Lähihoitajaopiskelijat vierailivat Havulinnassa

Ella Kero (vas.), Janina Kaskela,  Marikki Välimaa sekä Eeva-Liisa Tiensuu poikkesivat kylään Erkki Kososen huoneeseen. Havupirtin asukkaat den Erkki Kosonen ja Eeva-Liisa Tiensuu toivottivat nuoret kylään toistekin.

Ella Kero (vas.), Janina Kaskela, Marikki Välimaa sekä Eeva-Liisa Tiensuu poikkesivat kylään Erkki Kososen huoneeseen. Havupirtin asukkaat Erkki Kosonen ja Eeva-Liisa Tiensuu toivottivat nuoret kylään toistekin.

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopiston ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijat osallistuivat viime viikolla vietettyyn vanhustenviikkoon vierailemalla torstaina kotipaikkakuntiensa vanhainkodeissa. Akaalaiset opiskelijat Laura Ruonala ja Emmi Tammi Viialasta sekä Ella Kero, Marikki Välimaa ja Janina Kaskela Toijalasta viettivät parituntisen vanhainkoti Havulinnan asukkaiden seurassa.

– Päivään kuuluu ulkoilua ja juttelua asukkaiden kanssa. Tarkoitus on tuoda arkeen pientä iloa, 16-vuotiaat Laura ja Emmi kuvailevat.

Tyttöjen mukaan juuri ihmisläheinen työ ratkaisi heillä opiskelualan.

– Ihmisten parissa ja nimenomaan erilaisten ihmisten kanssa oleminen sekä auttamisen halu saivat hakemaan lähihoitajaopiskelijaksi.

Lauran ja Emmin ulkoiluseuraksi lähtenyt Eila Salmi ei pistäisi pahakseen, vaikka opiskelijat kyläilisivät Havulinnassa useamminkin. Salmelle mieleistä ajanvietettä on myös bingo.

– Totta kai. Kivaahan se, on kun tulevat.

Myös Havupirtin asukkaat EevaLiisa Tiensuu ja Erkki Kosonen toivottivat opiskelijat tervetulleiksi toistekin. Kolmikko 15-vuotias Ella Kero sekä 16-vuotiaat Marikki Välimaa ja Janina Kaskela saivat toimia yleisönä, kun Sakkolan poika Erkki Kosonen kertoi lapsuudestaan ja lauloi vieraille Karjalan kunnailla. Kosonen oli 9-vuotias, kun perhe ensimmäisen kerran joutui jättämään kotinsa Karjalassa.

Opiskelijoista Janina Kaskelalle Havulinna on tuttu paikka jo tet-harjoittelusta. Vanhustyötä on pitää myös todennäköisenä tulevaisuuden ammattinaan. Työ vanhusten parissa kiinnostaa myös Ellaa, ja Marikkia puolestaan tällä hetkellä päiväkoti. Kaikki haluavat tehdä työtä ihmisten parissa. Vanhustyössä opiskelijat pitävät tärkeänä vanhuksen huomioimista ja oikeaa asennetta.

– Positiivinen asenne on aina hyvä.

Oppia vanhuksen kohtaamiseen

Havulinnan vastaavan hoitajan AnnaStiina Salmisen mukaan vanhainkotivierailusta opiskelijat saavat arvokasta kokemusta, miten kohdata vanhus.

– Tekniikat ja teoriatiedot oppii koulussa, mutta tämä on ensiaskel oppia vuorovaikutusta. Ne ovat todella tärkeitä taitoja, koska voi olla haasteellista ja pelottavaakin kohdata ikäihminen, jos hänellä esimerkiksi on muistiongelmia.

Havulinnassa käy vieraita myös seurakunnasta sekä yhdistyksistä, mutta vapaaehtoistyölle on Salmisen mukaan edelleen tarvetta.

– Nuorissa on elämä. Kyllähän meidän asukkaamme tykkäävät katsella lapsia ja nuoria.

Myös läheisten ja ystävien vierailut ovat asukkaille tärkeitä.

– Vaikka vanhus asuu palveluasunnossa tai laitoksessa, ei häntä saisi sinne unohtaa. Omat rakkaat läheiset ovat tosi tärkeitä. Pyrimme huomioimaan vuorovaikutuksen päivittäisissä toiminnoissa, mutta me hoitajat emme voi koskaan korvata sitä, mikä tulee läheisiltä ja rakkailta.

Havulinnassa vanhustenviikkoon kuului myös glamouria, kun Lions Club Toijala/Akaan ladyt tarjosivat asukkaille juhlaviikon kunniaksi Pommacia samppanjalaseista. Lisäksi leijonanaiset laulattivat ja kahvittivat talonväen. Ladyt toteuttivat vanhustenviikon kahvituksen nyt 40. kerran.

Eeva-Liisa Tiensuu (vas.), Janina Kaskela Ella Kero ja Marikki Välimaa olivat yleisönä, kun Erkki Kosonen esitti Karjalan kunnailla.

Eeva-Liisa Tiensuu (vas.), Janina Kaskela Ella Kero ja Marikki Välimaa olivat yleisönä, kun Erkki Kosonen esitti Karjalan kunnailla.

76vanhustenviikko6
 Eila Salmi sai ulkoiluseurakseen Emmi Tammen (vas.) ja Laura Ruonalan.


Eila Salmi sai ulkoiluseurakseen Emmi Tammen (vas.) ja Laura Ruonalan.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?