Lapset pääsevät nyt myös harrastuksiinsa Toijalaan

Sontula sai kauan kaivatun pyörätien

Elecsterin toimitusjohtaja Jarmo Halonen kiitteli Akaan kaupunkia ja Pirkanmaan Ely-keskusta kaikkien sontulalaisten puolesta.

Elecsterin toimitusjohtaja Jarmo Halonen kiitteli Akaan kaupunkia ja Pirkanmaan Ely-keskusta kaikkien sontulalaisten puolesta.

Sontulantien kevyenliikenteenväylä avattiin viime perjantaina Elecsterin tehtaan pihalla pidetyllä juhlalla. Musiikista, kahvista, pullasta ja pehmiksestä saatiin nauttia auringonpaisteessa ja hymyssä suin. Pörssiyhtiön toimitusjohtaja Jarmo Halonen on vuosikymmenten ajan pelännyt, että pyörätie saadaan liian myöhään ja sen avajaisia varjostaa suru.

– Rekat tuovat meille joka päivä tavaraa, ja onneksi se uhkakuva ei ole koskaan toteutunut, että joku koululainen olisi jäänyt alle. Pyörätietä on kaivattu ja odotettu kauan, ja kun itse asun vieressä, on kesän aikana ollut ilo huomata ihmisten puheista, kuinka tärkeä tämä väylä heille on, Halonen sanoi.

Pyörätien poikki vedetyn nauhan leikkasi Sontulan koulun rehtorin tehtävistä vuonna 2001 eläkkeelle jäänyt Sinikka Kuusisto. Oman pätkänsä nauhasta sai moni paikalle tullut koululainen. Lapset olivat monestakin syystä iloisia uudesta pyörätiestä.

– Minä kuljen pyörätietä kouluun joka päivä muutaman kilometrin. Ennen piti ajaa tien laitaa ja talvella kävellä, ja välillä suhahti auto aika läheltä, totesi Juho Koski.

Meeri Nieminen (vas.), Eevi Niemi, Anni Riihivirta, Tiitus Hulkko ja Heikki Kinnari ovat alkusyksyn ajan saaneet ajaa uutta pyörätietä pitkin.

Meeri Nieminen (vas.), Eevi Niemi, Anni Riihivirta, Tiitus Hulkko ja Heikki Kinnari ovat alkusyksyn ajan saaneet ajaa uutta pyörätietä pitkin.

Heikki Kinnari tykkää pyörätiestä, koska se on niin tasainen. Tiitus Hulkko ja Meeri Nieminen taas pääsevät pyörätietä Toijalaan.

– Minä kuljen aina pyörätietä, kun menen Toijalan kirjastoon, kertoi Tiitus.

– Minä pyöräilen torstaisin partioon Toijalaan. Ennen en voinut ajaa sinne pyörällä, mutta kun pyörätie tuli, äiti päästi. Matkaan menee vartista puoleen tuntiin, riippuu kuinka kovaa ajan, sanoi Meeri.

Harvinaista herkkua

Elecster valmisti aikoinaan myös pehmiskoneita, ja yksi niistä jätettiin omaan käyttöön juhlia ja muita tapahtumia varten. Ensin lasten ja sitten aikuisten muodostama jono kertoi, että yllätystarjoilu oli mieluinen.

Kirsi Liesniemi jakoi Elecsterin koneella tehtyä pehmistä kaikille halukkaille.

Kirsi Liesniemi jakoi Elecsterin koneella tehtyä pehmistä kaikille halukkaille.

Vielä harvinaisempaa herkkua on 2,3 kilometrin pituinen kevyenliikenteen väylä, joka rakennettiin kesän aikana nopealla tahdilla Toijalan Kuusikankaalta Sontulan koululle vievän tien risteykseen. Akaan kaupunki teki tämän vuoden maaliskuussa pikapäätöksen omasta 300 000 euron rahoitusosuudestaan, mikä takasi toisen puolikkaan valtion rahaa Ely-keskukselta. Kaupungin reagointi sai avajaisissa kiitosta niin Elecsterin toimitusjohtajalta Jarmo Haloselta kuin Ely-keskuksen investointipäälliköltä Markku Uusitalolta.

– Jos väylää ei olisi nyt tehty, sitä ei olisi tehty vuosikausiin. Ja jos Akaa olisi tehnyt päätöksen kuukautta myöhemmin, tätä ei olisi ehditty tehdä kesän aikana, Uusitalo kertoi.

Pirkanmaan Ely-keskuksella on tekemättömiä kevyenliikenteenväyliä yli 300 kilometriä. Tänä vuonna Akaan väylä oli ainoa laatuaan Pirkanmaalla, ja ensi vuodelle on tulossa vain vajaan kilometrin pätkä Orivedelle valtion erikoisrahoituksen turvin.

– Parhaina vuosina 2000-luvun alussa teimme kevyenliikenteenväyliä kymmeniä kilometrejä vuosittain. Nyt kunnat ovat tehneet aika paljon väyliä meidän verkolle omalla rahalla, kun ovat nähneet, että meidän rahamme menevät kunnossapitoon ja päällystämiseen, sanoi Uusitalo.

Sontulan koulun entinen rehtori Sinikka Kuusisto leikkasi nauhan Ely-keskuksen Markku Uusitalon (vas.), teknisen lautakunnan puheenjohtajan Sirpa Ahlforsin ja Akaan teknisen johtajan Antti Kemin kanssa.

Sontulan koulun entinen rehtori Sinikka Kuusisto leikkasi nauhan Ely-keskuksen Markku Uusitalon (vas.), teknisen lautakunnan puheenjohtajan Sirpa Ahlforsin ja Akaan teknisen johtajan Antti Kemin kanssa.

Sontulan uutta kevyenlikenteenväylää juhlittiin Elecsterin parkkipaikalla auringonpaisteessa.

Sontulan uutta kevyenlikenteenväylää juhlittiin Elecsterin parkkipaikalla auringonpaisteessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?