Milena Tulikarin uusi vaatemallisto meni nettiin ja videolle

Metallinväriseen sateenkaarihohtoiseen trikoohameeseen kuuluu myös keinonahkainen hopeanvärinen rokkijakku. Kuva: Marjo Hakala.

Metallinväriseen sateenkaarihohtoiseen trikoohameeseen kuuluu myös keinonahkainen hopeanvärinen rokkijakku. Kuva: Marjo Hakala.

Akaalaisen taiteilijan Milena Tulikarin vuotuinen vaatekokoelma on valmistunut ja näytteillä hänen nettisivuillaan. Tulikari piti ensimmäisen muotinäytöksensä vuonna 2009, kun hän täytti kolmekymmentä vuotta. Tänä vuonna näytös jäi väliin, sillä reuman takia sairauseläkkeelllä olevan naisen vointi aaltoilee, ja takana on nyt huonompi kausi.

Tulikari jäi sairauseläkkeelle vuonna 2008 ja perusti heti toiminimen. KELA:n säädösten ja oman voinnin mukaisesti työskentely on onnistunut osa-aikaisesti.

Oma liike Toijalassa piti lopettaa parisen vuotta sitten sinne tulleen kosteusvaurion takia. Nyt Milena Tulikari työskentelee kotoaan käsin. Haaveissa on perustaa uusi liike tulevaisuudessa, mutta sen sijainti on vielä auki.

Viialassa asuva taiteilija sanoo, ettei hän suunnittele vaatemallistoja minkään teeman mukaan.

– Teemaan sitoutuminen kahlitsisi. Haluan tehdä mahdollisimman monipuolisia ja erilaisia asuja. Jokainen tekemäni vaate on uniikki, ja tässä mallistossa olen värjännyt ja muuten muokannut suurimman osan kankaista itse.

 Hehkuvia värejä ja näyttäviä kirjailuja

Värjäysmenetelmistä Tulikari mainitsee esimerkkinä lumivärjäyksen. Kasteltu kangas laitetaan emalivatiin, päälle kasataan lunta, ja lopuksi lisätään erilaisia värejä. Kun kokonaisuus on seissyt yön yli, on kankaaseen tullut mitä erilaisimpia kuvioita.

Kierrätys on lähellä Tulikarin sydäntä, ja hän hyödyntää mahdollisimman  paljon kierrätystuotteita. Vanhallekin kankaalle saa uuden ilmeen, kunhan se on ehjä.

Osa kankaista on tuotu ulkomailta. Tulikarin sukulainen osti Italiasta upeita silkkikankaita, jollaisia ei Suomesta saa.

Vaatteissa on käytetty paljon erikoistekniikoita. Esimerkiksi 1940-luvun pitsejä on värjätty ja yhdistetty erilaisiin kankaisiin. Organza-kangasta Tulikari muokkasi seitsemän tunnin ajan, jotta hän sai siihen uuden ilmeen. Helmikirjailuja hän teki parin viikon ajan iltaisin television ääressä istuessaan.

 Kauhukomedia videolle

Kuvia vaatemallistosta on otettu ympäri Akaata. Mallit ovat Milena Tulikarin tuttavia, kaikki vähän erikokoisia.

– Vaatekokoelmaa tekiessä pitää yrittää huomioida, että asu sopisi mahdollisimman monelle. Erikoisvaatteisiin ei voi aina tehdä jälkikäteen kokomuutoksia, mutta tarvittaessa muokkaan vaatetta mahdollisuuksien mukaan ostajalle sopivaksi.

Muotinäytöksen sijaan vaatteita esitellään myös videolla, joka sekin löytyy Tulikarin kotisivuilta. Hän käsikirjoitti itse parodiaksi puetun videon, jota on ollut mukana kuvaamassa alan ammattilainen.

Taiteilijaa naurattaa, kun hän esittelee videota.

– Nimesimme sen CSI Tumpsukaksi. Esitän itse Tumpsukkaa, joka tappaa videossa kaikki, jotka ovat häntä kauniimpia ja hoikempia. Hän haluaa olla aina juhlien keskipiste.

Vaikka video on humoristinen parodia, se ei sovellu kaikkein pienimpien katsottavaksi.

