Valtuusto päättää tänään suljetuista vuodeosastopaikoista

Akaan valtuusto päättää tänään, otetaanko alkuvuodesta säästösyistä suljetut kahdeksan vuodeosastopaikkaa uudelleen käyttöön. Paikkojen sulkemisesta päätti edellinen valtuusto viime joulukuussa. Päätöksen jälkeen Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilta suljettiin kummaltakin neljä paikkaa. Nykyinen valtuusto on puolestaan elokuussa osana säästöpakettia hyväksynyt, että paikkojen sulkemista jatketaan vuosina 2014–2015. Nyt valtuusto kuitenkin käsittelee asiaa jälleen Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunnan nostettua asian uudelleen esiin.

Valtuuston käsittelyn pohjana on Akaan kaupunginhallituksen esitys, että kaikki vuodeosastopaikat ovat käytössä koko vuoden. Hallituksessa asiasta äänestettiin. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari esitti kahdeksan vuodeosastopaikan avaamista mutta myös kesäsulkua niin, että Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilta suljettaisiin kummaltakin 10 paikkaa kesä-elokuussa 2014. Tällöin myös tarve palkata kesäsijaisia vähenisi.

Kaupunginjohtajan esitys hävisi äänestyksessä 3–6, 1 tyhjää Hannu Järvisen (sd) tekemälle ja Inka Savolaisen (sd) kannattamalla esitykselle, että kaikki vuodeosastopaikat ovat käytössä koko vuoden. Järvisen ja Savolaisen kannalla olivat myös Salla Bister (sd), varajäsen Tapio Kivistö (ps), Harri Rämö (sd) ja Jukka Saari (vas). Kaupunginjohtajan esityksen kannalla olivat Eero Lapinleimu (kok), Mari Peräkivi (kesk) ja Jouko Rytkönen (kok). Markku Anttila (kesk) äänesti tyhjää.

Vuodeosastopaikkojen avaamista rajoituksitta kaupunginhallituksessa esittäneen Hannu Järvisen mukaan paikkojen sulku on tuonut säästöjen sijaan lisäkuluja, kun vuodeosastoilla ei ole ollut tilaa erikoissairaanhoidosta tuleville.

–        Kun sulusta päätettiin, ajateltiin, että säästetään 100 000 euroa. Mutta kun ihmisiä on makuutettu sairaalassa, kun vuodeosastolle ei ole päässyt, tulee siitä persnettoa tänä vuonna kait yli 300 000 euroa eli onkin jouduttu maksamaan. Säästöä on haettu hölmöläisittäin, kun loppujen lopuksi säästö on tullutkin maksamaan, Järvinen sanoo.

Järvinen ei usko myöskään, että sulun ajoittaminen kesälle toimisi tai toisi säästöä sen paremmin. Hän muistuttaa myös, että vuodeosastoilla ollaan oravanpyörässä, kun osastoilla on vanhainkotipaikkaa odottavia potilaita.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?