Pirkko Vakkilan taide kumpuaa omista kokemuksista

74Sammakkonäyttely

Kummitytön pehmolelu antoi inspiraation Petteri Vakkilan maalauksiin.

Akaan kaupunginkirjastossa on esillä Pirkko Vakkilan ja Petteri Vakkilan töitä. Näyttelyn nimi on Historiaa ja sammakoita.

Pirkko Vakkila muutti vuosi sitten Akaaseen täällä asuvan tyttären perheen takia. Hän haluaa tuoda näyttelyssä esille töitä koko uransa ajalta, ja mukana on myös uusia töitä. Hän on tehnyt maalauksia ja piirustuksia sekä erilaisia tilataideteoksia etenkin savesta.

Vakkila on piirtänyt oikeastaan aina. Lapsena hän piirsi koulukirjat täyteen kuvia, mutta opettajat eivät arvostaneet tytön taiteellisuutta vaan antoivat noottia kirjojen sotkemisesta. Taiteesta tuli totista totta, kun Vakkila pääsi ensimmäisellä yrittämällä Taideteolliseen korkeakouluun vuonna 1973. Näyttelyn vanhimmat työt ovat juuri opiskeluajalta.

Pirkko Vakkilan työuralle mahtuu monenlaisia töitä muun muassa taiteen opettajana. Hän asui ja työskenteli Valkeakoskella 18 vuoden ajan. Vakkila on osallistunut aktiivisesti erilaisten kuvataideyhdistysten toimintaan ja on Rapolan Kuvanveistäjät RAKU ry:n perustajajäsen. Hän on pitänyt omia näyttelyitä ympäri Suomea.

Näyttelyssä on esillä useita lepääviä naishahmoja. Niihin Vakkila sai inspiraation sairastuttuaan parantumattomaan ja harvinaiseen myelofibroosi-verisairauteen.

– Minulla oli tuolloin taidegalleria ja kehystämö Helsingissä. Tein pitkiä päiviä, ja sairaus oireili pahana väsymyksenä. Haluan näissä töissä tuoda esille sen, kuinka tärkeää lepo on ihmiselle.

Keramiikka lähinnä sydäntä

Sairauden diagnosointia vuonna 2004  seurasi kolmen vuoden rankat hoidot. Elinikäennusteeksi annettiin korkeintaan neljästä viiteen vuotta.

Historiaa ja sammakoita 2Taiteilija sai kuitenkin luuydinsiirteen siskoltaan. Hänen omat kantasolunsa tuhottiin täysin.  Toipilasaikana hän ei saanut bakteerivaaran takia tehdä savitöitä ilman suojahanskoja, joten tuolloin Vakkila teki pastellitöitä ja suunnitteli tulevia aiheita.

– Keramiikka on kuitenkin kaikkein lähinnä sydäntäni, Pirkko Vakkila sanoo.

Sairaus saatiin lopulta kuriin niin, että enää Vakkila joutuu käymään seurannassa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa neljän viikon välein. Infektion iskiessä hän on kuitenkin joutunut sairaalaan tiputukseen, sillä keho ei kestä samalla tapaa kuin ennen sairastumista.

Taiteilija on julkaissut myös kaksi  runokirjaa. Näyttelyssä on esillä hänen tekemiään runotauluja. Pirkko Vakkila on myös tehnyt valokuvan perusteella veistoksen omasta äidistään, kun tämä oli nuori tyttö. Valtaosassa Vakkilan töistä on naishahmoja.

Pirkko Vakkilan pojalta Petteriltä on näyttelyssä esillä öljyvärimaalauksia, joissa sammakot ovat pääosassa. Artesaanin koulutuksen saanut mies on opetellut itse tekniikat. Maalausten inspiroijana oli kummitytön Kääkkä-niminen pehmosammakko.

Vakkilat halusivat pitää näyttelyn juuri kirjastossa.

– Tuntuu, että kirjastotoimea ajetaan alas vähän joka paikassa. Vanha sanonta kuuluu, että sivistysvaltion tuntee siitä, miten se kohtelee heikoimpia jäseniään. Lisäisin siihen vielä, että kuinka se kohtelee kirjastojaan, Pirkko Vakkila filosofoi.

Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina 19. lokakuuta saakka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Historiaa ja sammakoita 4

Lepäävä naishahmo symboloi levon tärkeyttä ihmiselle.

 

 

 

 

 

 

Historiaa ja sammakoita 3

Näyttelyn keskiössä ovat tilataideteokset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historiaa ja sammakoita 1

Sammakkotaulujen lisäksi esillä on Petteri Vakkilan töistä hänen omakuvansa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?