yrityksen maalauskapasiteetin.

– Kun puhaltamo on omana yksikkönään ja maalaamo omanaan, pystymme suunnittelemaan aamu- ja iltavuoroon siirtymistä, joka nostaisi kapasiteettia entisestään. Nyt jompikumpi on laahannut vähän perässä. Jos puhaltamo pysyy mukana, maalaamo jää jälkeen ja toisin päin.

Nyt tehtävä laajennus laitteineen tulee maksamaan noin 120 000 euroa. Suunnitellut investoinnit maalaamoon Kaukinen arvioi olevan parinsadantuhannen euron luokkaa.

Kaukinen on varautunut tulevaisuuteen vieläkin pidemmälle vuokraamalla hallin viereisen tontin, johon hänellä on etuosto-oikeus.

– Nyt tehtävä laajennus antaa meille lisäaikaa, mutta jos jonkin vuoden kuluttua päästäisiin eteenpäin. Kuvat laajennuksesta on jo piirretty.

Kylmäkosken Jauhemaalaus aloitti vuonna 2007 Kylmäkosken kirkonkylässä. Oma halli Tipurille valmistui 2009 – taantumaan.

– Pahimmillaan se oli sitä, että istuin töissä yksikseni lavojen päällä ja odottelin töitä, Kaukinen muistelee.

Vaikka yleinen taloustilanne on nytkin synkkä, Kylmäkosken Jauhemaalauksessa eletään valoisampia aikoja kuin vuonna 2009. Tilauksia on tullut jo ensi vuodelle. Isoimpia asiakkaita ovat akaalaiset Elematic, HTL Works ja urjalalainen Konepaja Santalahti.

Kesällä Kaukinen palkkasi yritykseen kolmannen vakituisen työntekijän. Tuorein tulija on keväällä Valkeakosken ammattiopiston pintakäsittelylinjalta valmistunut 19-vuotias akaalainen Otto Puonti, joka teki myös kahden kuukauden työharjoittelun Kylmäkosken Jauhemaalauksessa. Yrittäjä arvelee, että yhden uuden työntekijän palkkaaminen on ajankohtaista jälleen ensi vuonna.

– Ja sitten jos siirrymme vuoroihin, silloin väkimäärä täytyy tuplata, Kaukinen laskee.

 

 

78jauhemaalaus4
Kylmäkosken Jauhemaalauksen laajennuksessa oli viime viikolla valmiina sokkeli. Janne Kaukinen aikoo ryhtyä kehittämään maalaamoa, kun esikäsittely siirtyy hallista uuteen osaan.

Kylmäkosken Jauhemaalauksen laajennuksessa oli viime viikolla valmiina sokkeli. Janne Kaukinen aikoo ryhtyä kehittämään maalaamoa, kun esikäsittely siirtyy hallista uuteen osaan.

78jauhemaalaus1
Otto Puonti (vas.) Kylmäkoskelta on Kylmäkosken Jauhemaalauksen uusin työntekijä. Yrittäjä Janne Kaukisen mukaan työsopimus oli molemminpuolinen lottovoitto.

Otto Puonti (vas.) Kylmäkoskelta on Kylmäkosken Jauhemaalauksen uusin työntekijä. Yrittäjä Janne Kaukisen mukaan työsopimus oli molemminpuolinen lottovoitto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?