Usko ja toivo eivät riitä rivimiehelle

Viialassa usutettiin demarijohtoa vaatimaan enemmän

Jukka Gustafssonin mukaan maksuttoman kouluruokailun saa Suomessa poistaa vain hänen kuolleen ruumiinsa yli.

Jukka Gustafssonin mukaan maksuttoman kouluruokailun saa Suomessa poistaa vain hänen kuolleen ruumiinsa yli.

Sosialidemokraattien asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jukka Gustafsson saapuivat maanantaina Tampereelta vierailulle Akaaseen. Viialan työväentalolla kaksikko kuuli paikallisten demareiden toiveita ja terveisiä, ja Toijalassa he tutustuivat Itellan logistiikkakeskukseen.

Työväentalolla paatosta ja vaativuutta oli niin vieraiden kuin isäntienkin äänessä. Gustafsson kävi läpi omia tuntojaan ja tunnelmiaan pitkän linjan demarina, kansanedustajana ja ex-opetusministerinä. Ajatukset liitivät aikakauteen, jolloin presidentteinä istuivat työväentalon kahvion seinälle kehystetyt henkilökohtaiset tutut Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja vielä edellisellä kaudella Tarja Halonen.

– Viimeisissä gallupeissa demareille on annettu vähän yli 15 prosentin kannatus. Tulee murheellinen olo. Semmoisessa sosialidemokratiassa, mitä Tarja Halonen edusti ja edustaa, on tiettyä rosoisuutta ja elämän makua. Hän oli yksinhuoltaja, Kallion tyttö ja vahva sosiaalipolitiikan ja yhteiskuntapolitiikan vaikuttaja. Mutta ei kannata ajatella, että se, mitä sosialidemokratia syvimmältä olemukseltaan on, olisi kadonnut viiden vuoden aikana mihinkään. Meillä on kaikki mahdollisuudet nousta 20 prosenttiin ja ylikin, Gustafsson uskoi.

Eduskunnassa demarit ovat hänen mukaansa muun muassa pitäneet kiinni perusturvasta ja eläkeiästä.

– Porvarien armottomasta painostuksesta huolimatta emme ole suostuneet eläkeiän nostoon. Jossain vaiheessa varmaan vanhuuseläkkeen alaikärajaa joudutaan nostamaan, mutta nyt mennään tällä 63–68 vuotta.

Gustafssonin mukaan todellinen poliittinen työ jää monesti varjoon.

– Politiikka on nyt ulospäin hirveän pinnallista ja viihteellistä. Me menemme Soinin vitsien ja muiden mukaan, mutta jossain kohtaa siihen tulee stoppi.

Suomalaisen koululaisen oikeutta ilmaiseen kouluruokaan Gustafsson puolusti käsi nyrkissä.

– Viime päivinä on puhuttu, että kunnissa ja valtiontaloudessa on nyt niin vaikeata, että pitää kouluruokailukin laittaa maksulliseksi. Entisenä opetusministerinä ja pitkän linjan koulutus- ja sivistyspoliitikkona sanon, että vain minun kuolleen ruumiini ylitse. Ei jumalauta, jos meillä on 1943 kyetty järjestämään lapsille lämmin ateria koulussa, olit rikas tai köyhä, niin ei Suomi tänä päivänä niin köyhä ole, että meidän pitäisi tämmöisistä luopua.

Raimo Järvisen (oik.) mielestä demareiden ei pitäisi toivoa vaan vaatia herroja pärjäämään pienemmillä bonuksilla. Ministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jukka Gustafsson olivat myös sitä mieltä, että nyt ei valtionyhtiöissä ole isojen johtajabonusten aika.

Raimo Järvisen (oik.) mielestä demareiden ei pitäisi toivoa vaan vaatia herroja pärjäämään pienemmillä bonuksilla. Ministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jukka Gustafsson olivat myös sitä mieltä, että nyt ei valtionyhtiöissä ole isojen johtajabonusten aika.

Ministeri Pia Viitanen puhui säästeliäisyyden, niukkoinakin aikoina vaadittavien investointien ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

– Eivät nämä ole johtajien bonusten ajat. On tosi tärkeätä, että valtion yhtiöissä hillitään johtajien bonuksia, Viitanen sanoi.

Muilla yrityksillä esimerkiksi viestintäpuolella ei Viitasen mukaan ole helppoa.

– Kun digitaaliset markkinat tulevat, ja internet on iskenyt jo pitkään, kyllä moni suomalainen lehti ja mediatalo ihmettelee, että milläs me tulevaisuudessa pärjäämme. Näitä mietimme yhdessä alan kanssa.

Akaalaisista demarivaltuutetuista Aarne Kiuru kysyi Viitaselta, missä mallissa makaa vastikkeellinen sosiaaliturva. Ministerin mukaan mitään sellaista hanketta ei ole.

– Minun mielestäni ei ole käynnissä mitään systemaattista, että nyt tehdään sosiaaliturvasta vastikkeellinen. Lähinnä kysymys oli siitä, että Risikon Paula (kok) teki ministerinä keskustelunavauksen, Viitanen vastasi.

Edellisissä Akaan kuntavaaleissa näkyviltä paikoilta sivuun vetäytynyt Raimo Järvinen kantoi huolta muun muassa ajokorttiuudistuksesta ja energiatodistuksesta. Hänen mukaansa Suomi on kohta täynnä ajokortittomia nuoria, joilla ei ole varaa käydä autokoulua. Energiatodistus taas pitäisi Järvisen mielestä poistaa kokonaan.

Puolueen puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle Raimo Järvinen käski viemään tiukat terveiset.

– Olen itse ollut ammattiyhdistysliikkeessä mukana. Ennen me demarit ainakin vaadimme työnantajalta jotain. Valtiovarainministeri puhuu, että minä toivon, että nämä herrat eivät ota palkankorotuksia. Minusta meidän pitää demareina sanoa, että me vaadimme, että niille ei tule palkankorotuksia, Järvinen sanoi.

Pertti Tuomela (vas.) houkutteli Jukka Gustafssonia ja Pia Viitasta mukaan Akaassa järjestettävään TUL Joy Games -tapahtumaan.

Pertti Tuomela (vas.) houkutteli Jukka Gustafssonia ja Pia Viitasta mukaan Akaassa järjestettävään TUL Joy Games -tapahtumaan.

Toijalassa ministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jukka Gustafsson vierailivat Itellan logistiikkakeskuksessa.

Toijalassa ministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jukka Gustafsson vierailivat Itellan logistiikkakeskuksessa.

Operatiivinen päällikkö Mikko Mäntysalo esitteli Pia Viitaselle ja Jukka Gustafssonille Itellan logistiikkakeskuksen toimintaa Toijalassa. Logistiikkakeskuksen 44 työntekijästä 90 prosenttia on Akaasta.

Operatiivinen päällikkö Mikko Mäntysalo esitteli Pia Viitaselle ja Jukka Gustafssonille Itellan logistiikkakeskuksen toimintaa Toijalassa. Logistiikkakeskuksen 44 työntekijästä 90 prosenttia on Akaasta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?