Lapsille ja vanhemmille kerrotaan netistä, konsoleista ja pelaamisesta

Pirkanmaan kirjastojen peliprojekti tulee maanantaina Akaaseen

Kaikissa Akaan kolmessa kirjastossa kiertää viikkojen 39 ja 41 välillä pelaamista taustoittava paketti. Tarkoitus on kertoa aikuisille pelaamisen maailmasta, peleistä ja konsoleista. Nettipelaamista ja pc-pelaamista sivutaan myös.

Maanantaina 30.9. pelisalkut ovat Vilkussa Viiala-salissa kello 17–19. Akaan kirjastotoimenjohtaja Timo Tamminen esittelee aikuisille, mitä pelaaminen on. Kyse on myös mediakasvatuksesta, ikärajoista ja kuluttajavalistuksesta: mikä pelikonsoli kannattaa hankkia, mitä eroja niissä on ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Perheet voivat myös yhdessä tutustua pelien maailmaan.

– Kyllähän mukulat pelaavat mitä vaan, jos antaa laitteen kouraan. Toijalassa tämä pyöri jo pari päivää, ja lapsia on käynyt, mutta toivottavasti Viialaan saataisiin vanhempia paikalle, niin voisin kertoa heille, kuinka paljon kannattaa antaa pelata.

Tiistaina 1.10. lapsilla ja nuorilla on Vilkussa pitkin päivää parempi mahdollisuus tutustua konsoleihin ja peleihin.

Kylmäkosken kirjastossa pelipäivät ovat maanantai 7.10. ja tiistai 8.10. Tarjolla on myös taustatietoa ja pelimaailman opastusta. Maanantaina 7.10. Timo Tamminen on myös vastaamassa asiakkaille, miten Kylmäkosken kirjastopalvelut toimivat vuonna 2014.

Toijalassa Akaan kaupunginkirjastossa salkut ovat taas lauantaina 12.10.

Yhteistä aikaa ja yhteisöllisyyttä

Ely-keskus myönsi yhdentoista Pirkanmaan kunnan yhteiselle Kiertävä pelisalkku -hankkeelle rahoitusta 11 000 euroa. Hanke perustettiin, koska digitaalinen pelaaminen ja virtuaaliset pelimaailmat ovat monien lasten ja nuorten arkipäivää, mutta monilla aikuisilla on vielä melko hatara käsitys siitä, mitä ne pitävät sisällään.

Kirjastojen rooli tällaisten sisältöjen ääreen johdattamisessa on ollut melko vaatimaton muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Hankkeen tarkoitus on levittää tätä tietämystä ja sisältöjen tuntemusta myös pieniin kirjastoihin, joilla ei ole mahdollisuutta kohdentaa resurssejaan tällaiselle alueelle muutoin kuin yhteisvoimin.

Kiertävä pelisalkku koottiin yhteistyössä Tampereen ammattiopiston kanssa syksyn 2012 aikana, ja keväällä 2013 aloitettiin aloitettiin henkilökunnan perehdyttäminen aiheeseen käytännössä yhdessä pelaamalla ja peleistä keskustelemalla. Myös laitteiden teknisiin puoliin perehdyttiin niin, että kirjastolaiset saivat varmuutta laitteiden kokoamiseen erilaisissa olosuhteissa.

Hankkeen keskiössä ovat mediakasvatus, vuorovaikutus, sosiaalisen tilan jakaminen, perheiden laatuaika ja yhteisöllisyys.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?