Strategioita ja perustaa

Akaan Seudun päätoimittaja haastatteli laajasti lehden 9.10. ilmestyneessä numerossa kokenutta kunnallispoliitikkoa. Kovin oli lohduton kuva sosiaaliasioiden tilasta. Asiantuntija varmasti tietää.

Minulle jäi kuitenkin päällimmäiseksi mieleen kirjoittajan seuraava toteamus: ”Hänelle on turha puhua suurista strategioista, jos perusta jo pettää.” Tämä lausuma on minulle lähes käsittämätön. Toki minunkin mielestä strategioita voi kaupungilla olla vain yksi. Muutoin on todella outoa ehdollistaa jotain perusteenaan asia, joka ei ole millään tavoin yhteismitallinen. Strategiahan ei ole mikään yksittäinen seikka, vaan polku, joka toteutettuna vie tavoitteisiin. Se on suunnitteluprosessi, siis työkalu, joka mahdollistaa halutun päämäärän saavuttamisen monimutkaisessa ja muuttuvassa ympäristössä.

Akaan kaupunki on yhteisö (yritys), jonka prosessien kautta kulkee 100 miljoonaa euroa vuodessa (liikevaihto), se on yli 1 000 henkilön työpaikka ja sillä on 17 000 asiakasomistajaa. Sikäli kun jutun kirjoittajalla tai haastatellulla on tehokkaampia ja vaikuttavampia tapoja ohjata tällaista yhteisöä tavoitteisiin, kehotan kyllä kertomaan niistä. Voi tulla yllättävänkin nopeasti kutsu Tukholmaan.

Itse kyllä joudun tyytymään strategian tekoon ja etenkin sen täytäntöönpanoon. Jollain aikavälillä saattaisi syntyä kokonaiskuvaa asioista ja hieman yhteistä näkemystä ja ratkaisuja näihin sosiaalipuolenkin kiperiin kysymyksiin.

 

Jaakko Sjöblom