 Jatkuvaa itsensä haastamista

Milena Tulikari ei ole pelkästään ompelija ja vaatesuunnittelija, vaan hän on myös kuvataiteilija. Kuvataidetausta vaikuttaa siihen, että hän haluaa miettiä tarkasti vaatteista otettaviin kuviin sommittelun ja yksityiskohdat. Kokonaisuuden taustoineen pitää olla mahdollisimman täydellinen.

Perfektionismi onkin olennaista Tulikarille. Hän haluaa haastaa itsensä tekemään aina vain vaativampia töitä.

– En pystyisi jäämään kotiin tekemättä mitään. Pyristelen väkisinkin vastaan kaikista sairauksistani huolimatta. Ihmisen pitää kehittyä, ja työssä täytyy olla vastusta, jotta se pysyy mielenkiintoisena. Sairauseläkkeellä olevan reumaatikon elämässä ei ole samanlaisia virstanpylväitä kuin muilla, esimerkiksi loman alkaminen. Joten virstanpylväät pitää luoda itse.

Jokavuotiset vaatemallistot ovat yksi näistä virstanpylväistä. Jatkuva itsensä haastaminen näkyy myös siinä, että Milena Tulikari suunnittelee sarjakuvakirjan tekemistä. Se tosin on pitkän tähtäimen projekti. Muita suunnitelmia ovat opetusvideoiden tekeminen nettisivuille. Niissä näytettäisiin alkeista lähtien ompelemisen perustekniikoita.

Blogisivuilla osoitteessa http://taidetehdas.blogspot.fi on jo kuvia ja ohjeita muun muassa erilaisista värjäystekniikoista. Kotisivu on osoitteessa www.tulikari.fi

 

 

 

 

 

 

 

Marjo Hakala opiskelee maskeera-meikkaajaksi.

Marjo Hakala opiskelee maskeera-meikkaajaksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulikari Marjo Hakala 2

Marjo Hakala loihtimassa Anniina Seppälälle kuvausmeikkiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulikari_Mansu_vihreä

Asu on itse värjättyä silkkiä. Vyötäröllä oleva pitsi on Tulikarin isoäidin vuosikymmeniä sitten virkkaama. Kuva: Marjo Hakala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Violetti pellavamekko on Tulikarin itsensä värjäämä. Yläosa on kirjottu, alaosa laskostettu, ja alla on violetti tyllihame.

Violetti pellavamekko on Tulikarin itsensä värjäämä. Yläosa on kirjottu, alaosa laskostettu, ja alla on violetti tyllihame. Kuva:  Marjo Hakala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goottiasun korsetti on vinyyliä ja vihreää organzaa nyörityksen kera. Kellohame on satiinia sekä tylliä, joka kohottaa hameen.

Goottiasun korsetti on vinyyliä ja vihreää organzaa nyörityksen kera. Kellohame on satiinia sekä tylliä, joka kohottaa hameen. Kuva: Marjo Hakala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metallinväriseen sateenkaarihohtoiseen trikoohameeseen kuuluu myös keinonahkainen hopeanvärinen rokkijakku.

Metallinväriseen sateenkaarihohtoiseen trikoohameeseen kuuluu myös keinonahkainen hopeanvärinen rokkijakku. Kuva: Marjo Hakala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinkki-violetin asun silkkikangas on Italiasta.

Pinkki-violetin asun silkkikangas on Italiasta. Kuva: Marjo Hakala.

Marjo Hakala meikkasi ja kuvasi

Akaalaissyntyinen, Sotkialta kotoisin oleva Marjo Hakala on yksi tärkeä linkki tässä verkostossa. Hän on tehnyt meikit jokaiselle mallille sekä ottanut mallikuvat.

Hakala voitti maskeerauksen Suomenmestaruuskilpailut opiskelijasarjassa vuonna 2011. Tuolloin hän opiskeli kosmetologiksi.

Hän on hiljattain aloittanut myös maskeeraaja-meikkaajan opinnot Tampereella. Meikkaaminen on enemmän hänen juttunsa kuin perinteinen kosmetologin työ.

Koulu kestää ensi kevääseen saakka, ja sen jälkeen Marjo Hakala haaveilee pääsevänsä töihin televisio-, elokuva- tai muotialalle.

Hakala on tehnyt nettiin opetusvideoita meikkaamisesta. Hän pitää myös omaa blogiaan, jota seuraa suuri joukko ihmisiä.

– Sitäkin sattuu toisinaan, että blogiani seuraavat tunnistavat minut kadulla Tampereella, nainen naurahtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?